Най-важните новини за деня: 28 ноември 2023 г.

3561
Най-важните новини за деня: 28 ноември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 ноември 2023 г.

НА КОМИСИЯ: БЮДЖЕТ 2024 МИНА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ, НО С РАЗГОВОРИ ЗА ПРОМЕНИ И АКТУАЛИЗАЦИЯ

Ресорната комисия прие на първо четене държавния бюджет за 2024 година. "За" гласуваха 13 депутати, "против" - 6 народни представители, без нито един гласувал с "въздържал се", с което бюджетът бе одобрен от комисията. Предстои разглеждането му на първо и второ четене в пленарна зала.

ЗДРАВНА КОМИСИЯ ОТХВЪРЛИ БЮДЖЕТА НА НЗОК НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

Здравната комисия отхвърли на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. Решението беше взето с 4 гласа "за", 5 "против" и 9 "въздържал се".

ГЕРБ, ДПС И ВМРО СА ПЪЛНИТЕ ОТЛИЧНИЦИ ПО ПРЕФЕРЕНЦИИ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

Да си кандидат за общински съветник и да спечелиш с преференции 100% от гласовете за партията си в дадена секция – такива аномалии са характерни за вота в България през последните години. Така е и на местните избори на 29 октомври 2023 г., показва анализ на Обединение честни избори (ОЧИ).

ЛЕДЪТ В СТОЛИЧНИЯ ПАРЛАМЕНТ МОЖЕ ДА СЕ СТОПИ ВЪПРЕКИ РАЗЛИЧИЯТА: ГОВОРИ ИВАН ТАКОВ (ВИДЕО)

"Снеговете" и "ледовете" в Столичния общински съвет могат да бъдат разчистени и разтопени. Не подкрепяме модела на сглобката, имаме големи различия с ПП-ДБ и ГЕРБ, но е възможно сътрудничество по определени политики. Това заяви в Студио Actualno председателят на БСП-София и общински съветник от "БСП за България" Иван Таков.

ЗА ТОКА: ОТГОВОРЪТ НА ДЪРЖАВАТА НА ГНЕВА ТИП "СТИГА СМЕ ИМ ПЪЛНИЛИ ГУШИТЕ"

Всеки ще излезе извън нерви, ако няма 30 часа ток и има две малки деца, които реват, че им е студено. В понеделник сутринта като станах, пак нямаше ток. Поне 10 пъти звънях на енергото, никой не ми вдигна, а накрая взеха да отхвърлят позвъняванията. Затова реших да отида при тях, за да направя закуска за децата. Това разказа Явор Павлов, който нахлу в понеделник в офиса на енергото в Силистра, в ефира на Нова телевизия.

ПРОЕКТЪТ В БОЙЧИНОВЦИ, РАЗСЛЕДВАН ОТ КЬОВЕШИ, Е СЪС САНКЦИЯ ОТ НАД ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА

Проектът, който европрокуратурата начело с Лаура Кьовеши разследва в община Бойчиновци, е санкциониран с над половин милион лева. 10% от стойността на договора за обществената поръчка (5 098 290 лв. без ДДС) е корекцията, наложена от управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). И тя е потвърдена с решение на Административния съд на Монтана от 19.07.2023 г.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ: СЪРБИЯ ПРИТИСКА БЪЛГАРИТЕ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ПО НЕЗАПОМНЕН НАЧИН

104 години след подписването на Ньойския договор (мирния договор за края на Първата световна война, който в българската история е пример за подпечатване на Национална катастрофа), българите от Западните покрайнини са по-застрашени отвсякога от режима в Белград. През последната година се наблюдава ожесточаване на антибългарската политика на Сърбия. За това алармираха интелектуалци, които се събраха, за да почетат годишнината от трагичната дата, предаде репортер на БГНЕС.

РУСИЯ Я Е СТРАХ ОТ ПРИМИРИЕ С УКРАЙНА: ОЦЕНКА ОТ САЩ (ВИДЕО)

Колко ще издържи Украйна във войната срещу Русия? Този въпрос все по-често се дискутира в големи медии в Източна и Западна Европа, както и в САЩ, но не само – в Русия също е на фокус.

ПОЗИЦИЯ: ЗАПАДА НЕ ПОМАГА ДОСТАТЪЧНО НА УКРАЙНА И Я ОБРИЧА

"Нашата политика спрямо Русия беше показно на нашите слабости", ми каза Александър Вондра, евродепутат и бивш външен министър на Чехия, в интервю през март тази година.

РОДНИНИ НА МОБИЛИЗИРАНИ "ЗАСТРЕЛЯХА" ПУТИН С КЪРВАВ МАНИФЕСТ (ВИДЕО)

Манифест за връщане на мобилизираните за войната в Украйна руснаци – това беше публикувано в руския телеграм канал "Път към дома", който е основан от роднини на мобилизирани руски войници.

ПУТИН ОСТАВЯ ОКУПИРАНИТЕ ЗЕМИ ДА СЕ ОПРАВЯТ САМИ С ПАРИТЕ

Кремъл възнамерява да възложи пряко отговорността за бюджетния дефицит на някои губернатори. Става дума за ръководителите на четири "стари" субекта - Чечня, Ингушетия, Дагестан и Тува, както и на четири "нови", окупирани украински земи - Донецка и Луганска област (т.нар. ДНР и ЛНР), Херсонска и Запорожка област, които бяха незаконно анексирани. Новината съобщи руското издание "Комерсант".

ЕЛЕКТРОННАТА ВОЙНА: РУСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА - КОЙ ПЕЧЕЛИ?

Вероятно няма много неща, които Западът ще може или желае да направи, за да помогне на Украйна. Що се отнася до това от какво точно се нуждае Киев в продължителната си битка срещу руската армия, фокусът е върху технологиите, а именно танкове, бойни самолети, ракети, батареи за противовъздушна отбрана, артилерийски оръдия и огромно количество боеприпаси.

ПЕТИ ДЕН ПРИМИРИЕ: НОВА РАЗМЯНА НА ПЛЕННИЦИ МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ХАМАС (ВИДЕО)

Пореден ден на примирие и размяна на задържани в Близкия изток. Дванадесет заложници, включващи 10 израелци и двама тайландски граждани, бяха освободени от Хамас във вторник, според официални лица. Тридесет палестинци пък пуснати от израелските затвори, казаха официални лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com