Може ли тактическо ядрено оръжие да промени хода на войната в Украйна?

9957
Може ли тактическо ядрено оръжие да промени хода на войната в Украйна?
Снимка: iStock

Думите "ядрено оръжие" все по-често се споменават в контекста на войната в Украйна. Какво ще се случи, ако Русия все пак реши да го използва? Различните варианти разглежда изданието "Важные истории". 

Какво означава "ядрено оръжие"?

"Ядреното оръжие е оръжие за масово поражение. Едно от трите наравно с химическото и биологичното, и единственото, което не е забранено. Оръжието за масово действия поразява и военни, и граждани. Всяка употреба на ядрено оръжие, освен взривовете на изпитателните полигони или в други отдалечени места, ще доведе до голям брой жертви сред мирното население, обяснява Андрей Ожаровски, инженер-физик, експерт по програмата "Безопасност на радиоактивните отпадъци."

"През 1945 година САЩ бомбардираха Хирошима и Нагасаки. Такъв е бил стилът на войната, имало е много варварски методики, като концентрационните лагери. Ядреното оръжие е динозавър, останал от времето на Втората световна война. Иска ни се към него да се отнасят също толкова внимателно, колкото и с концлагерите", допълва още Ожаровско.

С какво ядреното оръжие се отличава от стратегическото?

"Тактическото ядрено оръжие, което понякога наричат бойно или нестратегическо, е било разработено за употреба на бойното поле - например за противодействие на традиционните сили, като големи пехотни формирования. То е по-малко по размер, в сравнение със стратегическите ядрени оръжия, като бойните глави на междуконтиненталните балистични ракети", обяснява Нина Сринивасан Ратбун, професор по международни отношения в Университета на Южна Калифорния.

Макар експертите да не са стигнали до съгласие относно точното определение на тактическо ядрено оръжие, негови характерни черти са по-малката мощност, измерена в килотона взривно вещество и по-малкият обсег на действие на средствата на доставка. 

Тактическото ядрено оръжие има мощност от 1 килотона до примерно 50 килотона, стратегическото ядрено оръжие - от около 100 килотона до над мегатон, макар по време на Студената война да са разработени и по-мощни бойни глави. 

Експерт: Ако Путин използва тактическо ядрено оръжие, то ще е над Киев или Западна Украйна

Ядрените заплахи на Путин целят да разтревожат обикновените хора на Запад, но и да накарат техните правителства да се запитат: какво см...

Димитър Гърдев: Има как да разберем дали Путин ще използва ядрено оръжие (ВИДЕО)

Как тактическото ядрено оръжие може да повлияе на хода на войната?

Според Павел Подвиг, експерт по ядрена безопасност към Института за изследвания на ООН в областта на разоръжаването, "като оръжие на бойното поле тактическото ядрено оръжие няма особен смисъл. Още повече в този конфликт, в тази война, която се води по този начин. Дори ако руското ръководство реши да приложи ядрено оръжие, за да поправи ситуацията на фронта, мисля, че вече към настоящия момент експертите разбират, че няма да постигнат нищо с ядрено оръжие."

"Съответно ядрено оръжие може да бъде използвано, за да се нанесе удар, който ще бъде достатъчно шокиращ за Украйна, за Запада. Но такъв вид удар подразбира, че ще бъде нанесен по гражданско население. Това ще означава убийството на десетки, може би дори на стотици хиляди хора", смята Подвиг.

Павел Аксенов, военен анализатор от руската служба на ВВС, смята, че "тактическото ядрено оръжие е ефективно средство за водене на война, защото има голяма мощност, при това без да нанася такава мащабна вреда, както стратегическото ядрено оръжие. За всяка армия, която изпитва качествен или количествен недостиг във високоточните средства за поражение, е голямо изкушението да се реши проблемът с един мощен удар. Например, да се разчисти зает от противника район за настъплението на своите сили." 

Симулатор показва как би изглеждала ядрена война между Русия и НАТО (ВИДЕО)

Ако някога се разрази ядрена война между Русия и НАТО, може би конфликтът ще изглежда така, както е показано във видеото: Хипотетичн...

Кларк Мейсън, ръководител на руския отдел към американския Институт за изучаване на войната, смята, че "шансовете Русия да приложи тактическо ядрено оръжие в Украйна са ниски. Те безусловно се опитват да сплашат Украйна и да я накарат да отстъпи, а така също да плашат и западните партньори, за да се спре помощта им."

"Не смятаме, че Путин наистина иска да използва ядрено оръжие. Поради няколко причини:

Първо, това заплашва Кремъл с въвличане във война с НАТО и САЩ.

Второ, Русия в момента няма армия, която би могла да се възползва от преимуществата на разрушенията, последващи тактическия ядрен удар. За седем месеца повече професионални военни или са недееспособни, или са загинали", обясни още Мейсън. 

Какви може да са последиците? 

Възможно ли е Путин да употреби ядрено оръжие срещу Украйна?

"Не го прави, не го прави, не го прави." Така американският президент Джо Байдън отговори на въпроса на водещия от телевизия CBS какво ...

В случай на еднократно използване може да се очакват последици, аналогични с тези в Хирошима и Нагасаки. В резултат на двата взрива мигновено умират 80 хил. души, а в края на 1945 година броят на починалите, включително и от онкологични заболявания и лъчева болест е от 90 до 166 хиляди души в Хирошима и от 60-80 хиляди души в Нагасаки.

Но сега хората живеят в местата, по които е бил нанесен ядреният удар. Това означава, че единично прилагане на ядрено оръжие убива хората там, където е била пусната бомбата. 

Дългосрочни екологични последици може да има при масово прилагане на ядрено оръжие - ядрена зима, глобална промяна в климата към дългосрочно застудяване заради обширни пожари и изхвърлянето на огромни количества дим и сажди. Следва радиоактивното замърсяване на местността. 

Експертите са категорични, че използването на ядрено оръжие на територията на Украйна ще бъде катастрофа за Русия, тъй като ще доведе до обединението на международните съюзници на Украйна непосредствено в конфликта с цел да потиснат Русия по военен начин.

Ще се реши ли Русия да използва ядрено оръжие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com