Генерал Армагедон трябва да спаси Путин в Украйна: Ще му е трудно

8276
Генерал Армагедон трябва да спаси Путин в Украйна: Ще му е трудно
Снимка: Getty images

Новият командир на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин е със сурова репутация. Прякорът му Армагедон добре говори за това - той е експерт в масовите убийства. Само че дори неговата бруталност вероятно няма да е достатъчна, за да пречупи украинците. Това е основата на анализ на американското издание Politico, в който се разглежда ситуацията в Украйна след поредната промяна в оперативното командване на руската армия.

В Чечня руският офицерът-ветеран с бръсната глава, който има физика и изражение на борец свободен стил, се закле "да унищожи трима чеченски бойци за всеки убит руски войник". Помнят го с горчивина и в Северна Сирия, защото превърна голяма част от град Алепо в руини.

Анализ: Защо Русия държи най-опасните си оръжия в Беларус?

През януари 2022 г. руските военни започнаха безпрецедентно разполагане на високоефективни оръжейни системи във военни бази на територи...

56-годишният генерал от военновъздушните сили на Русия също ръководи безмилостното унищожение от въздуха на клиники, болници и цивилна инфраструктура в контролирания от бунтовниците Идлиб през 2019 г. - опит да се пречупи волята на противниците и да тласне бежанска вълна към Европа през съседна Турция. 11-месечната кампания "показа безчувствено пренебрежение към живота на около 3 милиона цивилни в района", отбелязва Human Rights Watch в показателен доклад.

Сега Суровикин повтаря модела си от Сирия в Украйна.

Руският диктатор Владимир Путин назначи Суровикин за главен командир на така наречената "специална военна операция" на Русия в Украйна, за радост на московските ястреби. Чеченският лидер Рамзан Кадиров похвали Суровикин като "истински генерал и воин". Той "ще подобри ситуацията", добави Кадиров в публикация в социалните медии.

Но продължаващата поредица от зашеметяващи украински победи на бойното поле и промяната на хода на войната може да е отвъд възможностите дори на безмилостния Суровикин. Украинците показаха през цялата година, че са корави - много корави, и няма да бъдат уплашени от военни престъпления. Те вече преживяха безмилостни бомбардировки от също толкова безскрупулни руски генерали.

Все пак западни военни служители и анализатори отбелязват, че вече има признаци на по-голяма тактическа съгласуваност при действията на руската армия в Украйна, отколкото се наблюдаваше при предшественика на Суровикин - генерал Александър Дворников, който също дойде с кървава репутация от Сирия. "Неговата военна тактика напълно нарушава правилата на войната, но за съжаление се оказа ефективна в Сирия. Като военен стратег той има досие за ефективност – колкото и порочно да е", коментира висш офицер от британското военно разузнаване.

Световна война под водата: Русия атакува, как ще се защити Запада?

На 12 октомври руският президент Владимир Путин отправи зловещо предупреждение. Енергийната инфраструктура по света днес е изложена на ...

Суровикин бързо показа каква е тактиката му - с унищожителната вълна от въздушни удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна от 10-ти и 11-ти октомври. Продължаващите удари доведоха до прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, оставяйки повече от милион домакинства без електричество - резултатът само края на миналата седмица, оповестен в събота (22 октомври) от заместник-председателя на кабинета на украинското президентство Кирило Тимошенко.

"Това са гнусни удари по критични обекти. Светът може и трябва да спре този терор. Разбира се, че нямаме техническата възможност да свалим 100% от руските ракети и да ударим всички дронове. Сигурен съм обаче, че постепенно ще го постигнем с помощта на нашите партньори. Вече сваляме повечето крилати ракети и безпилотни самолети", каза украинският президент Володимир Зеленски в едно от вечерните си видеообръщения. 

Прехващането на по-голямата част от това, което се изстрелва от руснаците по енергийната инфраструктура на Украйна, обаче не е достатъчно, за да спре прекъсването на тока, което Суровикин се опитва да провокира с ударите. Мащабът на щетите, причинени на енергийната система на Украйна през уикенда, надхвърли това, което беше нанесено при първата вълна от удари по енергийната инфраструктура на 10 октомври, според публикация в Telegram от "Укренерго", държавния мрежов оператор на Украйна.

Повече успех с по-малко разходи

Около 30% от електроцентралите в Украйна са унищожени от руските атаки през октомври, твърдят украинските власти.

За Русия разходите на въздушното нападение са малки, тъй като се разчита на иранските безпилотни летателни апарати Shahed-136 - т.нар. дронове-камикадзе. Дроновете, които по официална спецификация имат обсег на полет от 2500 километра, се движат над целта, докато не получат нареждане за атака. С размах на крилото от 2,5 метра те са трудни за засичане от радар и струват само около 20 000 евро в сравнение, да речем, с крилати ракети, чието производство струва до 2 000 000 евро. Отделно Иран изпрати и експерти да помагат на руснаците на терен - но вече страда в това отношение: Израел унищожи база за ирански дронове и помага на Киев с информация за тях

Полски генерал: Русия промени стратегията си в Украйна, за съжаление, с доста добър резултат

Руснаците вече не се бият в сухопътна битка. Вместо това те унищожават инфраструктура, за съжаление, с доста добър ефект - казва полски...

Търсенето на Иран за помощ също демонстрира руска слабост, казва анонимен съветник от Пентагона. Това, че руснаците използват ирански дронове, предполага, че ракетите им наистина са на изчерпване. "Не мисля, че техните възможности са толкова добри, колкото твърдят. Винаги съм смятал, че руснаците са малко хартиен тигър. Фактът, че отиват при иранците за технологии на дронове, е доста тъжно падение за някога прехваления руски военнопромишлен или съветски военнопромишлен комплекс", каза източникът.

И докато иранските дронове помагат за нанасянето на значителни щети, техните леки експлозиви от едва 36 кг представляват проблем за руснаците. Те не са достатъчно мощни, за да причинят щети, които да изведат от експлоатация големи електроцентрали и затова се насочват към по-малки подстанции. В крайна сметка западните и украинските експерти също ще намерят начини да заглушат GPS системата, от която зависят дроновете, за да ги отклонят от целта. Така че те може да имат кратък срок за ефективност, казват западни експерти.

Липсата на достатъчна дълбочина по отношение способностите за действие не е единственият проблем, пред който са изправени руските генерали. Един от най-изтощителните проблеми за руснаците е липсата на командване на малки подразделения и компетентно наблюдение на бойното поле.

Украинците от 2014 г. се развиват по американската военна доктрина и обучение, които се фокусират върху изграждането на професионален корпус от ефрейтори и сержанти, които разбират голямата картина и им е делегирана власт да вземат оперативно самостоятелно решения на бойното поле, докато командват своите войници. Неуспехът на руснаците да изградят такива кадри ги измъчва в Украйна и това не е недостатък, който Суровикин ще има време да коригира. Всъщност ситуацията вероятно ще се влоши, тъй като Кремъл сега хвърля в битка неадекватно обучени наборници. Това казва Джон Баранко - анализатор в Атлантическия съвет, ръководещ първоначалните операции на американските морски пехотинци в Афганистан след терористичните атаки от 11 септември, а после служил в Ирак.

Руското отстъпление

Само след няколко дни обучение руските наборници вече умират. А новобранците се изпращат към решаващия фронт в този етап от войната, - южния украински пристанищен град Херсон - където руските власти са наредили на всички жители да напуснат преди приближаващото настъпление на украинските войски.

Руски военен блогър: Путин назначи нов командващ на руската армия в Украйна. Има ли разцепление?

Генерал Сергей Суровикин вече командва т.нар. "специална операция" в Украйна (така режимът на Путин и руският диктатор наричат подпален...

Град Херсон е единственият регионален център, който Русия успя да превземе още в началото на инвазията. Това беше ключова награда при установяването на сухопътен мост между Крим и южната част на Украйна, както и отварянето на пътя за потенциално настъпление срещу главното черноморско пристанище Одеса.

Украинската контраофанзива, започнала през лятото, сега се насочва към град Херсон. Позицията на руските войски в района е силно компрометирана, като десантчици на руските ВВС са се окопали на западния бряг на река Днепър и са силно уязвими. "От гледна точка на разположението на бойното поле, това е ужасна позиция за руснаците", каза пред POLITICO Джак Уотлинг, експерт по сухопътна война в Британския кралски институт на обединените служби.

Уотлинг, който е извършвал оперативни анализи с генералния щаб на Украйна, казва, че руснаците на западния бряг на Днепър са сред най-способните им войски, но не могат да бъдат снабдени надеждно "в мащаба, необходим, за да бъдат конкурентоспособни" и няма да могат да контраатакуват.

"Украинците имат инициативата и могат да диктуват темпото. От чисто военна гледна точка, за руснаците би било много по-добре да се изтеглят от град Херсон и да се съсредоточат върху задържането на реката [от източния бряг] и след това да насочат по-голямата част от силите си към Запорожката ос, но по политически причини те се бавят да направят това и изглеждат готови да се борят", смята Уотлинг. В района на Херсон има движение на руски войски, като някои части се подготвят за боеве в града, докато други се изтеглят.

Накратко, Суровикин е принуден да се опита да изпълни една от най-трудните военни маневри - организирано отстъпление за ново позициониране на силите, включително наборници с оскъдно обучение и части, на които липсва сплотеност. Когато по-опитни руски войски опитаха същия ход близо до Харков в Североизточна Украйна миналия месец, те претърпяха гръмко поражение.

Мислят си, че като ни спрат тока, няма да ги намерим. Ще ги намерим по миризмата

"Мислят си, че като ни спрат осветлението, няма да ги намерим. Ще ги намерим - знаете ли защо? Защото са страхливци - на бойното поле н...

Самото маневриране няма да спаси руските наборници от мотивираните и пъргави украински сили. Дали Суровикин има тактическите умения да се ориентира в опасното отстъпление - предстои да видим.

ОЩЕ: Малко отдих за Украйна от иранските дронове, ще взриви ли непоправимо ислямът руската армия?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com