На комисия: Бюджет 2024 мина на първо четене, но с разговори за промени и актуализация

5104
На комисия: Бюджет 2024 мина на първо четене, но с разговори за промени и актуализация
Снимка: БГНЕС

Ресорната комисия прие на първо четене държавния бюджет за 2024 година. "За" гласуваха 13 депутати, "против" - 6 народни представители, без нито един гласувал с "въздържал се", с което бюджетът бе одобрен от комисията. Предстои разглеждането му на първо и второ четене в пленарна зала.

Дебатът в комисията

В рамките на обсъжданията финансовият министър Асен Василев заговори за възможна актуализация на бюджета. Думите му бяха в контекста на намерението на държавата да си събира таксата за пренос на газ от "Газпром". Стана ясно, че когато страната ни събере тази такса, ще бъде внесена актуализация на бюджета, за да се реши как тези средства да се разходват. ОЩЕ: Асен Василев изключи варианта да влезем в новата година без бюджет

Депутатите съсредоточиха своите изказвания върху 3-процентния дефицит. 

От БСП в лицето на проф. Румен Гечев отбелязаха, че страната ни си е поставила за цел обезателно 3% и намаляване дълга. Той изрази мнение, че в България се вторачваме в единия или другия показател, докато в другите страни се гледат всички макроикономически показатели и как те влияят на растежа на икономиката. 

Георги Ганев от ПП-ДБ обърна внимание, че дефицит от 3% не представлява фискален стимул. "Ако си седи на 3% не е фискален стимул от гледна точка на съвкупното търсене", коментира още депутатът. ОЩЕ: НСОРБ: Много се надяваме да се върнем в нормалния бюджетен ритъм

Венеция Ангова от ПП-ДБ коментира, че не вижда свръхфиксация върху 3% дефицит, но чува желание за прекомерни разходи. 

"Ако 2024 г. наблюдаваме по-добра събираемост и допълнителни приходи, бих поставил като тема за размисъл следното нещо - половината да отидат за допълнителни разходи, а другата да отидат а по-нисък дефицит", коментира Мартин Димитров от ПП-ДБ. 

ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят бюджета, но заговориха за промени между двете четения. От партията на Борисов смятат, че стремежът трябва да е за дефицит под 3%. Теменужка Петкова обърна внимание че голяма част от бележките и притесненията на ГЕРБ-СДС са били взети под внимание. "Продължаваме да имаме различия по отношение на заложения растеж от 3.2%. Ние смятаме, че този растеж е надценен", смята Петкова. ОЩЕ: Денков и Василев на среща със синдикатите, обещаха ръстът на доходите да настигне инфлацията

ИТН обявиха, че няма да подкрепят бюджета, като според тях е огромен проблем случващото се в държавата. "Имаме финансов министър, който е левичар в разбиранията", смята Тошко Йорданов.

Йордан Цонев от ДПС, който е председател на комисията, обобщи, че това е била може би една от най-ползотворните дискусии за бюджета от години насам.

Цонев призова да не се абсолютизират дефицитите. "Дефицит - да, ако се харчи за растеж, ако се харчи за инфраструктура", добави той. От ДПС смятат, че трябва да се осигури добра капиталова програма на общините. ОЩЕ: Антоанета Цонева: Рекордните 1 милиард лева ще бъдат заделени за общините

Фискалният резерв

Минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2024 г. е предвиден да остане непроменен спрямо заложения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. в размер на 4,5 млрд. лв.

Данъчните облекчения

Запазва се действащото данъчно облекчение за предоставяне на наетите лица на социални разходи под формата на ваучери за храна в необлагаем с данък размер до 200 лв. месечно, като се предвижда общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна да се запази на 1,4 млрд. лв.

Продължава прилагането на по-високия размер на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, като се запазва и възможността за авансово ползване на преференцията.

Предвижда се удължаване на прилагането на нулева ставка на ДДС за доставките на хляб и брашно до средата на 2024 г. и на намалената данъчна ставка на ДДС от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги до края на 2024 г. 

В законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. е определен 100% дивидент за държавата от държавните дружества и предприятия за 2024 г. ОЩЕ: Депутат от ПП-ДБ: Вето върху бюджета ще означава война срещу хората

Политиката по доходите

По отношение на политиката по доходите в бюджета за 2024 г. е отразено увеличението на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. - от 780 лв. на 933 лв.

Социална политика

Съгласно постигнато съгласие на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество от 1 януари 2024 г. се увеличава максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85,71 лв. на 107,14 лв. 

Пенсионната политика се базира на допусканията за осъвременяване на размерите на пенсиите съгласно действащото законодателство (11 на сто за 2024 г.), като в резултат на това за следващата година разходите за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 2 440,8 млн. лв. спрямо закона за 2023 г. ОЩЕ: Асен Василев няма да прави компромиси с бюджета: Партиите да се разберат

Сигурност

Разходите за отбрана за 2024 г. възлизат на 2,05% от БВП, като през 2025 г. са разчетени до 2,00% от БВП, а през 2026 г. – 2,23% от БВП, с което се изпълнява Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г.

50,0 млн. лв. са предвидени във връзка с дейностите, свързани с държавната граница, в това число за изграждане на радиолокационна система за детекция и класификация на ниско летящи обекти до 3 хил. м.

7,0 млн. лв. са средствата в бюджета за извънгаранционно поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница и допълнителни дейности по ремонт и надграждане. 

С 367,3 млн. лв. се увеличават разходите за персонал в МВР в резултат от увеличението на възнагражденията с 10%, считано от 1 август 2023 г. ОЩЕ: Заради мигрантския натиск: Кабинетът отпусна средства на армията и полицията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика