Народното събрание прие ускорена работа по приемането на еврото

5455
Народното събрание прие ускорена работа по приемането на еврото
Снимка: iStock

Народното събрание прие проект на решение, предложен от ГЕРБ, който предвижда ускорена работа по пътя към приемане на еврото. Решението беше прието със 157 гласа, дошли от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България". "Възраждане" бяха против проекторешението, а БСП и "Български възход" гласуваха с "въздържал се". Депутатите задължиха изпълнителната власт и националната банка да ускорят и процесите по техническата подготовка за приемането на еврото. Изрично се уточнява, че България може да въведе еврото само при сегашния курс от 1.95583

По-рано днес управителят на БНБ Димитър Радев обяви в парламента, че страната ни сериозно изостава от плана за приемане на еврото. Какво още каза пред депутатите - четете тук.

"Множество правителства са показали политическа воля България да се присъедини към клуба на богатите и развити държави в ЕС. В момента без твърд политически ангажимент за продължаване на европейската интеграция бихме подложили на съмнение тази решителност на България, която от своя страна поставя под сериозен риск постигането на този национален приоритет", каза от името на вносителите Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че по решението социалистите се гласуват "въздържал се". Той беше категоричен, че няма как българските власти да задължат Европейската централна банка да приеме този курс, който зависи от инфлацията, която е огромна от 1997 г. насам  Той добави, че при предстоящата тежка зима особено за страните от Южна Европа е опасно без ясни оценки и разчети България да върви към еврозоната.

Атанас Пеканов: България трябва да се бори да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 г.

България трябва да продължава работата и да се бори да влезе в Еврозоната със зададената към момента целева дата - 1 януари 2024 година...

Парламентарната група на "Възраждане" обяви, че се опасява, че с приемането на еврото "ще унищожите българския лев" и това щяло да доведе до финансова нестабилност. Според председателя на партията Костадин Костадинов предложението за забързване на преговорите за приемане при сегашния курс е противозаконно. 

От ГЕРБ отговориха, че няма официално изискване към националната банка за доклад за ефектите от еврото и че тази реторика само се използва за подклаждане на страхове. Депутатът Александър Иванов посочи, че с приемането на еврото ще има редица ползи - ще се спестят разходи от превалутиране, от транзакции, ще се спести от лихви. 

Бившият министър на финансите Асен Василев също защити въвеждането на еврото и обори Костадинов, че еврото няма да доведе до финансова нестабилност в страната. "Еврото е стабилна валута, защото и в момента България взима заеми основно в евро", каза Асен Василев. Посочи, че стабилна валута е и щатският долар, но не и руската рубла.

"Като говорим за стабилна и силна валута, държавите, които имат такива, се познават по едно нещо - вземат заеми в тяхната собствена валута. Ако вземате в чужда, нямате стабилна", заключи Василев. Посочи, че България за последно е имала стабилна валута след Първата световна война, когато е имало български лев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика