Христо Иванов: Независимостта на съда е в основата на европейската цивилизация

3524
Христо Иванов: Независимостта на съда е в основата на европейската цивилизация
Снимка: БГНЕС

Независимостта на съда е в основата на европейската цивилизация. Това заяви от трибуната на Народното събрание министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов.

Той коментира думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който попита: "За година и половина какво реформаторско имаме – едно голямо нищо и то трябва да бъде запълнено от новия правосъден министър".

Близнашки: Христо Иванов е некомпетентен в съдебната реформа, подаде оставка заради "Яневагейт"

Христо Иванов е подал оставка като правосъден министър не заради гласуването на промените в Конституцията, а заради скандала с изтеклит...

"Поправките, които днес бяха приети, в огромната си част са един успех, една положителна стъпка", каза Иванов. Той заяви, че това е факт, който не бива да "бъде замъгляван". С последващите промени в Закона за съдебната власт предстои да се направят важни промени в начина на работата на органите на съдебната власт в областите доверие, бързина и сигурност, каза още той.

Народното събрание (НС) прие днес на трето четене законопроекта за промени в Конституцията, отнасящи се инициираната съдебна реформа. Гласуването беше поименно, като се разгледа целия текст, без да се правят редакции по текста.

"Господин Местан обоснова своята аргументация с отправната точка, че независимостта на съда била въпрос на различна интерпретация в Европа", каза днес Иванов. Той коментира думите на Местан, че в различните европейски държави има различни стандарти в съдебната система.

Независимостта на съда е в основата на европейската цивилизация. Това е крайъгълният камък на цялата европейска цивилизация", заяви още Иванов. Според бившия правосъден министър този крайъгълен камък е бил отхвърлен с прието разпределяне на квотите във Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Ако се беше приело вашето предложение за съотношение в съдийската колегия 8:5, съответно 6:6 в прокурорската и съгласявайки се с подхода Ви, че не трябва да се броят административните ръководители, щяхме да имаме отношение 6:5 в полза на съдиите и 5:6 в полза на парламентарната квота. Това означава пряк парламентарен контрол върху магистратите прокурори, което е накърняване на принципа на независимостта на съдебната власт“, аргументира се обаче лидерът на ДПС.

Христо Иванов: Цацаров да каже за какво ще използва безконтролността си

Ето, мен ме няма – този, който протяга ръце към стола на г-н Цацаров. Моят призив е реформирайте прокуратурата, ликвидирайте безк...

"Господин Местан удобно забравя едно последващо решение на Конституционния съд от 2005 г., който той казва, че макар и съдът, прокуратурата и следствието да са представени като част от съдебната власт, те не могат да бъдат равнопоставени“, каза обаче правосъдният министър в оставка.

"Носител на съдебната власт е съдът", подчерта Христо Иванов. Разлики между тяхното третиране трябва да бъдат направени, каза още той.

С промените в Конституцията Висшия съдебен съвет (ВСС) се разделя на две колегии – прокурорска и съдийска, а членовете му се избират с квалифицирано мнозинство. Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като парламентът гласува промените в Конституцията на второ четене, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. С "прокурорски" поправки във Висшия съдебен съвет се дава превес на прокурорската квота над парламентарната.

"Казахте, че съм оставил пълна нула като закони. Позволете ми да коригирам това изказване, защото е хубаво да се знае. Законът за съдебната власт адресира голямата част от препоръките в мерки на стратегията. Не го внесохме, защото изчакахме да мине обсъждането на Конституцията. Моята наследница ще продължи този проект и нашите решения. Ще прецени кое от тях да внесе. Това не е нула“, заяви днес от парламентарната трибуна Христо Иванов в отговор на Лютви Местан.

"Намирам за абсолютно смешни твърденията, че цел на моята работа е смяна на лицата в съдебната система", заяви също Христо Иванов.

Маковей: За правосъден министър ви трябва човек със силен характер, забравете за политик

Да изчистиш която и да е правосъдна система в региона е най-трудната задача, ето защо е и най-важната. Причината е, че когато една съде...

Според него идеята, че един министър на правосъдието може да се бори с един главен прокурор е абсурдна. "Нека работим за това никой никога да не може да иска да има свой Филчев", подчерта Христо Иванов.

Същевременно според Лютви Местан последващи обсъждания за съдебната система и мястото на прокуратурата в нея трябва да се разгледат от Велико Народно събрание и няма да минат без "конструктивната роля на ДПС".

Намирам за абсолютно смешни твърденията, че цел на моята работа е смяна на лицата в съдебната система. Идеята, че един министър на правосъдието, особен такъв с моята подкрепа, може да се бори с един главен прокурор е абсурдна. Нека работим за това никой никога да не може да иска да има свой Филчев. Това каза от парламентарната трибуна правосъдният министър в оставка Христо Иванов. - See more at: http://kanal3.bg/news/bulgaria/politics/21704-Hristo-Ivanov:-Prietite-dnes-popravki-sa-polodzitelna-stapka#sthash.qfs7tjEn.dpuf

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com