ЕК е санкционирала България с 13 млн. евро заради къщите за гости

9855
ЕК е санкционирала България с 13 млн. евро заради къщите за гости
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия е наказала България с около 13 млн. евро санкция заради нередности с къщите за гости за изминалия програмен период 2007 – 2013 г. Това съобщава Mediapool, като се позовава на свои източници.

Министерството на земеделието, храните и горите не пожела да коментира темата.

Йончева: Кампанийните проверки на къщи за гости са с цел да се отклони вниманието от корупцията

Това е проект от 2009 -2010 година, когато не съм го познавала, къщата е проверявана през 2015 г. Това обясни водачът на листата с канд...

Към момента е загадка колко къщи за гости са построени с европейски средства в България. Не се знае също колко от тях са предоставяли туристически услуги, колко продължават да работят, колко вече са спрели да го правят след изтичането на 5-годишния контролен период.

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), през който става финансирането и трябва да осъществява контрола на изразходването на средствата, мълчи и не отговаря на въпроси.

Министерството на земеделието, което управлява Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), по която се кандидатства с проекти, също пази мълчание.

Така прокуратурата разпореди пълна проверка на всички къщи за гости, въпреки че за някои от тях 5-годишният период, през който трябва да работят като места за настаняване, вече е изтекъл.

По данни на прокуратурата ще бъдат проверени 746 къщи за гости, в които са инвестирани 202 млн. лв. от европейските фондове. Не стана ясно дали в тази бройка са включени всички къщи за гости, изградени по мерки 311 и 312 на ПРСР за изминалия програмен период, както и тези по линия на "миговете" (МИГ - местна инициативна група).

Земеделският министър: Къщата за гости на Манолев не е проверявана след като е заработила

Обадете се, надявам се, че можете. Така земеделският министър Румен Порожанов отговори на въпрос дали къщата за гости на подалия оставк...

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза в сряда, че част от бенефициентите са били добросъвестни. След като изтече петгодишният мониторингов срок, къщите остават "на практика еднолична собственост или за ползване на бенефициентите или на съвсем други лица, които са реалните ползватели", посочи Арнаудова.

За къщи за гости са заделени над 30 млн. евро

През настоящия програмен период 2014 – 2020 г. къщи за гости не се финансират заради проблемите, които имаше с тях през изминалия програмен период, каза министърът на земеделието Румен Порожанов пред Нова телевизия тази седмица.

Това не е съвсем точно така. През "миговете" – МИГ (местна инициативна група) финансирането на къщите за гости в селските райони продължава. Размерът е различен и варира от 50 000 лв. до 200 000 лв., казаха консултанти по европроекти пред Mediapool.

Отделно по мярка 6.4 "Туристически дейности" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) има заделен ресурс от 30 млн. евро за настоящия програмен период. Основната дейност за финансиране на дейностите по тази мярка са местата за настаняване – къщи за гости и хотели. Спомагателните дейности, които се финансират, са различни туристически атракции.

Порожанов: До 10% от къщите за гости, строени с европари, се ползват за лични цели

Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари, по програми за развитие на селските региони, не се използват с тази...

Комитетът за наблюдение по ПРСР не е взимал решение да не се финансират къщите за гости през настоящия програмен период. Очевидно това е решение на министър Порожанов, но то не е обсъдено от Комитета за наблюдение. За да стане факт, това задължително трябва да се случи, казаха представители на Комитета за наблюдение пред Mediapool.

Към настоящия момент мярката за туристически дейности по ПРСР не е отваряна въпреки големия интерес. Няма яснота дали, кога и при какви условия ще бъде отворена за прием, твърдят консултанти по европроекти.

През изминалия програмен период средно отпуснатата субсидия за изграждането на една къща за гости е около 300 000 лв., става ясно от публикуваните два списъка на страницата на Държавен фонд "Земеделие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com