Смолянчани искат по-голямо разширение на пътя Асеновград - Смолян

8274
Смолянчани искат по-голямо разширение на пътя Асеновград - Смолян
Снимка: Личен архив

Среща на граждански инициативен комитет за разширяване на пътя между Асеновград и Смолян се е състояла вчера с директора на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Тодор Василев.

Инициативният комитет беше сформиран спонтанно след обявените по-рано през годината три отсечки за изграждане на допълнителна лента на второстепенен път II-86 в участъка от Асеновград до Смолян в района на Чепеларе и връх Рожен с обща дължина приблизително 13 км.

След издирване и задълбочено проучване на всички досегашни прединвестиционни документи, инициативният комитет настоя за включване в заданието за технически проект, което ще се възложи през годината, на поне още 4 участъка между Нареченски бани и Чепеларе – по два в посока Асеновград и Смолян с обща дължина приблизително 3 км. Положително становище за възможност за уширяване в тези участъци е дадено в прединвестиционното проучване, каза режисьорът Петър Тодоров, участник в инициативния комитет.

Било предложено в проекта да се включи допълнително изправяне на завои, както и да се предвиди поне един участък за изпреварване в отсечката с. Соколовци - кв. Устово, Смолян.

Ще проектират трета лента между Асеновград и Смолян

В програмата на АПИ за 2022 г. е предвидено да бъде обявена обществена поръчка с предмет "Изработване на технически проект за изграждан...

Поставено било също искане за по-скорошно решаване на проблемите с обходите на Чепеларе, кв. Устово в Смолян и на гр. Рудозем, а също и за по-бързо придвижване на проекта за отсечката от път III-861 от границата на област Смолян до връх Рожен – пътят за Лъки, алтернатива на основния път за областта.

Василев пояснил, че идеята да се построи в бъдеще скоростен четирилентов път до Смолян, проучване за което ще бъде възложено през тази година, не подменя проекта за частично разширение на съществуващия път. Той казал, че за скоростен път ще се съвсем ново трасе. Директорът на АПИ потвърдил, че през тази година ще започне ремонтът на пътя Смолян-Рудозем през Полковник Серафимово.

На срещата присъстваха Мика Зайкова, към която инициативният комитет се обърна за патронаж и подкрепа, както и директорът на дирекция „Инвестиционно проектиране и отчуждителни процедури“ в АПИ Пламена Пасева, допълни Петър Тодоров.

Гражданският инициативен комитет обедини за каузата личности като режисьора Петър Тодоров, предприемача Йордан Фотев, любимката на Родопите Веселина Бабаджанкова, архитектът Аврам Каджебов и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян