Във ВСС внасят подписка против затварянето на Районния съд в Чепеларе

1917
Във ВСС внасят подписка против затварянето на Районния съд в Чепеларе
Снимка: Анита Чолакова

Подписка и становище за категорично несъгласие с избрания модел за оптимизация на съдебната карта в цялост и в частта, в която се предвижда закриване на Районния съд в Чепеларе, внася сдружение „Заедно за Чепеларе“ във Върховния съдебен съвет днес. 900 души от града са се подписали, че са против закриването и трансформирането му в териториално отделение към Районния съд в Смолян.

„Модел 4 е избран без широко обществено обсъждане с най-засегнатите от неговите предвиждания - гражданите, местните общности, представители на обществеността и юридическите лица. Проведените досега срещи на представители на ВСС с магистратите по места, няколкото срещи по апелативни райони, на които не бяха поканени всички заинтересовани от реформата, както и възможността за становища към настоящия момент, не съставляват широко обществено обсъждане. Считаме, че реално обсъждане не се провежда, защото ВСС нито взема предвид, нито обсъжда реално възраженията на засегнатите, а вместо това голосновно настояване, че няма да засегне правата им. Модел 4 е избран и без предварителен анализ на социално-икономическите последици от планираната реформа“, се сочи в становището на местното сдружение.

Щети заради договор с адвокат в Чепеларе, запорирал сметките на общината

Щети на общинския бюджет откри Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) по договор с адв. Кирил Иванов, сключен от бившата кмет...

Те считат, че един толкова фундаментален модел на реформа, засягащ пряко достъпа до праводъсие, би следвало да е широко обсъден преди избора на конкретен модел за съдебна реформа, а не постфактум – след неговия избор от Пленума на Висшия съдебен съвет на 18.02.2021г.

„Прави впечатление, че в предлагания модел 4, значително е ограничена компетентността на Районния съд като същият престава да бъде основен първоинстанционен съд. Това решение е неоправдано и не държи сметка за правото на достъп на гражданите до съд, както и за ролята на районните съдилища в местните общности“, допълват от „Заедно за Чепеларе“, чийто председател е Тонка Динчева.

В Чепеларе правораздаването има близо 134–годишна история, като Районният съд обслужва всички 13 населени места в общината.

Там считат, че ако бъде приведен в изпълнение приетият модел 4 за съдебна реформа, правото на достъп до правосъдие на гражданите, гостите, туристите, а и всички останали субекти на територията на общината, ще бъде сериозно накърнено.

Община Чепеларе плаща дълг от 69 хил. лева към млади семейства

Община Чепеларе започна изплащането на еднократната помощ от 1000 лв. за новородено за минал период. 40 млади семейства получиха сумата...

Причината е, че значително се стеснява обхватът на гражданските и наказателните дела, които ще бъдат разглеждани от съда. Основаната група дела ще са в най-близкия Окръжен съд Смолян. Това означава жители на отдалечените села в общината да пътуват до Смолян, на разстояния, преодоляването на които надвишава 90 минути пътуване, при усложнени климатични и пътни условия през зимата, при високопланински релеф и при нередовни и липсващи в определени часове транспортни връзки.

Местните жители са категорични, че всичко това ще затрудни или ограничи основни човешки права, в това число правото им на достъп до правосъдие. Реформата според тях ще доведе до значително по-големи разходи за тези, които ще потърсят защита на правата си.

Според тях закриването на Районния съд, съчетано с промяната в подсъдността, би довело и до чувство на безнаказаност на лицата, склонни към престъпления и противообществени прояви, като броя на им в активния зимен сезон  се увеличава, предвид непосредствената близост на к.к. Пампорово, част от територията на който се обслужва от РС-Чепеларе и РУ-Чепеларе.

Припомняме, че наскоро бе изпълнена друга такава процедура – с прекратяване дейността на Районната прокуратура в Чепеларе и превръщането й в териториално поделение на Смолянската.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян