Млади хора искат по-големи глоби за нарушителите на пътя

23766
Млади хора искат по-големи глоби за нарушителите на пътя
Снимка: БГНЕС

25% от 269 младежи от София, Благоевград и Кюстендил, участвали до момента в проект "Животи", смятат, че най-ефективният начин за намаляване на жертвите по българските пътища е да се увеличат глобите, което е в подкрепа и на обсъжданите промени в законодателството.

20% виждат решението в подобряване на пътната инфраструктура, а 19% - в превенцията. В дългосрочен план самите промени в законодателството излизат на преден план с 24% заедно с подобряване на пътната инфраструктура, следвани от превенцията с 21%.

СЗО обезпокоена за сигурността по пътищата

Световната здравна организация публикува днес доклад, в който изразява сериозно безпокойство от недостатъчните усилия на държавите за...

42% от младежите смятат, че превантивните кампании имат най-голям ефект за повишаване на информираността сред участниците в движението по пътищата. 35% отдават предпочитанията си на засилване на мерките за спазване на правилата от страна на съответните органи. 73% от анкетираните смятат, че шофирането след употреба на алкохол или наркотици, независимо от количеството, носи най-големи опасности на пътя. 83% от обхванатите младежи смятат, че кампанията, която провеждаме в момента, повлиява нагласите на участниците в движението и й дават оценка 5 (67%) и 4(19%) по скала от 0 (отрицателна) до 5(положителна).

На 11 октомври 2013 година от 10 часа сдружение "Отворена младеж", съвместно със сектор "Пътна полиция" към Областна Дирекция на Министерство на вътрешните работи в град Враца ще проведе кампания за насърчаване на отговорното поведение на младите хора на пътя в Концертната зала на Община Враца. За повишаване на информираността на младежите относно различни аспекти на участието им в пътното движение, представителите на "Отворена младеж" ще използват комплексен подход, съчетаващ: - интерактивни презентации; - въпросници; - високотехнологични инструменти - симулатор за еко-шофиране, алко- и наркоочила, кантар и пъзел.

За първи път ще се тества комплексен подход и при организацията на събитията като за младежите ще работят едновременно експерти от сдружението, екип от стажанти и специално обучени доброволци на местно ниво. Младите хора, които се тестват на екосимулатора, ще получат сертификат с личните си постижения като екошофьори, а тези, които отговорят на въпросника - еднократен тест за самоконтрол на концентрацията на алкохол в кръвта.

Кампанията се провежда като част от проект "Животи" (от англ. LIVES - Local Innovative adVentures to Ensure quality in youth road Safety promotion / местни новаторски приключения за осигуряване на качество на насърчаване на безопасното поведение на младите хора на пътя), която подкрепя усилията на неправителствени организации от страни-членки на Европейския съюз от Източна Европа в посока повишаване на безопасността на пътя. Той е съфинансиран от Европейския съюз чрез програма "Младежта в действие", Дейност 4.4.

Нови правила за отнемане на точки от днес

От днес влиза в сила новата наредба за отнемане и възстановяване на контролни точки на водачите на превозни средства. Проектът за шофьо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com