Най-важното за деня, 27 октомври

3490
Най-важното за деня, 27 октомври
Снимка: БНБ

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 октомври.

УПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ В ПАРЛАМЕНТА: СЕРИОЗНО ИЗОСТАВАМЕ ОТ ПЛАНА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО

България вече сериозно изостава в изпълнение на плана за приемане на еврото в България от 1 януари 2024 година. Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев, когото депутатите изслушаха в парламента.

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ УСКОРЕНА РАБОТА ПО ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО

Народното събрание прие проект на решение, предложен от ГЕРБ, който предвижда ускорена работа по пътя към приемане на еврото. Решението беше прието със 157 гласа, дошли от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България". "Възраждане" бяха против проекторешението, а БСП и "Български възход" гласуваха с "въздържал се". Депутатите задължиха изпълнителната власт и националната банка да ускорят и процесите по техническата подготовка за приемането на еврото. Изрично се уточнява, че България може да въведе еврото само при сегашния курс от 1.95583

ЛЮБОМИР ДАЦОВ ЗА „ОТГОВОРИТЕ“: ПРИЕМАНЕТО НА Т.НАР. УДЪЛЖИТЕЛЕН ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТА Е ДОБРО РЕШЕНИЕ (ВИДЕО)

Вече е ясно, че няма да има бюджет за догодина, а Министерството на финансите ще внесе т.нар. удължителен закон, който ще позволи тазгодишният бюджет да се прилага и през 2023-а. Добре ли е това, или носи рискове? И още – какви антиинфлационни мерки трябва да се предприемат. Разговаряме в „Отговорите със Спасиана Кирилова“ с макроикономиста Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет.

ПАРЛАМЕНТЪТ ИЗБРА РЪКОВОДСТВО НА (ПОЧТИ) ВСИЧКИ КОМИСИИ

Парламентът избра ръководство и състав на част от постоянните парламентарни комисии. Друга част обаче останаха без ръководство.

ПЕТКОВ КЪМ ГЕРБ И ДПС: КОЙ ВИ СЕ ОБАДИ СНОЩИ, ЗА ДА НИ ВЗЕМЕТЕ СПОРТНАТА КОМИСИЯ?

Народното събрание продължава работата по сформирането на постоянните комисии. Вчера след гласуването на състава на Комисията по бюджет и финанси, заседанието беше прекратено заради скандали по разпределянето на заместник-председателските места в някои от комисиите.

ПП: ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И ЛЕЧЕВА ПОИСКАЛИ ОТ ДПС РАДОСТИН ВАСИЛЕВ ДА НЕ Е ШЕФ НА СПОРТНАТА КОМИСИЯ (ВИДЕО)

От "Продължаваме промяната" продължиха темата си от сутринта, когато съпредседателят на партията Кирил Петков попита ГЕРБ и ДПС кой им се е обадил снощи, за да им вземат Комисията по спорт. Стана ясно, че това са били Весела Лечева и представител на президентството. Така твърдят от "Продължаваме промяната", че им казали от ДПС. 

ДЕЛЯН ДОБРЕВ ХВАЛИ ПРЕЗИДЕНТА, БОРИСОВ НЕ БИЛ ОБЕЩАЛ БЕНЗИН ПОД 2 ЛВ.

Направи ми много добро впечатление, че президентът добре се е запознал с антикризисната ни програма и зададе съответните въпроси. От него разбрахме, че служебното правителство е започнало търгове за десетгодишна доставка на газ, за което ние не знаехме. Стори ни се, че той подкрепя антикризисните мерки, които предложихме – струва ми се, че и в Народното събрание има консенсус за част от мерките. Това заяви бившият енергиен министър Делян Добрев.

ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА СЕ СЕТИХА ЗА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ, ЗА ДА СЕ "ИЗПЕРАТ" ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ: ГОВОРИ БОГДАН МИЛЧЕВ (ВИДЕО)

Новите мерки за пътна безопасност, които Столична община предложи, не трябва да се наричат "мерки", защото това са задължения на СО и е трябвало да бъдат интегрирани още преди 10 години. Това заяви в Студио Actualno Богдан Милчев от Института за пътна безопасност (ИПБ) и бивш шеф на КАТ.

СИГНАЛ ОТ ЛАТВИЯ: БЪЛГАРИЯ ИЗГЛЕЖДА КАТО ПРЕДАТЕЛ ОТНОСНО УКРАЙНА И ВОЙНАТА

 

Позицията на България и Унгария относно отказа за предоставяне на военна помощ за Украйна е неразбираема и "близка до предателство". Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната на Латвия Артис Пабрикс.

РУСИЯ СЕ МЪЧИ ДА СПРЕ ООН ЗА ИРАНСКИТЕ ДРОНОВЕ, СВЕТЪТ СЕ СТРАХУВА, ЧЕ ПУТИН ЩЕ ВЗРИВИ ЯЗОВИР КАХОВКА

Русия явно води ожесточена информационна война, след като постоянният ѝ представител към ООН Василий Небензя обяви, че Москва може да преразгледа отношенията си със секретариата на ООН, ако стартира разследване за иранските дронове в Украйна. Пределно ясно е, че Иран дава на руската армия дронове-камикадзе и те се използват за удари по цивилни цели, но все повече на преден план излиза темата срещу какво Русия получава дроновете. Арестович беше многозначителен – нали не мислите, че е срещу пари, предвид многократно изразените опасения, че Путин плаща с ядрени тайни за развитие на иранската военна ядрена програма.

РАЗСЛЕДВАНЕ: ТАЙНИТЕ НА РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ ИЗЛИЗАТ НАЯВЕ СЛЕД БЯГСТВОТО ИМ ОТ БАЛАКЛЕЯ

Руските войници избягаха от град Балаклея в Харковска област през септември, по време на едно от най-жестоките поражения на Владимир Путин в Украйна. Но оставиха следите си навсякъде.

АНАЛИЗ: ЗАЩО РУСИЯ ДЪРЖИ НАЙ-ОПАСНИТЕ СИ ОРЪЖИЯ В БЕЛАРУС?

 

През януари 2022 г. руските военни започнаха безпрецедентно разполагане на високоефективни оръжейни системи във военни бази на територията на Беларус, припомня американското издание Military Watch Magazine. Пребазирането дойде на фона на по-голяма интеграция на въоръжените сили на двете страни, като Минск потърси по-тесни връзки с Москва в рамките на „Съюзна държава Русия и Беларус“, особено от края на 2020 г., след като западните сили бяха широко обвинени в подкрепа на безредици в страната и наложиха сурови икономически санкции.

POLITICO: САЩ ЗАБЪРЗВАТ ПЛАНОВЕТЕ СИ ЗА МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ В ЕВРОПА

 

Съединените щати са ускорили разполагането на по-точна версия на основната си ядрена бомба в базите на НАТО в Европа, става ясно от американска дипломатическа телеграма и от двама източници, запознати с въпроса, пише „Политико”.

ГЕНЕРАЛ АРМАГЕДОН ТРЯБВА ДА СПАСИ ПУТИН В УКРАЙНА: ЩЕ МУ Е ТРУДНО

 

Новият командир на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин е със сурова репутация. Прякорът му Армагедон добре говори за това - той е експерт в масовите убийства. Само че дори неговата бруталност вероятно няма да е достатъчна, за да пречупи украинците. Това е основата на анализ на американското издание Politico, в който се разглежда ситуацията в Украйна след поредната промяна в оперативното командване на руската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com