Свлачище до пещера "Дяволско гърло" оголи пътя, ще го укрепват

2964
Свлачище до пещера "Дяволско гърло" оголи пътя, ще го укрепват
Снимка: Анита Чолакова

Вследствие на обилни дъждове се получи свлачище в зоната около пещера "Дяволско гърло", съобщи кметът на Девин Красимир Даскалов пред журналисти.

От местната управа са предвидили средства за изграждане на подпорна стена. По думите на кмета обаче техническото съоръжение ще е сложно, защото отвесните скали на ждрелото са повече от 80 метра, а това значи проектът да е доста по-сложен проект, за да бъде надеждно укрепването на пътя, водещ към атрактивната за туристите пещера.

Пътят Черни Вит-Тетевен е затворен заради свлачище

Свлачище затвори пътя Черни Вит–Тетевен при км 35, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). В района вали пр...

"След това ще бъде обявена обществена поръчка съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП), но се надявам скоро да имаме избран изпълнител и да тръгнем към разрешаването на проблема изцяло", посочи кметът.

Преди около месец Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС отпусна на община Девин около 307 000 лв. за възстановяване на моста, намиращ се на разклона между селата Кестен и Жребово. Той е на около 6-7 км от село Триград и е изключително проблемен.

"При всеки по-голям дъжд водата на Триградска река буквално го отнасяше, защото отворите под моста бяха много малки, което довеждаше до запушването им. Водата преливаше през моста и дъждовете го отнасяха. Сега е проектиран така, че да е малко по-нагоре и отворите да са достатъчно големи , за да поемат наносите от на пръв поглед малката река", обясни Даскалов.

Предвижда се да бъдат асфалтирани също подходите към моста от страна на Триград, Кестен и Жребово. Дупките по най-лошите участъци след моста по посока Кестен ще бъдат запълнени. Част от пътя ще се настели с чакъл и ще се валира, за да се ползва нормално, докато се осигурят средства за асфалтиране.

Дъговидни пукнатини на пътя при свлачището край Асеновата крепост

До края на месец септември тази година трябва да бъде подготвено идейно проектно предложение със стойността на необходимите силови укре...

"За следващата година в капиталовата програма можем да заложим средства за ремонт и на останалите компрометирани участъци от пътя", добави градоначалникът.

Даскалов съобщи, че е завършен площадът на село Гьоврен, а намеренията на местната власт са подобни ремонти в централните зони на почти всички села в общината да бъдат предприети от следващата година.

"Имаме заделени средства за тази цел и вероятно ще бъдем подкрепени от Общинския съвет. Може би приоритетно ще бъдат предложени за ремонт централните зони на такива села като Триград, които се посещават от повече туристи, а и са по големи центрове в общината", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян