Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 28 ноември 2023 г.

28 ноември 2023, 22:00 часа • 3282 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 ноември 2023 г.

НА КОМИСИЯ: БЮДЖЕТ 2024 МИНА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ, НО С РАЗГОВОРИ ЗА ПРОМЕНИ И АКТУАЛИЗАЦИЯ

Ресорната комисия прие на първо четене държавния бюджет за 2024 година. "За" гласуваха 13 депутати, "против" - 6 народни представители, без нито един гласувал с "въздържал се", с което бюджетът бе одобрен от комисията. Предстои разглеждането му на първо и второ четене в пленарна зала.

ЗДРАВНА КОМИСИЯ ОТХВЪРЛИ БЮДЖЕТА НА НЗОК НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

Здравната комисия отхвърли на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. Решението беше взето с 4 гласа "за", 5 "против" и 9 "въздържал се".

ГЕРБ, ДПС И ВМРО СА ПЪЛНИТЕ ОТЛИЧНИЦИ ПО ПРЕФЕРЕНЦИИ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

Да си кандидат за общински съветник и да спечелиш с преференции 100% от гласовете за партията си в дадена секция – такива аномалии са характерни за вота в България през последните години. Така е и на местните избори на 29 октомври 2023 г., показва анализ на Обединение честни избори (ОЧИ).

ЛЕДЪТ В СТОЛИЧНИЯ ПАРЛАМЕНТ МОЖЕ ДА СЕ СТОПИ ВЪПРЕКИ РАЗЛИЧИЯТА: ГОВОРИ ИВАН ТАКОВ (ВИДЕО)

"Снеговете" и "ледовете" в Столичния общински съвет могат да бъдат разчистени и разтопени. Не подкрепяме модела на сглобката, имаме големи различия с ПП-ДБ и ГЕРБ, но е възможно сътрудничество по определени политики. Това заяви в Студио Actualno председателят на БСП-София и общински съветник от "БСП за България" Иван Таков.

ЗА ТОКА: ОТГОВОРЪТ НА ДЪРЖАВАТА НА ГНЕВА ТИП "СТИГА СМЕ ИМ ПЪЛНИЛИ ГУШИТЕ"

Всеки ще излезе извън нерви, ако няма 30 часа ток и има две малки деца, които реват, че им е студено. В понеделник сутринта като станах, пак нямаше ток. Поне 10 пъти звънях на енергото, никой не ми вдигна, а накрая взеха да отхвърлят позвъняванията. Затова реших да отида при тях, за да направя закуска за децата. Това разказа Явор Павлов, който нахлу в понеделник в офиса на енергото в Силистра, в ефира на Нова телевизия.

ПРОЕКТЪТ В БОЙЧИНОВЦИ, РАЗСЛЕДВАН ОТ КЬОВЕШИ, Е СЪС САНКЦИЯ ОТ НАД ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА

Проектът, който европрокуратурата начело с Лаура Кьовеши разследва в община Бойчиновци, е санкциониран с над половин милион лева. 10% от стойността на договора за обществената поръчка (5 098 290 лв. без ДДС) е корекцията, наложена от управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). И тя е потвърдена с решение на Административния съд на Монтана от 19.07.2023 г.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ: СЪРБИЯ ПРИТИСКА БЪЛГАРИТЕ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ПО НЕЗАПОМНЕН НАЧИН

104 години след подписването на Ньойския договор (мирния договор за края на Първата световна война, който в българската история е пример за подпечатване на Национална катастрофа), българите от Западните покрайнини са по-застрашени отвсякога от режима в Белград. През последната година се наблюдава ожесточаване на антибългарската политика на Сърбия. За това алармираха интелектуалци, които се събраха, за да почетат годишнината от трагичната дата, предаде репортер на БГНЕС.

РУСИЯ Я Е СТРАХ ОТ ПРИМИРИЕ С УКРАЙНА: ОЦЕНКА ОТ САЩ (ВИДЕО)

Колко ще издържи Украйна във войната срещу Русия? Този въпрос все по-често се дискутира в големи медии в Източна и Западна Европа, както и в САЩ, но не само – в Русия също е на фокус.

ПОЗИЦИЯ: ЗАПАДА НЕ ПОМАГА ДОСТАТЪЧНО НА УКРАЙНА И Я ОБРИЧА

"Нашата политика спрямо Русия беше показно на нашите слабости", ми каза Александър Вондра, евродепутат и бивш външен министър на Чехия, в интервю през март тази година.

РОДНИНИ НА МОБИЛИЗИРАНИ "ЗАСТРЕЛЯХА" ПУТИН С КЪРВАВ МАНИФЕСТ (ВИДЕО)

Манифест за връщане на мобилизираните за войната в Украйна руснаци – това беше публикувано в руския телеграм канал "Път към дома", който е основан от роднини на мобилизирани руски войници.

ПУТИН ОСТАВЯ ОКУПИРАНИТЕ ЗЕМИ ДА СЕ ОПРАВЯТ САМИ С ПАРИТЕ

Кремъл възнамерява да възложи пряко отговорността за бюджетния дефицит на някои губернатори. Става дума за ръководителите на четири "стари" субекта - Чечня, Ингушетия, Дагестан и Тува, както и на четири "нови", окупирани украински земи - Донецка и Луганска област (т.нар. ДНР и ЛНР), Херсонска и Запорожка област, които бяха незаконно анексирани. Новината съобщи руското издание "Комерсант".

ЕЛЕКТРОННАТА ВОЙНА: РУСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА - КОЙ ПЕЧЕЛИ?

Вероятно няма много неща, които Западът ще може или желае да направи, за да помогне на Украйна. Що се отнася до това от какво точно се нуждае Киев в продължителната си битка срещу руската армия, фокусът е върху технологиите, а именно танкове, бойни самолети, ракети, батареи за противовъздушна отбрана, артилерийски оръдия и огромно количество боеприпаси.

ПЕТИ ДЕН ПРИМИРИЕ: НОВА РАЗМЯНА НА ПЛЕННИЦИ МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ХАМАС (ВИДЕО)

Пореден ден на примирие и размяна на задържани в Близкия изток. Дванадесет заложници, включващи 10 израелци и двама тайландски граждани, бяха освободени от Хамас във вторник, според официални лица. Тридесет палестинци пък пуснати от израелските затвори, казаха официални лица.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес