Укрепват свалчища край Чепеларе след материал на actualno.com

1607
Укрепват свалчища край Чепеларе след материал на actualno.com
Снимка: Община Чепеларе

Стартираха укрепителни дейности по свлачищата в община Чепеларе, след репортаж на Actualno.com. Само преди по-малко от седмица кметът на града Славка Чакърова съобщи пред екипа ни, че се бои от провал на предстоящия зимен туристически сезон. Причина за опасенията й са неукрепени и необезопасени пътни участъци, на които бяха нанесени щети от дъждовете и придошлата вода на река Чая, през лятото на тази година.

Чакърова обясни, че неколкократно е изпращала писма до различни министерства, ангажирани с проблема, както и до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. С общински средства са извършвани временни укрепителни дейности, въпреки че община Чепеларе е във финансова криза към момента. Кметът на града изрази опасенията си, че тъй като през пътищата в общината ежегодно преминават стотици хиляди български и чуждестранни туристи, ако свлачищата не бъдат укрепени, съществува опасност пътните участъци да пропаднат напълно и пътуващите да не могат да достигнат до различните дестинации. Пред Actualno.com кметът на града каза също, че необходимите средства за ремонтите, възлизат на над 2 000 000 лева. Тя е апелирала и към Агенция „Пътна инфраструктура”, в която има създаден проект, да се предприемат спешни мерки и да бъдат направени подпорни стени в определени зони, но месеци наред резултат няма.

Кметът на Чепеларе: Рискуваме провал на туристическия сезон, ако държавата не финансира укрепване на свлачища

Няколко месеца, след наводненията и свлачищата в Чепеларе и региона, общината все още чака помощ от държавата, за да извърши аварийни р...

Дни, след изказването на Чакърова, вече са предприети мерки по отстраняване на проблема от ангажирания с това, орган – Агенция „Пътна инфраструктура”. Поради извършване на укрепителните дейности, в следващите 15 дни - до 30.11.18 г. - движението при 64-ти километър на пътя между Хвойна и Чепеларе ще бъде временно ограничавано. Преминаването на автомобили през участъка ще се спира периодично за време между 30 минути и 1 час, през светлата част на деня - от 07:00 ч. до 18:00 ч. Целта е да бъдат осъществени възстановителни дейности в участъка, компрометиран от дъждовете през август. Спирането на автомобилния трафик в участъка се налага, заради включването на сондажна машина в ремонтните работи през следващите дни.

Временната организация на движение в отсечката е обезопасена чрез въведена светофарна уредба, функцията на която ще бъде подпомагана от сигналисти и служители на „Пътна полиция“. Необходимо е шофьорите да преминават внимателно, със съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация, апелират от Агенцията. В посочения по-горе период пътуващите по направлението Смолян - Пловдив може да ползват алтернативен маршрут, преминаващ през Смолян - Девин - Кричим - Пловдив и обратно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян