Новините: Най-важното за деня, 21 декември

8239
Новините: Най-важното за деня, 21 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните акценти от днешния 21 декември, петък.

ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА ИЗЛИЗАТ ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ, НО ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ЧАКАТ ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ

Подсъдимата бивша кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева излиза под домашен арест. По-леката мярка получават и заместничката ѝ Биляна Петрова, както и третият подсъдим по делото за подкуп Петко Дюлгеров. Държавното обвинение обаче не е оттеглило като цяло протеста си заоставане в ареста. Това означава, че Апелативният специализиран съд ще излезе с окончателно решение по въпроса след 26 декември.

АДВОКАТЪТ НА БИЛЯНА ПЕТРОВА: ЗАПЛАШВАЛИ СА Я ДА КАЖЕ, ЧЕ ИВАНЧЕВА Е ВЗЕЛА ПОДКУП

В последните години се създаде практика, при която задържането се използва за принуждаване на обвиняeмите да правят самопризнания и да сключват споразумения с прокуратурата. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Емануил Йорданов, адвокат на Биляна Петрова – заместничка на отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванчева.

ПЛАЩАМЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ, БЕЗ ДА СЕ СПИРА И ЧУЖДОТО ИМ ФИНАНСИРАНЕ

Парламентът одобри промени в Закона за вероизповеданията, според които държавата предоставя на регистрираните вероизповедания субсидия на базата на резултатите от самоопределилите се лица към съответното вероизповедание. Отпуснатата сума ще бъде по 10 лева на мирянин, а за такъв се счита всеки, който при последното национално преброяване (бел. ред. - от 2012 година) се е определил за вярващ и последовател на дадена религия.

КАНДИДАТ НА МАРЕШКИ ОГЛАВИ БЮРОТО ЗА СРС

Кандидатът на Воля Пламен Иванов оглави Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, а зам.-председател стана номинираният от ДПС Илко Желязков. Общо шестима бяха кандидатите за членове на бюрото, измежду които парламентът трябваше да попълни състава след изтичането на мандата му.

ДОКЛАДЪТ ЗА НОВИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ ПРЕПОРЪЧВА КАБИНЕТЪТ ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ СЪС САЩ

Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили препоръчва на правителството да се започнат преговори със САЩ. Това стана ясно от сумите на заместник-министъра на отбраната Ангел Запрянов. Предложението на Щатите е за F-16.

ЗАДАВА СЕ ПОСКЪПВАНЕ НА "АВТОКАСКО" ЗАРАДИ ЗАЩИТАТА ОТ ГРАДУШКИТЕ

След очакваното поредно поскъпване на задължителната застраховка "Зелена карта" заради допълнителни гаранции, които българските компании трябва да осигурят, се задава увеличение и на застраховката "Автокаско". Това ще се случи, ако се реализират намеренията на земеделското министерство част от премийния приход на застрахователите от каското да бъде заделян за борба с градушките.

НОВАТА ГАЗОВА ТРЪБА ДО СЪРБИЯ ЩЕ НИ СТРУВА НАД 2,8 МЛРД. ЛВ. 

От днес (21 декември) стартира обществената поръчка за изграждането на газовата инфраструктура в участъка от турско-българската до българо-сръбската граница. До момента е подготвена проектната процедура за избор на изпълнител за доставка на материали, проектиране, реализация и въвеждане в експлоатация на газовата инфраструктура.

БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД РУСИЯ В КЛАСАЦИЯТА НА FORBES ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС

България е на 46 място в класацията авторитетното списание Forbes за на най-добрите страни за правене на бизнес през 2018 година. В нея влизат 161 държави и тя е правена по данни на ООН, на Световната банка, "Фрийдъм хаус", "Трансперънси Интернешънъл". 

БИЗНЕСМЕН ЗАГОВОРИ ЗА ТЪМНА ВРЪЗКА НА БАНЕВ С АДВОКАТ, ЧАСТ ОТ СКАНДАЛА "ЯНЕВАГЕЙТ"

Г-жа Мария Николова, която допреди година се казваше Гъркова, беше изпълнителен директор на "Елматех" - друга фирма на Николай Банев. Ще я съдя за твърдението, че са дадени пари за фалирането на "Елма". Това заяви бизнесменът Борис Бояджиев в право на отговор на твърдения на Мария Николова отпреди две седмици.

ЗАПОЧВА ГОЛЯМОТО ПЪТУВАНЕ, БДЖ ПУСКА 15 400 МЕСТА ВЪВ ВЛАКОВЕТЕ

Започва голямото пътуване. Засилено полицейско присъствие ще има по пътищата на страната за празниците, предаде Нова телевизия. От петък МВР започва сериозен контрол на движението. Очакват се хиляди автомобили да тръгнат на път. Агенция пътна инфраструктура променя организацията за движение по някои основни трасета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com