Започва възстановяването на дейностите на обсерваторията Рожен

8117
Започва възстановяването на дейностите на обсерваторията Рожен

В Националната астрономическа обсерватория Рожен от днес започват възстановителните дейности след обилния снеговалеж през последните дни. От петък, след спирането на тока, работещите в обсерваторията са без информация и откъснати от света на науката.

Няколко дни учените от обсерваторията се борят с битови проблеми, свързани с достъп и липса на ток. В същото време изпускат важни астрономически наблюдения, каза директорът на обсерваторията Никола Петров:

Най-много сняг натрупа на връх Рожен

Най-значителна е снежната покривка на връх Рожен - 46 сантиметра,  съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (...

Той обясни: "Що се отнася до активността на слънцето - е факт това, че има една огромна група слънчеви петна, която дори на изгрев или залез, разбира се, в безоблачно време, бихме могли да я видим с невъоръжено око. Тази активна група на слънчевия диск предизвика множество изхвърляния на вещество от слънцето, която предизвиква много мощни, също и коронални избухвания, които, разбира се водят и до това, че на Земята могат да се наблюдават много силни полярни сияния и магнитни бури".

10 села в област Смолян все още са без електрозахранване, съобщиха междувременно от електроразпределителното дружество. В община Девин без ток са селата Осиково, Стоманово и Чуреково, а в община Чепеларе - селата Богутево, Забърдо, Зорница, Лилеково, Острица, Студенец и Проглед.

Екипи на дружеството работят по отстраняване на авариите, но не могат да уточнят кога захранването в селата ще бъде възстановено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян