Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ледът в столичния парламент може да се стопи въпреки различията: Говори Иван Таков (ВИДЕО)

28 ноември 2023, 19:29 часа • 10658 прочитания

"Снеговете" и "ледовете" в Столичния общински съвет могат да бъдат разчистени и разтопени. Не подкрепяме модела на сглобката, имаме големи различия с ПП-ДБ и ГЕРБ, но е възможно сътрудничество по определени политики. Това заяви в Студио Actualno председателят на БСП-София и общински съветник от "БСП за България" Иван Таков.

СОС все още не може да започне работа, защото няма избран председател. Следващият опит ще бъде направен на 30 ноември, а БСП вече обявиха, че няма да подкрепят Борис Бонев от "Спаси София". Те разчитат на своята кандидатура Диана Тонова.

Още: ГЕРБ, ДПС и ВМРО са пълните отличници по преференции на местните избори

Сагата с председателя

"При нас е принципна позицията, не личността. Ние неприязън към хора нямаме – не както ГЕРБ към Бонев. Имаме неприязън към лоши практики в Столична община. Една неподходяща кандидатура за председател на СОС може да доведе до още по-лоши резултати за града и за софиянци", каза Таков.

Той се съмнява да има нови избори за общински съветници - нещо, което би се случило, ако СОС не заседава 3 месеца. Не изключва вариант за софийска "сглобка" между ПП-ДБ, "Спаси София" и ГЕРБ-СДС, но казва, че БСП няма да е част от подобна коалиция.

Още: "Тренд": Местният вот е бил нечестен за близо 50% от българите

С ПП-ДБ "имаме различия в градския транспорт и общинската икономика, но имаме и допирни точки", призна Таков. "Независимо кой е председателят и дали са направили сглобка, ние ще настояваме за нашите приоритети от предизборната кампания. Имаме внесени три доклада, касаещи комуналните услуги и свободно участие на граждани в сесиите на СОС. Сглобка категорично заявяваме, че няма да правим. Сътрудничество по определени политики, които са добри за града, - винаги може да се разчита на нашите гласове", допълни той.

Още: Нови избори, ако Столичният общински съвет остане без председател? Говори доц. Наталия Киселова (ВИДЕО)

София като Троян

"Могат да бъдат разчистени и разтопени снеговете, след като всичко се върне обратно в Столична община. За да имаме по-качествено почистване и на улици, и на тротоари, сме предложили да има общинско предприятие и дори вече сме внесли доклад. Така е в Троян, в много други български градове, а и в много градове в Европа", заяви Таков.

Още: София да прилича на Троян? Кметът Донка Михайлова разказа защо градът ѝ е специален (ВИДЕО)

Той се надява на касиране на изборите, след като първа инстанция погледна благосклонно на жалбата на Ваня Григорова. Какво каза Иван Таков по тази тема и по още важни за столицата проблеми - гледайте във видеото:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес