Сметката за далаверите с къщите за гости ще бъде платена от данъкоплатците

19572
Сметката за далаверите с къщите за гости ще бъде платена от данъкоплатците
Снимка: tourism-hotels-bulgaria.com

Санкции за милиони за далаверите с къщите за гости и други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) по всяка вероятност ще бъдат покрити от данъкоплатците, показва разследване на Mediapool.

Причината е компрометираната Методика за налагане на санкции след плащане по проекти по ПРСР 2007-2013 г. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил нормативния акт като нищожен през декември миналата година. Най-вероятно решение в същия смисъл ще бъде взето и от петчленен състав на ВАС. Делото е насрочено за средата на май.

Еврокъщите за гости – запазени за хора с власт и пари?

От Асоциацията на къщите за гости разказват, че в бранша от години се говори, че само хората с много пари и власт печелят проекти с фин...

Това ще даде възможност всички установени нарушители да си поискат парите от държавата в срок от една година след отмяната на методиката. Дори нарушителите, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда, ще получат възможност за преразглеждане на делата си поради настъпилите нови обстоятелства.

Методиката е най-важният документ, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по селската програма за периода. От тази програма Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е одобрил плащания за строителството на 746 къщи за гости за 202 млн. лева. Голяма част от нарушенията бяха разкрити от сайта "Биволъ". Оставка подаде заместник-министърът на икономиката Александър Манолeв заради проект за къщата за гости, финансирана с 380 000 лева по програмата.

Близо 6 години по-късно делата за санкциите по програмата показват, че глобите за къщите за гости, както и по другите мерки от ПРСР, продължават да се налагат по тази методика, т.е. няма изработен нов легитимен документ. Сега делата за множество санкции по селската програма са спрени в изчакване на окончателното решение на ВАС за легитимността на нормативния акт.

Петчленният състав на съда трудно може да признае за легитимен документ, който прилича на хвърчащ лист, качен на сайта на Държавен фонд "Земеделие". Методиката е издадена от изпълнителния директор на ДФЗ, а не от министъра на земеделието, както е нужно по закон. Методиката не е публикувана дори в Държавен вестник, което е също задължително. Нормативният акт няма дори дата на издаване.

Сегашният земеделски министър Румен Порожанов беше изпълнителен директор на ДФЗ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което стана министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов. Mediapool изпрати официално запитване до ДФЗ за датата на публикуване на методиката, за да се разбере със сигурност дали тя е продукт на Порожанов в качеството му на шеф на ДФЗ. Отговор все още не е постъпил.

Порожанов: До 10% от къщите за гости, строени с европари, се ползват за лични цели

Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари, по програми за развитие на селските региони, не се използват с тази...

Последните корекции по файловете на методиката, качени на сайта на държавния фонд, са от януари 2017 г., когато Порожанов все още е негов шеф. Месец след това той подаде оставка.

От публично известната информация, ЕС е наложил санкции на България за 11 млн. евро, а фонд "Земеделие" е санкционирал нарушителите с други 10 млн. лева. Под въпрос са глобите за 10 млн. лева, както и всички останали, които ще бъдат наложени по тази методика за нарушенията, включително за къщите за гости. По темата тече едновременно проверка на ДФЗ и прокуратурата.

От съдебните дела става ясно, че дори през 2018 г. ДФ "Земеделие" продължава да налага санкции по тази методика, а вече като министър явно Румен Порожанов не е предприел никакви мерки. През април миналата година фондът е глобил с 38 299 лв фирмата "Сънфлекс", използвайки методиката. Сега делото за санкцията е спряно в очакване нормативният акт да бъде обявен за нищожен. Същата е съдбата на десетки други дела пред ВАС за стотици хиляди левове.

През януари тази година ВАС окончателно е потвърдил санкцията за 173 000 лева за Ивелина Димова, която е построила къща за гости край Ямбол. След отмяна на методиката Ивелина Димова и други като нея ще могат да поискат преразглеждане на решенията на съда.

Проблемът обаче далеч надхвърля къщите за гости. Може да се стигне до там данъкоплатците да платят цялата сметка за нарушения по множество проекти по Програмата за развитие на селските райони. От съдебните дела става ясно, че същата методика е била използвана и за глобяване на нарушители, изградили микропредприятия, както и други проекти по ПРСР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика