15 къщи за гости не работят като такива, ще връщат 4.5 млн. лева

7710
15 къщи за гости не работят като такива, ще връщат 4.5 млн. лева
Снимка: БГНЕС

15 къщи за гости у нас не функционират като такива и ще трябва да върнат предоставените им общо 4.5 млн. лева европейски средства. Това е установила двуседмичната проверка на инспекторите от Държавен фонд "Земеделие", при която 113 екипа са проверили на място общо 288 къщи, обяви министърът на земеделието Десислава Танева.

При 15-те нарушители липсват документи и категоризация, както и списъци на гостите, което означава, че на практика не работят като къщи за гости. Сред тях е и къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, финансирана с 380 000 лева европейски пари. Той подаде оставка заради скандалната схема.

Къща без гости в Борино и перфектна инвестиция в Доспат установи ДФ „Земеделие“ (снимки)

Двете крайности по проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), установи проверка на Държавен фонд "Земеде...

Скандалът избухна, тъй като се разкри, че много от въпросните къщи, платени по Програмата за развитие на селските райони и Държавен Фонд "Земеделие", са използвани за лични цели. Парите за тях са отпускани, но без да се проверява за какво се харчат.

Разкритията предизвикаха оставката и на земеделския министър Румен Порожанов, ръководил ДФЗ в периода, когато са приемани правилата за финансиране на къщите за гости. Впоследствие правилата бяха обявени за незаконни, което означава, че сметката ще бъде платена от данъкоплатците

На други 74 обекта предстоят допълнителни проверки заради съмнения за отклонение от правилата. Санкцията за тях ще бъде между 5 до 15% от стойността на изплатената подкрепа. Къщите се намират в Благоевград, Пазарджик, Варна, Добрич, Видин, Шумен, Пловдив и Разград.

Най-много нарушения в къщи за гости има в областите Пазарджик, София, Ловеч, Видин, Шумен, Перник, Разград. "100% финансова корекция ще има при тях. ДФЗ ще си изиска обратно платените субсидии", увери зам.- изпълнителният директор на ДФЗ Калоян Костадинов.

Сметката за далаверите с къщите за гости ще бъде платена от данъкоплатците

Санкции за милиони за далаверите с къщите за гости и други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) по всяка вероя...

Няма информация до този момент някоя от тези къщи да е свързана със служители във Фонд "Земеделие". Ние няма какво да крием, категорична беше Танева.

По думите на земеделския министър проверките са били напълно безпристрастни и са извършвани и в райони, управлявани от кметове на ГЕРБ. При проверката на 50 къщи за гости са присъствали и медии.

Проверки е имало и заради сигнали за конфликт на интереси. Такива къщи за гости от всички проверявани са на приближени или роднини на трима кметове, сред които са тези на Долна баня и Луковит. Съмнения има и за къщата на местен бизнесмен, приятел на кмета на Велинград.

Няма срок, в който собствениците на къщи за гости, които са в нарушение, трябва да върнат евросубсидиите, но могат да обжалват санкцията на ДФЗ пред Върховния административен съд (ВАС). Ако загубят делото, но нямат пари да се издължат, съдът може да наложи изпълнително производство.

Съдът вече отменя глоби на тарикатите с къщи за гости

Още преди година Върховният административен съд (ВАС) е отменил огромна санкция, наложена на нарушители по скандалната програма с къщит...

Всички данни за нарушения ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com