БАН уволни учен след скандални изказвания за нарязаното момиче (СНИМКИ)

9754
БАН уволни учен след скандални изказвания за нарязаното момиче (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com

Институтът по математика и информатика към БАН уволни свой служител, защитил действията на насилника на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

Това става ясно от официално съобщение на страницата на институцията.

Първоначално от там посочиха, че ученият и математик Радослав Марков ще бъде наказан само с "административни мерки", но считано от днес, 4 август, той е бил освободен от длъжност. В понеделник от института публикуваха позиция, в която се разграничават от изказаното от Марков. А то е следното: "шафрантията може да ходи, дето иска (...), а аз мога само да кимам недоволно отстрани".

Марков е публикувал и няколко нецензурни коментари, свързани със случилото се, които Actualno.com няма да прикачи от етични съображения. Според служителя "и смъртно наказание да дадат, някоя прекалила ще дава фира".

Още: След разпит на пострадалото момиче: Георги Николаев с ново обвинение, заплашил общо 6 пъти

Впоследствие от Института по математика и информатика към БАН обясниха, че публикуваното от служителя мнение е в пълно противоречие с политиката и обществената роля на Института.

"Намираме всяка форма на агресия – вербална, психическа и физическа – за крайно неприемлива и в разрез с общоприетите норми на поведение и със законите на Република България. Всяка изказана подкрепа или одобрение на подобни прояви на агресия са несъвместими с разбиранията ни за цивилизовани човешки отношения, които се основават на взаимно уважение и толерантност", обясняват оттам.

"Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения", посочи информатикът пред NOVA. По думите му неговите колеги и близки го познавали и го подкрепяли. От БАН заявиха, че не могат да квалифицират написаното от Марков като експеримент.

Малко по-късно пък стана ясно, че самият Марков, макар и вече късно, е изтрил коментарите си от всички публикации.

Още: Току-що осъдени за закана за убийство към жертвата: Излизаме от затвора и те убиваме!

Това не е първия случай, в който работодатели взимат мерки срещу свои служители, подкрепящи пряко или косвено каквато и да е форма на домашно насилие. Още в първите часове, след като стана публично достояние бруталния случай с 18-годишното момиче от Стара Загора служител на "Мини Марица-Изток" ЕАД бе отстранен, след като публично защити нападателя с макетното ножче и заплаши подкрепящите жертвата с думите: "Ке ви убием всички от бой".

Веднага, след като новината за малтретираното момиче засипа социалните мрежи, още няколко коментара предизвикаха сериозна обществена реакция. Такъв бе случая с чатове на Мирослав Андонов, според които той се заканва на 18-годишната Дебора. Георги бил негов приятел и "четиристотинте шева ѝ били малко". И той обаче намери оправдание: "Не съм писал нищо, не съм аз. Някой ме е набедил, направил ми е фалшив чат. Ще се свържа с органите, подал съм жалба", обяснява мъжът във видео, което сподели сам в профила си в социалните мрежи.

На този фон потребителите на чат приложението Telegram продължават необезпокоявано да разпространяват порнографски материали на момичета, част от които са и малолетни. Част от потребителите също са с позиция в защита на задържания Георги Георгиев от Стара Загора.

"Не допускайте децата ви да имат Telegram на телефоните си, защото е опасно. Това е единственото приложение в момента, което отказва да си сътрудничи с властите. Там не можем да свалим съдържание. Отказват да комуникират с нас, независимо че има пострадали деца или потърпевши хора", посочи координаторът на Националния център за безопасен интернет Антоанета Василева.

Още: МВР каза в кои градове има най-много домашно насилие

 

Още: "Мълчи, мълчи, какво съм крив, че те е бил мъжът ти"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com