На българска територия има 1400 бежанци от Сирия, казва Йовчев

15729
На българска територия има 1400 бежанци от Сирия, казва Йовчев

В България до момента са пристигнали 1400 сирийски бежанци. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде БГНЕС.

"За последното денонощие имаме 54 души бежанци, от които 25 са от Сирия. Това е малко по-малко от предишните дни", заяви вътрешният министър. Той посочи, че около 80% от всички бежанци, които пристигат в страната ни, са сирийци.

"Имаме един поток от пикове и спадове, който е между 40-60 души на ден. Ако се запази това темпо или се увеличи, ние при всички положения трябва да започнем още от този момент много сериозно да управляваме кризата", подчерта вътрешният министър.

За целта в София се създава Националният оперативен щаб за управление на силите и средствата на министерствата и ведомствата, както и координирано използване на националните ресурси за овладяване на кризисната ситуация, възникнала в резултат на засиления мигрантски поток.

Днес в МВР се проведе неговото първо заседание, заяви министър Йовчев. Той посочи, че Националният оперативен щаб ще разполага с два щаба: в Елхово, отговарящ за засиленото наблюдение на българската граница, и в Хасково, отговарящ за осигуряването на условия за живот на бежанците. Министър Йовчев заяви, че ще посети двата щаба утре, за да провери как функционират.

Той коментира резултатите от днешното първо заседание на Националния щаб. На него са определени конкретните функции и задължения на отделните щабове и институциите, както и взаимодействието между тях. Министър Йовчев подчерта, че институциите се отнасят изключително отговорно и вече предприемат конкретни действия по 11 мерки, които бяха набелязани на заседанието на МС в петък.

Утре, 4 септември, е планиран протест срещу войната в Сирия и евентуалната намеса на САЩ там. Протестът ще се проведе в 11 града, в София започва в 18:00 часа пред американското посолство.

"Организацията ще даде възможност да се справим с евентуално възникване на рискови заплахи от ситуацията в Сирия", категоричен е министър Йовчев. Един от проблемите, който съществува пред страната ни, е липсата на достатъчно помещения, където да бъдат настанени бъдещите бежанци. "В много кратки срокове работим трябва да осигурим помещения, където да настаним тези хора. Изграждането на палаткови лагери е крайна мярка - особено през есента това ще създаде други проблеми. В тази връзка се обсъжда възможността бежанци да бъдат настанявани на територията на бивши казарми", заяви вътрешният министър.

Той още веднъж посочи, че ресурсите на България са ограничени. Местата, където може да бъдат настанени бъдещите бежанци, са вече запълнени. "От тук нататък сме в аварийна ситуация, трябва да осигурим допълнително средства, иначе ще се изправим пред хуманитарна криза", подчерта министър Йовчев. Едновременно с това той добави, че страната ни все още не е в такава ситуация, че да иска помощ отвън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com