„Държат се като мутри“: Родни земеделци обвиниха ДФЗ, че им дължат милиони

1870
„Държат се като мутри“: Родни земеделци обвиниха ДФЗ, че им дължат милиони
Снимка: БГНЕС

Български земеделски производители, компании и граждани излязоха с отворено писмо до ЕК, премиера Николай Денков и министрите на финансите, земеделието и регионалното развитие. В позицията си те обвиняват Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в погазване на европейското право и неизпълнение на решения на българския съд.

ОЩЕ: ЕС с подкрепа от 430 млн. евро за земеделските производители

КАЗУСЪТ

Земеделците посочват, че водят съдебна битка с ДФЗ от 2019 г. във връзка с неизплатени задължения в размер на 1,5 млн. лв. Те обвиняват ДФЗ, че не е възстановил разходите им за отглеждането на земеделска продукция, с което е нарушила европейското право.

"Обществено известно е, че на българските деца се предоставят безплатно плод и мляко, финансирани с европейски средства и националния бюджет. Администратор на средствата е Държавен фонд "Земеделие", единствената акредитирана разплащателна агенция за сектора в България. През учебната 2018/2019 г. ДФЗ одобрява изпълнители по схема "Училищен плод", по които 420 000 деца да хапват безплатно плод с осигурени над 5 млн. лева европейски и 15 млн. национални средства. За консумираните от над 120 000 деца плодове, ДФЗ връща отпуснатите 1.5 млн. лв. на ЕС, като отчита в мониторинговия си доклад към ЕК и нашите доставени количества плодове и зеленчуци по училищните схеми, които и до настоящия момент не са ни платени, твърдят недоволните земеделци", обясняват те в позицията си.

Те подчертават, че ДФЗ поема ангажимент да предостави плодове и зеленчуци на децата, но не желае да заплати за доставените количества, като така лишава земеделците от приходи. "Заявените пред ДФЗ, но неплатени училищни плодове на децата, разкриват фундаментални и системни проблеми в начина, по който България управлява отпуснатите евро помощи от Брюксел", поясняват земеделците.

"Недоумяваме как е възможно Република България и Европейският съюз да поемат задължения да предоставят безплатно на децата плодове и зеленчуци, а ДФЗ и до днес да се държат като мутри, да не плащат за доставени количества плодове по училищните схеми и целенасочено да ни лишават от нашите собствени финансови средства", се казва в писмото.

ОЩЕ: От 3 април земеделците могат да кандидатстват за помощ заради войната в Украйна

Като друг проблем те определят неплащането на субсидиите от ЕС, предназначени за подпомагане на българското земеделие.

ВЪПРОСИ

  1. Кой ще поеме отговорността на Република България и Европейския съюз и ще плати изядените плодове на децата, които Ви напомняме, че са за сметка на държавния бюджет и отпуснатите евро средства, а не с нашите собствени финансови средства, т.е не са дарение?
  2. Кой е виновен за изгубените 1,5 млн. лева евросредства за изядени, но неплатени от ДФЗ плодове по училищните схеми, финансирани от ЕС и БГ?
  3. Кой и как ще преустанови завинаги административния произвол на ДФЗ, който неправомерно губи предоставените ни евро субсидии от ЕС и съзнателно убива българското земеделие?
  4. Каква е причината да не е осигурен бюджет от държавата за осигуряване на безплатните плод и мляко на децата, финансирани от ЕС и БГ?
  5. Коя друга държава, членка на ЕС си е позволила да не плати безплатните плод и мляко на децата по училищните схеми?

Те настояват българската държава да поеме своите ангажименти по отношение опазване правата на всеки гражданин, ценностите на Европейския съюз и подписаните договори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com