Управителят на БНБ в парламента: Сериозно изоставаме от плана за приемане на еврото

3333
Управителят на БНБ в парламента: Сериозно изоставаме от плана за приемане на еврото
Снимка: БГНЕС

България вече сериозно изостава в изпълнение на плана за приемане на еврото в България от 1 януари 2024 година. Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев, когото депутатите изслушаха в парламента.

Гуверньорът беше повикан по искане на БСП, но депутатите от левицата останаха неприятно изненадани от това, че той не беше подготвил изисканите от тях доклади за икономическия растеж, финансовата стабилност, конкурентоспособността на българските фирми и т.н. при приемането на еврото.

"Нека да започна така – истинският дебат днес е за или против еврото. Еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност. Точката, която разглеждаме, този въпрос се съдържа заради поставените въпроси от депутатите. Нека веднага да кажа, че въпросът за еврозоната е политически, а не експертен и отговорът трябва да бъде на НС", заяви Радев пред депутатите.

"Със служебно правителство няма да стане"

"Със службно правителство и ръководство на БНБ тази работа с еврозоната просто няма как да стане", каза Радев.

"Хърватия започна една година след нас, копира абсолютно всичко, което бяхме подготвили, и единствената разлика между двете страни е, че Хърватия направи много силен политически демарш и демонстрира много силен политически ангажимент по тази тема. От 1 януари 2023 г. те ще бъдат реален член на еврозоната", допълни той.

"Личното ми мнение е, че въпросът е дали България да остане неопределено дълго, закотвена в дълбоката периферия на Европа с присъщата на тази периферия бедност, корупция, институционална немощ и външни зависимости, или трябва да бъде направено общо усилие това да се промени чрез ускоряване на зададения процес по присъединяване към еврозоната", каза Радев.

Атанас Пеканов: България трябва да се бори да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 г.

България трябва да продължава работата и да се бори да влезе в Еврозоната със зададената към момента целева дата - 1 януари 2024 година...

Той определи като "еднозначно положителни" ефектите, които БНБ вече отчита от факта, че от 2 години е член на Банковия съюз. 

"Разполагаме с база данни, до която нямаше как да имаме достъп дори ако инвестираме огромни ресурси. Участваме във взимането на най-важните решения, засягащи банковия сектор в еврозоната - не само за българските, но и за европейските банки. Нашият глас тежи толкова, колкото гласът на Германия, Франция, Италия, Испания и всяка от останалите страни в еврозоната. Вместо да чакаме да ни бъдат сведени решения от другите, ние участваме активно във вземането на тези решения. Имаше опасения, че членството в Банковия съюз ще натовари българските банки с непосилни такси. Банките плащат такси, но финансовите ползи са значително повече. Само по линия на единния механизъм за преструктуриране, българските банки спестяват не по-малко от 160 млн. лв. на година", коментира още Димитър Радев.

Той заяви, че липсата на редовно правителство и ясен ангажимент към членството е "сериозен проблем за напредъка".

"Политическото решение на въпроса има своята цена; цената на нашия дълг се покачва - това в средносрочен план означава значителна финансова тежест", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика