Служебният кабинет окончателно избра терен за детска болница, прави го обект от национално значение

4659
Служебният кабинет окончателно избра терен за детска болница, прави го обект от национално значение
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство окончателно избра терен за изграждане на Национална детска болница. Става въпрос за 40 дка терен в столичния квартал "Овча Купел – Горна Баня", намиращ се до Ортопедичната болница. Той ще бъде обявен за национален обект и това ще ускори цялата процедура, обявиха здравният министър Асен Меджидиев и регионалният - Иван Шишков, в кулоарите по време на заседанието на Министерски съвет днес.

"Вече окончателно е избран най-подходящият терен за изграждане на Национална детска болница, който отговаря на всички критерии, които бяха поставени - за модерна европейска детска болница", каза Меджидиев.

Ако и за здравето на децата не можем да се погрижим, да вървим по дяволите

В България трудно се обединяваме за каквото и да е. Вече съм се отказал да мисля защо – дали защото нещо генетично ни е сбъркано,...

Според него теренът е подходящ, защото има "много добър климат и много добър достъп". Той позволява да бъде изграден и хотел за родители, рехабилитационен център, да бъдат обособени спешни и други структури към лечебното заведение.

"Благодаря на министър Шишков, негова е заслугата да се уреди този терен сред петте, които имахме възможност да избираме", каза здравният министър.

Единственият проблем е бил, че в средата на регулирания имот има частен имот, но за около 20 дни въпросът е бил уреден с помощта на кмета на "Овча Купел", каза Иван Шишков. "Помолих кмета, който успя да намери собственика, и дадохме предложение да използване на възможностите за Закона за устройство на територията - да направим процедура, с която да можем да преместим имота, така че той да отиде в единия край на целия терен", добави той.

Има още един терен, който е общинска собственост и в общия устройствен план е отреден за озеленяване. Кметът на "Овча купел" обаче е казал, че след днешното решение на Министерски съвет ще се внесе молба в Столичния общински съвет за прехвърляне на собствеността на държавата. "Имаме всичко като терен, за да проектираме болницата", обобщи Иван Шишков.

Дълго дебатираният предишен вариант - изоставеният строеж в двора на Александровска болница - не отговаряше на общия устройствен план и на подробния устройствен план. "Държавата загуби около 3 години", каза министърът. "Към днешна дата ще обявим избрания терен за национален обект и се надяваме процедурата да се движи по най-бързия начин. Ще има възможност министърът да одобри устройствен план по съкратени срокове, после ще се издаде виза за проучване и проектиране. Днешният ден е изключително важен", посочи Шишков.

Лекари от държавни болници скочиха срещу идеята за частна детска болница

От предстоящите решения на политиците зависи как изобщо детското здравеопазване ще се развива занапред. Това каза директорът на Специал...

На въпрос кога се очаква да заработи лечебното заведение, той не назова конкретен срок: "Много време си говорим, че държавата има проблеми с проектирането. Предстои подписване на предварителен договор по член 15, собственикът ще го подпише съвсем скоро. Областният управител е направил акт за държавна собственост за терена, който ще е предмет на сделката. Мисля, че в рамките на месец-два може да приключат работите по подробния устройствен план. Това означава, че ще започне процес за издаване на виза за проучване и проектиране, да се направи конкретно и ясно задание и в това задание да може МЗ да възложи проектирането и да се стигне до построяването на болницата".

Екип на Министерството на здравеопазването и на инвестиционната компания - „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД - ще посети няколко детски болници в Европа в такъв мащаб. "За да се подготвим", аргументира се Меджидиев. "Искаме тя да е на изключително високо ниво. Надявам се, че проектът за около 5-6 месеца да бъде налице".

Шишков заяви, че предишното решение за детска болница щеше да е "плод на много компромиси". "Днес предлагаме терен, на който ще се изгради чисто нова сграда. В нея не може да има компромис. Ще има всичко необходимо", каза той.

За цена не може да се говори, защото още няма процедура, добавиха министрите. "Държавата заделя финансов ресурс и обектът е от национално значение", потвърди Меджидиев.

Относно старата сграда, където се планираше детска болница, трябва да се направи анализ, защото тя има ограничение заради невъзможността да се променят голяма част от стените, добави регионалният министър.

Здравното министерство прати на прокуратурата проверката за детската болница

Звено „Вътрешен одит“ в Министерството на здравеопазването извърши проверка в „Здравна инвестиционна компания за...

ОЩЕ: Изрична подкрепа за държавна детска болница от служебното здравно министерство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com