Русия я е страх от примирие с Украйна: Оценка от САЩ (ВИДЕО)

11859
Русия я е страх от примирие с Украйна: Оценка от САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Колко ще издържи Украйна във войната срещу Русия? Този въпрос все по-често се дискутира в големи медии в Източна и Западна Европа, както и в САЩ, но не само – в Русия също е на фокус.

От една страна, критиките срещу политическата власт в САЩ и Европа как се бавят много с доставките на оръжие за Украйна стават все по-силни и все по-обосновани. Покрай тях постоянно се промъкват и популистките тези да се търси обезателно започване на мирни преговори, без ясно обяснение с какви карти би седнала Украйна на масата за разговори с издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, който ясно даде да се разбере, че стратегическата му цел е да заличи Украйна като суверенна държава, която има път на развитие, различен от руската визия. От друга страна, точно в този наратив руска страна направи публична заявка, че не иска "замразяване на конфликта".

Русия не търси мир с Украйна сега

Руският външен министър Сергей Лавров директно заяви, че Запада иска примирие, за да въоръжи Украйна още повече (срещу бъдещи руски атаки). Изявлението на Лавров предизвика изявления и на руски военни блогъри как това е сценарий да има Мински споразумения 3 – именно тези споразумения в първия и втория им вариант бяха използвани от режима на Путин да се подготви и да започне война срещу Украйна: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

Доста интересно в библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) е цитирана позиция на популярния руски военен телеграм канал "Двама майори", в която изрично се посочва, че липсата на ясна дефиниция какво значи победа за Русия в Украйна ще доведе до вътрешна дестабилизация в Руската федерация. Има и препратки към други руски военни телеграм канали и техните напомняния, че Русия не владее изцяло четирите украински области (Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска), които обяви за присъединени към нейната територия. Според тези позиции, преговори не може да има, докато четирите украински области не бъдат изцяло завладени. Според ISW, думите на Лавров всъщност показват страх в Москва, че при почивка от активни военни действия, Украйна ще стане по-силна с помощта на НАТО. Режимът на Путин не приема прокарваната преди време теза от покойния Евгений Пригожин за замразяване на фронта, за да може Русия да се прегрупира и подготви по-добре за бъдеща нова гореща фаза на война.

На този фон, Путин утвърди рекорден бюджет за руската армия. Той е 19,775 трилиона рубли за 2024 година, със 70% повече, отколкото за 2023 година. Военните разходи на Русия са 30% от общия ѝ държавен бюджет.

В САЩ политическите игрички се вихрят

Междувременно, председателят на Камарата на представителите в Конгреса Майк Джонсън заяви, че е уверен и гледа оптимистично към работата на Конгреса за военната помощ за Украйна и Израел, както и че тя ще бъде завършена, защото има "крайни срокове". Председателят на Сената Чък Шумър вече коментира, че смята да вкара за гласуване съответните пакети още следващата седмица. Затова и Джонсън заяви, че е имало разговори със Сената, но продължи да настоява за своята визия – военната помощ за Украйна и Израел да е разделена, пише The Hill. Той напомни, че Камарата на представителите прие 14 млрд. долара помощ за Израел и подчерта, че Израел е "топ приоритет".

"Украйна е друг приоритет – не можем да позволим на Путин „да марширува“ в Европа", побърза да каже Джонсън, но обвърза помощта за Украйна с допълнителните пари за гранична сигурност в САЩ. Така той ясно даде да се разбере, че американската подкрепа за Украйна ще става все по-разпокъсана заради политически борби преди президентските избори в САЩ следващата есен.

Стана ясно, че през следващата седмица политическия борд на американското министерство на отбраната ще има среща при затворени врати, на която ще обсъжда стратегическите планове на Пентагона за Русия.

Позиция: Запада не помага достатъчно на Украйна и я обрича

Войната в Украйна: Бойните действия на фронта

Според говорителя на украинската армия за Таврийското направление полковник Олександър Щупун, през изминалите две денонощия руснаците са намалили използването на дронове в направлението към Авдеевка 6 пъти, а стрелбата с артилерия – 1,5 пъти. Няма обаче намаление в използването на руската военна авиация, казва Щупун. "Рибар" също коментира, че лошото време затруднява украинската армия особено силно в Одеска и Херсонска област, но и че руската армия е поставена в лоши условия специално в Крим, където силната буря нанесе щети на руски защитни съоръжения: Неочаквана помощ: В Крим морето отнесе окопите на руснаците (ВИДЕА)

На фона на тези твърдения обаче, в сутрешната сводка на украинския генщаб е посочено, че за изминалото денонощие е имало 84 бойни сблъсъка по целия фронт – това не показва ниска интензивност на боевете. Факт е обаче, че огромната концентрация на руски атаки е по-на север, по-далеч от страшната буря по Черноморския бряг. Рекордът за последните 24 часа е Бахмут – 28 отбити руски пехотни атаки в това направление според украинските данни, при Авдеевка са 23

(КАРТА) Според сутрешния обзор на Семьон Пегов, при Авдеевка имало руски напредък от юг, в промишлената зона, а създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук руски военен телеграм канал "Рибар" пише за овладени пречиствателни съоръжения от руската армия при коксохимическия завод на север от Авдеевка. Същевременно обаче "Рибар" пише и, че "за да опазят личния състав", руснаците се изтеглили от покрайнините на Петровско. Това е руското име за Степово – на 3 километра северозападно от Авдеевка, като Степово заедно с коксовия завод са двете непосредствени цели на руснаците от север. Написаното от "Рибар" ясно показва, че руснаците вече усещат големите загуби в жива сила при Авдеевка – британското военно разузнаване вече писа в сводката си в Twitter, че руските дневни загуби в жива сила наближават 1000 войници на ден след старта на операцията срещу Авдеевка. Същевременно, Семьон Пегов не признава, че руснаците са отстъпили от позиции при Степово, но признава, че имало украинска контраатака – била неуспешна обаче, според неговата версия.

Същевременно, в град Донецк за поредна нощ беше "шумно":

Въпреки голямото количество атаки при Бахмут, "Рибар" не обелва дума за това направление, а Пегов признава, че украинците удържат позициите си на висок терен при Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), Хромово (2 километра западно от Бахмут) и Богдановка (6 километра северозападно от Бахмут). Това е в унисон с данните на украинския генщаб за случилото се в последното денонощие. А руското военно министерство пак съобщава за отбити украински атаки към Горловка, при Повдено и Шуми (11 километра северозападно от Горловка).

На източния бряг на Днепър има относително затишие, заради много лошото време – Семьон Пегов обаче твърди, че руснаците се готвят за нова операция с цел елиминиране на украинския плацдарм при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър). А в Запорожието има лек напредък на украинците южно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) - гелокализирани видеокадри показват украинска атака с бронирана техника и някои загуби на бронирани машини. Рано тази сутрин в социалните мрежи има публикации за взривове в Скадовск и Токмак - за Токмак специално съобщение, че има силни експлозии и за кратко е спрял токът, е публикувал украинският кмет на Мелитопол Иван Фьодоров:

(КАРТА) В направлението към Купянск няма потвърдени промени с геолокализирани видеокадри – само 3 руски пехотни атаки при Синковка и Петропавловка (8-7 километра североизток-изток от Купянск). Има обаче активизация в Луганска област – 12 отбити руски пехотни атаки при Терно и Ямполовка (17 километра западно от Кремена), както и в Серебрянското горско стопанство, пак западно от Кремена. Няма успех за нито една от двете страни, констатира Пегов.

Украйна не спира с атаките на руски обекти

Снощи, в Рязан имаше атака с дронове. Според руското военно министерство са свалени два дрона, а свързваният с Кремъл руски телеграм канал Baza съобщи, че това е бил опит да се атакува руската военна база в Дягилево. Там има военно летище, от което излитат стратегически бомбардировачи.

Само преди ден имаше атаки с дронове по две руски петролни предприятия. В Калуга, дрон удари резервоар за съхранение на гориво в "Първи завод" - според руския опозиционен телеграм канал ASTRA той бил празен. А в предприятие на "Газпром" в Тверска област дрон е паднал на метри от газопровод, но не е имало поражения.

ОЩЕ: Зимата иде от юг: Авдеевка е под нов руски натиск (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.05 - Зеленски посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа