Най-важното за деня, 02 ноември 2022 г.

3325
Най-важното за деня, 02 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 02 ноември.

ПРАВНАТА КОМИСИЯ В НС ДАДЕ "ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА" ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ХАРТИЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ

Правната комисия прие промените в Изборния кодекс и връщането гласуването с хартиена бюлетина.

ДЯНКОВ: БЮДЖЕТЪТ Е КАТО БОГАТА ПИЦА, НО С НЕГО МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАРА ДО АПРИЛ

Запазването на стария бюджет е доста умен ход от страна на служебното правителство. Ако бяха внесли какъвто и да е бюджет, щеше да се стигне до наддаване от политическите сили. С този бюджет може да се задържим до април, след това трябва да се внесе нов. Това каза бившият министър на финансите Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия.

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР С ПОДРОБНОСТИ КАК ЩЕ БОРЯТ КОРУПЦИЯТА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА

Присъди по високите етажи няма. Корупционните престъпления се разследват и доказват трудно. Още по-трудни стават, когато в тях е замесен човек с власт. И закона на ПП, и нашия залагат на независима агенция, която да разследва корупционните дела по високите етажи на властта. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в ефира на Нова телевизия.

ГЕРБ ОДОБРЯВА ПОДХОДА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА БЮДЖЕТА (ВИДЕО)

Подходът за удължаване на бюджета за 2022 г. до март-април 2023 г. вероятно е най-безопасният вариант. Това каза народният представител от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев за бюджета за следващата година. Коментарът му дойде след като стана ясно, че служебното правителство, ще предложи удължаване на действието на бюджета за 2022 г.  

СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ОКОНЧАТЕЛНО ИЗБРА ТЕРЕН ЗА ДЕТСКА БОЛНИЦА, ПРАВИ ГО ОБЕКТ ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ

Служебното правителство окончателно избра терен за изграждане на Национална детска болница. Става въпрос за 40 дка терен в столичния квартал "Овча Купел – Горна Баня", намиращ се до Ортопедичната болница. Той ще бъде обявен за национален обект и това ще ускори цялата процедура, обявиха здравният министър Асен Меджидиев и регионалният - Иван Шишков, в кулоарите по време на заседанието на Министерски съвет днес.

РАДЕВ ПИТА ДПС ЩЕ ПОДКРЕПЯТ ЛИ ПЪРВИЯ МАНДАТ, КАРАДАЙЪ ШИКАЛКАВИ (ВИДЕО)

За по-малко от две години българите гласуваха 4 пъти за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която може да управлява сама. Не дадоха и възможност за леска коалиция. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с представители от парламентарната група на ДПС.

ФИРМА ОТНЕСЕ 50 000 ЛВ. ГЛОБА – ПОДЛУДИЛА ПРОВЕРЯВАЩИ ЗА КАРТЕЛ

Софийската фирма „Ронос“ ООД отнесе 50 000 лева глоба от Комисията за защита на конкуренцията за създаване на пречки по време на проверка за картел в офиса ú. Двама нейни служители отделно от това са санкционирани с по 500 лева неоказване на съдействие.

БЛИЗКА ДО КРИПТОКРАЛИЦАТА РУЖА ИГНАТОВА ПРЕД ACTUALNO: ЦЕЛТА Ѝ НЕ БЕШЕ ДА ИЗМАМИ СВЕТА

На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е най-издирваната жена в света - българката Ружа Игнатова. Според списание "Таймс" тя е в основата на "една от най-големите измами в историята". Пет години по-късно местонахождението на Игнатова си остава неизвестно. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, според друга живее в Дубай.

ДВЕ КОМИСИИ В ПАРЛАМЕНТА РЕШИХА: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗПРАТИ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА

Комисиите по външна политика и по отбрана приеха по принцип предложенията за решения за даване на оръжие на Украйна. Внесените решения бяха две - на "Демократична България" и ГЕРБ. 

ПРИМЕР ЗА ТЪНКА МАНИПУЛАЦИЯ ОТ АВСТРИЯ: ОТ УКРАЙНА ИЗТИЧАТ КОНТРАБАНДНО МНОГО И СЕРИОЗНИ ОРЪЖИЯ

 

Опитни следователи и Exxpress предупредиха и се потвърди, че оръжията, които се доставят от Европа и САЩ на правителството на Володимир Зеленски, изчезват и се озовават при европейските престъпници. Това е гръмкият увод, с който започва материал на австрийската медия Exxpress.at.

РУСИЯ РАЗЧИТА ВСЕ ПОВЕЧЕ НА ИРАН ЗА ОРЪЖИЕ, ПРИ БАХМУТ РУСНАЦИТЕ ЗАЦИКЛИХА

 

Помощ от Иран и по-малко професионални наборници дори по план – това са два от основните акценти в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

"НЮ ЙОРК ТАЙМС": РУСКИ ВОЕННИ ЛИДЕРИ СА ОБСЪЖДАЛИ ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ БЕЗ ПУТИН

 

Висши руски военни ръководители наскоро са провели разговори, в които са обсъждали кога и как Москва може да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна. Тази дискусия е допринесла за повишената загриженост във Вашингтон и останалите западни съюзници, пише "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на няколко високопоставени американски служители.

РЕПУБЛИКАНСКА НАГЛАСА ЗА УКРАЙНА: ДА НАТИСНЕМ ЗА ПРЕГОВОРИ С РУСИЯ СЕГА, НЕ ДА НАЛИВАМЕ ОЩЕ ПАРИ И ОРЪЖИЯ

 

Ако републиканците поемат контрола над Камарата на представителите в Конгреса и решат да спрат помощта за Киев, Белият дом може да отвори директни дипломатически канали с Москва. Но би било по-разумно това да се направи сега, преди да се усети влиянието на мобилизацията на руската армия. Това е основната теза в анализ на редактора Матю Мей за The National Interest. Ето какво пише той:

РУСИЯ ПРАЩА ОТКАЗАЛИТЕ ДА СЕ БИЯТ ВОЙНИЦИ В ЛАГЕРИ

 

През лятото на 2022 г. стана известно за съществуването на специални лагери, предназначени за руски военни, опитали се да се уволнят от служба по време на войната с Украйна. По данни на медиите през тези лагери са преминали стотици руснаци. Сега в т.нар. "центрове за възстановяване на бойната готовност" попадат мобилизираните, отказали да воюват. "Медуза.ио"* разказва какво се случва с тях. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

"Вълкът на Върбовка": С помощта на държавата Гайтански строи огромен инсинератор за боклуци (ВИДЕО)

Жълт код за интензивни валежи в Югозападна България

Краен срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Прогноза за времето - 14 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 13 май 2024 г.

Къде ще почивате това лято: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Доброволци от Yettel засадиха близо 1300 дръвчета в Новата гора на София

Кой е онзи, когото наричаме „аз“ (ВИДЕО)

Времето утре - 14 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com