Русия праща отказалите да се бият войници в лагери

9799
Русия праща отказалите да се бият войници в лагери
Снимка: Getty Images

През лятото на 2022 г. стана известно за съществуването на специални лагери, предназначени за руски военни, опитали се да се уволнят от служба по време на войната с Украйна. По данни на медиите през тези лагери са преминали стотици руснаци. Сега в т.нар. "центрове за възстановяване на бойната готовност" попадат мобилизираните, отказали да воюват. "Медуза.ио"* разказва какво се случва с тях. 

В края на октомври проектът Astra публикува видеозапис с участието на мобилизирани, държани в мазе в град Рубежное, Луганска област на територията на ЛНР заради отказа им да се върнат на фронта. 

Позитивно настроение: Щастлива рускиня се похвали, че изпраща и двамата си синове на война (ВИДЕО)

Жителка на град Набережние Челни (Република Татарстан в Русия) радостно разказа пред репортер, че изпраща едновременно и двамата си син...

По думите на близките им мобилизираните са изпратени в зоната на бойните действия, където попаднали под минометен обстрел. Връщайки се във военната част те получават заповед отново да отидат на полето на бойните действия - "без ясно поставена задача, без необходимия набор от вещи за изпълнението на неясни задачи." Когато отказали, им е иззето оръжието и настанени в мазе, след което са изпратени във военна комендантска част в Рубежное.

По време на престоя в мазето - помещение, непригодно за пребиваване на хора, там пристигат сътрудници на прокуратурата и в ултимативна форма им дават два варианта: отивате на фронта или наказателна присъда от 10 години строг режим. Около 20 души са изпратени в бившата колония в Перевалнски район на Луганска област. Един от тях е 37-годишният мобилизиран Фьодор Тришин (името му е променено). Неговата съпруга разказва пред "Медуза.ио", че е получил повиквателна на 22 септември и в същия ден е изпратен във военната част без да е преминал медицинска комисия. В началото на октомври мобилизираните от Москва и Подмосковието са изпратени на фронта. След отстъплението се връща само половината от взвода.

Тришин разказва на жена си по телефона за чести обстрели, никой никого не прикрива по време на обстрелите, мобилизираните нямат никаква подготовка, но трябва да изпълняват заповедите. На 16 октомври 10 от мобилизираните, включително и Тришин, пишат рапорти за отказ от участие в бойните действия. 

Първоначално отказалите се са уговаряни да се върнат, а след това са заплашвани. Изпращат ги в лагера на бившата колония в Перевалск, където ги хранят веднъж на ден, някои спят на земята.

Арестович: Русия вече има осем армии, които може да започнат да воюват помежду си

Имам въпрос: колко армии има Руската федерация в момента? Въоръжените сили, армията на Кадиров, Националната Росгвардия, армията на При...

В лагера войниците са задължавани да товарят боеприпаси и изискват от тях да  продължат службата си на фронта. Някои са изпращани насила, а други са сваляни в мазетата. От там излизат целите в синини. 

Военните, отказали се от участие в бойните действия, разбират, че ще им се наложи да поемат отговорност, но те са мислели, че всичко ще е законно, че ще ги осъдят. Били са готови на това, но в рамките на закона. Никой не е знаел какво се случва в тези лагери и как ще се отнасят с тях, разказва още съпругата на Тришин. 

Медведев пак плаши с ядрено оръжие, ако Русия загуби войната в Украйна

* Meduza или "Медуза" е интернет издание, създадено от бившия главен редактор на Lenta.ru Галина Тимченко през 2014 година. Публикува материали на руски и на английски език. Редакцията е ситуирана в Рига, Латвия. На 23 април 2021 година "Медуза" е включена в списъка с чуждестранни агенти от руското правосъдно министерство. На 2 март 2022 година Роскомнадзор блокира сайта на изданието заради "целенасочено систематично публикуване на информационни материали, съдържащи лъжлива информация, относно същността на специалната военна операция на територията на Украйна..."

Над 3000 убити руснаци за 4 дни на фронта в Украйна според украинската статистика

Да, с новомобилизирани руски войници руското военно командване уплътнява фронта в Украйна. Половината от около 190 000 руски войници по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа