Строят известителна кула на мястото на тракийска могила

7475
Строят известителна кула на мястото на тракийска могила
Снимка: БГНЕС

Тракийска могила край родопското село Орехово, област смолян, ще бъде разрушена, за да вдигнат на нейно място известителна кула против пожари.

Хората не са съгласни със строежа и настояват кулата да се измести на друго място. Местните твърдят, че под могилата са открити части от древна статуя, монети и глинени съдове, предаде bTV. 

Британски туристически портал рекламира родопското Орехово

„Първото нещо, което трябва да направите, когато пристигнете в Орехово, е просто да вдишате дълбоко, тъй като въздухът там е толк...

"Това е бивше тракийско светилище. Тука, знаем, че траките са живели по тези места, имаме и на „Равнища" открити тракийски светилища, където сега са построени параклиси. Доколкото знаем това е проект на Община Чепеларе, но той изобщо не е съгласуван с нас, жителите на село Орехово”, каза Елена Пайович, председател на ГЗПК „Персеник”.

Според местните хора на това място са откривани археологически артефакти и не би трябвало да строи.

Според институциите, обаче, това не е така. "Ние разполагаме с всички необходими документи, разрешителни за изграждането на този проект. Ние поискахме информация и от БАН, получили сме отговор на 14 септември от Националния археологически институт с музей, подписано от д-ц д-р Людмил Вагалински. В предоставените данни липсва информация на това място да съществуват каквато и да било археологически обекти”, каза Павлина Петкова, кмет на Орехово. 

Проектът е по програма за развитие на селските региони и включва изграждането на три известителни кули в Орехово, Павелско и Зорница. Тяхната стойност е около 1 млн. и 200 000 лева.

Каменният град от Дуранкулак разкрива още от своите тайни

Уникално култово съоръжение на 7500 години откри екип от археолози на големия остров в Дуранкулак. Тук се намира една от най-старите п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян