Позиция: Запада не помага достатъчно на Украйна и я обрича

8640
Позиция: Запада не помага достатъчно на Украйна и я обрича
Снимка: Getty Images

"Нашата политика спрямо Русия беше показно на нашите слабости", ми каза Александър Вондра, евродепутат и бивш външен министър на Чехия, в интервю през март тази година.

Колективният Запад сега демонстрира именно такава политика. През устата на западните лидери той обещава на Украйна планини от злато, но резултати не се виждат и изобщо не се знае какво иска Запада от Украйна. Трябва ли тя да победи Русия или най-важното е да я задържи там, където е сега? Междувременно украинците проливат кръв и се борят за бъдещето си, което западните страни им обещават в унисон. Те обаче не правят достатъчно за Украйна.

Точно това най-вероятно мисли сега украинският президент Володимир Зеленски, който малко след началото на руската инвазия обяви в безлюдния Киев, че ще остане в страната. Руските сили очевидно са възнамерявали да го отведат в Москва и в най-мрачния сценарий да го убият. Сега Володимир Зеленски, който е в Киев, живее нормален живот, казва на Запада: вие ни помагате, за да оцелеем, но няма достатъчно помощ за победа.

Той е прав. Лидерите на Европейския съюз се съгласиха през март да предадат 1 000 000 артилерийски снаряда на Киев в рамките на една година. И сега признават, че страните от Европейския съюз няма да могат да изпълнят своето амбициозно и може би дори исторически важно обещание. "Можем да предположим, че целта от един милион артилерийски снаряда няма да бъде постигната", каза германският министър на отбраната Борис Писториус в средата на ноември, потвърждавайки опасенията, които витаят във въздуха от октомври: Голямата заблуда за западната военна помощ за Украйна: В числа за снарядите (ВИДЕО)

Европа няма производствен капацитет, а разпределянето на средства се възпрепятства от някои страни-членки, начело с Унгария. Оказва се, че Европа е разочаровала Украйна, а не по-добре стоят нещата и със САЩ, където президентът Джо Байдън настоява за отпускане на 61 милиарда долара на Украйна за закупуване на оръжия и разширяване на производствения капацитет. Съединените щати произвеждат месечно 28 000 единици 155 мм боеприпаси, а през 2025 г. планират да увеличат производството до 100 000 единици.

По време на контранастъплението Украйна изразходва до 6 000 такива боеприпаси на ден и в идеалния случай би искала, както съобщава CNN, да изразходва повече от 10 000 снаряда дневно. И това е само малка част от това, което Русия използва. В пика на офанзивата тази година тя използва до 60 000 снаряда на ден.

Едномесечното производство в САЩ, страната с най-силната армия в света, ще стигне за около 5 дни на украинската армия при темпото на стрелба към момента. Европейските доставки, които сега достигнаха 300 000 единици от обещаните 1 000 000, ще бъдат достатъчни на Украйна за 50 дни боеве. Разбира се, трябва да вземем предвид, че говорим само за доставки от западни страни, но общата картина изглежда мрачна - защото Русия също увеличава производството, въпреки западните санкции. Според The New York Times, руснаците се целят и могат да достигнат скоро производство на 2 000 000 снаряда годишно. Кусти Салм, високопоставен служител на естонското министерство на отбраната, изчисли, че настоящото производство на боеприпаси в Русия е седем пъти по-голямо от това на Запада. Производствените разходи на Русия също са много по-ниски от тези на Запада, отчасти защото Москва жертва безопасността и качеството в усилията си да произвежда оръжия по-евтино, казва Салм. Например, на една западна страна струва от 5000 до 6000 долара да направи 155-милиметров артилерийски снаряд, докато на Русия струва около 600 долара да произведе съпоставим 152-милиметров артилерийски снаряд, заяви той. Резултатът от това обаче може да се види в долното видео:

Освен това има очевидна разлика между броя на оръжията, изпратени в Украйна тази година, и тези, които Русия изпрати на фронта. Предимството е в полза на Москва. Да, западните доставки не са единственото парче от пъзела. Украйна тръгна в посоката, предвидена от руснаците, и така контраофанзивата се провали. Но доставките на оръжия са това, което се контролира изцяло от Запада, а то не работи.

Междувременно Владимир Путин преживя може би най-успешния месец от началото на войната в Украйна. Контранастъплението на украинските въоръжени сили спря и Русия, очевидно, след месец опити и големи загуби в хора и техника, притиска украинската армия в Авдеевка. Може би сега тя ще успее да измести фронтовата линия по-далеч от Донецк. Близо до Авдеевка също стана ясно, че руските сили са в състояние да настъпят и да привлекат украински резерви, които при други обстоятелства биха могли да помогнат на украинските въоръжени сили по време на контранастъпление на юг. Освен това, според Зеленски, Запада е насочил вниманието си към Ивицата Газа.

