Проектът в Бойчиновци, разследван от Кьовеши, е със санкция от над половин милион лева

5982
Проектът в Бойчиновци, разследван от Кьовеши, е със санкция от над половин милион лева
Снимка: БГНЕС

Проектът, който европрокуратурата начело с Лаура Кьовеши разследва в община Бойчиновци, е санкциониран с над половин милион лева. 10% от стойността на договора за обществената поръчка (5 098 290 лв. без ДДС) е корекцията, наложена от управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). И тя е потвърдена с решение на Административния съд на Монтана от 19.07.2023 г.

Припомняме, че днес от офиса на Европейската прокуратура в Люксембург съобщиха, че са извършени обиски на 23 ноември при разследване за потенциална злоупотреба с европейски средства, включваща проект за ремонт и реконструкция на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци.

Претърсванията са извършени на множество места в България, включително в обекти на фирми, участващи в строителните дейности, както и в административни офиси на община Бойчиновци. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели.

Въпросът е в детайлите

Обществената поръчка, която е в полезрението на Европейската прокуратура, е с предмет „Рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа на територията на община Бойчиновци“. След проведена открита процедура на 5-ти февруари 2020 г. за изпълнител е избран консорциум „Обединение пътища Бойчиновци 2019“ с участието на фирмите „Инфракънстракшън“ ЕАД (с 99,99% дял) и „Трейс БГ“ (0,01%). Собственик на първата фирма е Ивайло Павлов, а на втората – „Трейс Груп Холд“ и Николай Михайлов.

Договорът е на стойност 5 098 290 лв. без ДДС, или 6 117 948 лв. с ДДС.

Той е трябвало да се изпълни за 500 дни, но е удължаван три пъти. Последният анекс за това е подписан през април тази година, като крайният срок за изпълнение е фиксиран за 22-ри декември 2023 г.

„Срокът за усвояване на средствата и за подаване на искането за окончателно плащане е 36 месеца от датата на подписването му. Оттогава срокът е удължаван няколко пъти, но към днешна дата няма данни договорените дейности да са изпълнени, нито проектът да е приключен. Разследването, което се провежда с подкрепата на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), все още продължава, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни действия“, уточняват от Европейската прокуратура.

За какво точно е санкционирана общината

Финансовата корекция е наложена на 6-ти април т. г. по съвсем други причини, нямащи нищо общо с повода за разследването, оповестено днес.

На пръв поглед двете нарушения изглеждат прозаични, но от Управляващия орган на Програмата са категорични, че са достатъчно съществени, за да наложи корекция от 10% върху сумата по договора.

Едното е заради постъпили писмени запитвания до възложителя за разяснения. Отговорите от община Бойчиновци са публикувани след законовия срок, но с тях „Възложителят е променил съществено заложените изисквания в документацията, като по този начин не е осигурил достатъчен нов срок за подаване на офертите“. 

Другото е за нарушен срок, в който възложителите имат право да изменят или допълнят информацията в публикуваните от тях документи, с което всъщност е бил удължен и срокът за подаване на оферти с 31 дни – отново не според законовите изисквания.  

Особено интересни за професионалисти са самите разяснения. По зададените пет въпроса се оказва, че е допусната техническа или явна фактическа грешка, част от които обаче променят първоначално обявени условия.

„В действителност изискването за публикуване на разясненията е конкретно проявление на принципите на равнопоставеност, публичност и прозрачност, а следователно и на свободната конкуренция, като предпоставки за нейното осъществяване. Именно поради тази значимост на задължението на възложителя законодателят го е дефинирал императивно, без възможност за преценка да бъде или да не бъде изпълнявано. Предоставянето на разяснения по условията на процедурата цели евентуалното изясняване действителната воля на възложителя във връзка с конкретно търсеното изпълнение, като дава възможност на всички заинтересовани субекти да подготвят офертите си по начин, който изцяло отговаря на предмета на поръчката и техническите спецификации, т. е. при равни условия, публичност и прозрачност. Съдът приема, че непълно представената, неясна и неадекватна информация е равносилна на липса на такава, респективно на липса на предоставени разяснения“, пише в мотивите за решението на Административния съд.

С него жалбата на община Бойчиновци срещу наложената от ръководителя на управляващия орган на ПРСР е отхвърлена. Решението е обжалвано във Върховния административен съд, като делото там е насрочено за 20.02.2024 г.

За изпълнението и плащанията по същата поръчка на община Бойчиновци и Агенцията „Държавна финансова инспекция“ е констатирала нарушения, за които е докладвала на прокуратурата през първото тримесечие на 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com