Как се изготвят мониторинговите доклади на ЕК

5280
Как се изготвят мониторинговите доклади на ЕК

В сряда Европейската комисия ще представи обзорния петгодишен доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Документът е част от механизма за сътрудничество и проверка, който беше наложен на България и Румъния като условие да станат членове на ЕС.

Експерти и политици гадаят какво ще пише него и какви ще бъдат последствията за властта. Съдържанието ще стане ясно в сряда, но преди това как се пишат тези важни доклади.

При оповестяването на всеки доклад, което е два пъти годишно, журналистите, акредитирани в Европейската комисия, го разграбват още топъл, току-що излязъл от печатницата. Пътят до тук обаче е дълъг.

"Наши експерти системно посещават страната, имаме и хора в София, които следят развитието на събитията. След това експертите се връщат, систематизират информацията и започват да пишат черновите. Теса много - десетки.

Всеки експерт допринася към документа с данни от своята област. В сряда ще представим два доклада - политически и технически, за изпълнение на ангажиментите. Това е първият етап", каза Марк Грей, говорител на Европейската комисия. След това черновите започват да се четат от отделните комисари, от техни представители. Днес например са се събирали шефовете на кабинет на комисарите, давали са мнение по документа, обсъждали са точната формулировка. След това докладът отива при самите комисари.

"В сряда сутринта те ще имат заседание, ще обсъдят докладите, ще дават предложения, ще се вземе решение кой е последният вариант. След това ще имам честа да представя докладите на обществеността. Целта е да обобщя на достъпен език много документи. Зад тях стои много работа", посочи още Марк Грей. Окончателният вариант се отпечатва в последния момент. От тази машина няколко минути преди оповестяването на докладите ще бъдат отпечатани финалните им версии.

За съставянето на докладите са работели между 20 и 30 души от Европейската комисия, като са се постарали обективно да отразят напредъка или недостатъците на България и Румъния. Вземат се предвид и събития, които се случват буквално часове преди одобрението на окончателния вариант на докладите, например темата с уволнената съдийка Мирослава Тодорова. В сряда, в 14 часа, ще стане ясно какви са препоръките.

Редактор: Георги Иванов

Брюксел: България не издържа изпита на ЕС

България и Румъния са на път да се провалят на първия си голям изпит от присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 г. с предстоящото...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com