Какво всъщност очаква Запада от Украйна?

СНИМКА: Getty Images

Възниква въпросът какво точно очаква колективният Запад от Украйна? Безусловна победа в борбата за свобода, освобождение на Крим и мир в Източна Европа? Или от самото начало Западa само печелеше политически точки в момента, в който западното общество подкрепи Украйна? Страхува ли се Западa от реакцията на Владимир Путин, ако започне да помага на Украйна, за да може да освободи всички свои територии? И способен ли е Западa изобщо да направи това?

От началото на войната чуваме едни и същи думи. Русия страда под натиска на западните санкции - но засега няма признаци за колапс на руската икономика. Руската федерация постави икономиката си на бойна нога и явно няма да се откаже от опитите си да превземе Украйна. Колкото до санкциите, Русия успява да ги заобиколи в достатъчна степен засега.

Тазгодишната украинска контраофанзива показа едно нещо: Руснаците не са толкова безпомощни, колкото си мислехме, и са в състояние да задържат завзетите територии. Въпреки че Украйна напредва в черноморските региони и близо до Крим, това просто не е достатъчно, за да освободи всички територии. Не беше възможно да се повтори миналогодишният сценарий на битките в регионите Харков и Херсон. Настъплението е спряло, зимата идва и по-нататъшен значителен напредък е малко вероятен. Явно ни предстои дълъг и изтощителен конфликт. И е само въпрос на време дали Запада е готов за такъв сценарий.

Става дума за Запада, който спореше дали е възможно да снабди Украйна с крилати ракети и се страхуваше, че Украйна ще ги изстреля на руска територия. Дискусиите за доставката на изтребители F-16 също се проточиха дълго време. Междувременно Русия изграждаше защита, която сега Украйна не може да пробие. Запада дълго спореше как да финансира украинската армия. Русия зачака да види как ще свърши това и минира десетки и стотици квадратни километри украинска земя.

Изглежда чакането се отплати. Слуховете, че американската администрация проучва и убеждава Зеленски да мисли за мирни преговори се засилват. Има и слухове, че се дискутира от какво може да се откаже Украйна, за да започнат мирни преговори. Запада вече е уморен от този конфликт. Но какво могат да отговорят украинците, които всеки ден са подложени на руски обстрел? Да, Запада изпраща на Украйна пари и доставя оръжие, но в крайна сметка Украйна рискува живота на своя народ в битка за свобода.

Ще влезе ли Украйна в ЕС такава, каквато я познаваме?

СНИМКА: Getty Images

В началото на ноември Европейската комисия препоръча започване на преговори с Украйна за присъединяване към Европейския съюз. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен оцени реформите, които Киев провежда в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Но предложението на ЕК предстои да бъде обсъдено на срещата на върха на Европейския съвет през декември, където трябва да бъде подкрепено единодушно от президентите и премиерите на всички 27 страни членки. Унгария, особено силно, и Полша вече възразиха срещу приемането на Украйна: Орбан с нова критика към Запада: Стратегията за Украйна е грешна, Русия няма да загуби (ВИДЕО)

Освен възраженията им има и друг проблем. Ако Запада не се вразуми и не започне да помага на Украйна, било то икономически или с оръжие, за да победи Русия и да освободи всичките си територии, включително Крим, както заявяват много западни и чешки политици, тогава е възможно да не остане Украйна, която може да влезе в ЕС.

Още по-лошо е, че ще минат години (както беше от 2014 до 2022 г.), в които Европа и Запада като цяло ще бъдат заети с тривиалните си проблеми, а най-важното отново ще бъде забравено. Ще забравят за сигурността си и че Русия отново ще се готви да се противопостави на Запада.

Германската асоциация за външна политика написа през ноември, че след като войната в Украйна замръзне и тежките боеве престанат, НАТО и Германия ще имат само 5-9 години да се въоръжат достатъчно, за да възпрат Русия да поведе война или да издържат на пряка конфронтация с нея. Въпросът е дали ще се справят или колективният Запад пак ще се провали, както върви да е сега: Остават от 5 до 9 години, след които Русия се изправя във война срещу НАТО - това смятат германски анализатори

Автор: Войтех Лащувка, за 24 FORUM. Изданието е създадено като опозиция на медийната машина на бившия чешки премиер Андрей Бабиш

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари