Пример за тънка манипулация от Австрия: От Украйна изтичат контрабандно много и сериозни оръжия

9085
Пример за тънка манипулация от Австрия: От Украйна изтичат контрабандно много и сериозни оръжия
Снимка: Getty Images

Опитни следователи и Exxpress предупредиха и се потвърди, че оръжията, които се доставят от Европа и САЩ на правителството на Володимир Зеленски, изчезват и се озовават при европейските престъпници. Това е гръмкият увод, с който започва материал на австрийската медия Exxpress.at.

Exxpress.at е издание, което е тясно свързано с Австрийската народна партия. Именно тя беше партията, от която премиер стана Себастиан Курц. Exxpress е млада медия – съществува от март, 2021 година, но има дори телевизионен канал, който тръгва през юни, 2021 година. Основател е Рихард Шмит, който е и главен редактор. Интересен факт е, че за него крайнодесният ексвицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че е "единственият журналист, достоен за доверие и подкрепа" и го направи в скандалното видео, заради което избухна скандала "Ибисагейт". Той беше особено показателен за влиянието на Владимир Путин и Кремъл във вътрешната политика на Австрия: Корупционен скандал с намесена богата рускиня разтърси Австрия. Аферата свали от власт правителството на Курц през 2019 година и принуди Щрахе да подаде оставка. През 2021 година Щрахе беше осъден за корупция и данните по "Ибисагейт" помогнаха за това.

САЩ разкри престъпна мрежа за контрабандни доставки на чипове за руската военна промишленост

Американските власти повдигнаха обвинения на петима руснаци, които са доставяли електронни компоненти на руската военна промишленост. Н...

Сега австрийската медия се опира за материала си на статия в уважаваната финландска медия Yle. Именно за тази медия работеше журналистката Йесика Аро, която написа книгата "Троловете на Путин". Заради заплахи относно работата си Аро беше принудена да напусне Финландия. В материала на Yle става въпрос за данни за контрабанда на оръжия като щурмови карабини, които са доставени на Украйна като помощ. Данните са на финландския еквивалент на ФБР. Има коментар от комисар Кристер Алгрен, че такива оръжия са намерени в Швеция, Дания и Холандия.

Всичко това кара австрийската медия да пише как чрез Тъмнате мрежа (Dark Web) можеш да си купиш без проблем едва ли не каквото си поискаш оръжие, доставено на Украйна - преносими ракетни установки, автомати, противовъздушни ракети, дори американски гаубици. Европол също предупреждава за контрабанда, но специално от гранични райони. Това, което австрийската медия пропуска да спомене, е изричното изявление на Европол, което е още от 22 юли, 2022 година и в което се казва: "Работим с украинските власти да установим запахата от оръжейна контрабанда в ЕС и имаме пълна вяра в тях, че прилагат нови мерки за наблюдение и проследяване на оръжия".

Австрийското издание е убедено, че комисар Алгрен не казва, че контрабанда е възможно "само защото" "или контролът в украинската армия се проваля, и/или защото корумпираният военен персонал разпродава бойни оръжия". Следва и друг щрих - че на-тежката терористична атака, извършена от ислямисти в Австрия, е извършена с оръжие от Балканските войни: на 2 ноември 2020 г. атентатор използва югославски вариант на руски автомат АК-47, убивайки 4 души и след това влиза в престрелка с полицията.

На 27 октомври Business Insider публикува пространен материал, озаглавен "Оръжия от Украйна не заливат черния пазар в Европа, но това може да се промени". В материала изрично се подчертава как говорителят на руското външно министерство Мария Захарова прокарва тезата за огромна оръжейна контрабанда от Украйна и се представят данни и позиции на анализатори, че към момента няма данни за контрабанда на наистина сериозни оръжия и за голяма оръжейна контрабанда от Украйна навън въобще. Припомня се и, че Пентагона обяви план да помага на Украйна и съседите ѝ в проследяването на оръжия, за да се блокира контрабанда. Някои видове оръжия - едни от най-важните, са снабдени с GPS устройства, казаха от Киев пред BBC.

Германският президент обеща още военна помощ на Украйна

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посети Украйна за първи път от началото на войната. По време на срещата си с президента Вл...

ОЩЕ: ЕК създава център за борба с контрабандата на оръжие и мигранти от Украйна

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа