Повече от 100 бебета са били изоставени от началото на годината

5819
Повече от 100 бебета са били изоставени от началото на годината
Снимка: Thinkstock

Над 100 бебета са били изоставени от родителите си от началото на 2015 г. Това показват данни на фондация "За нашите деца".

Повече от 500 души са получили здравни услуги и подкрепа в общинския Комплекс за социално здравни услги за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" в София. Постоянно в него живеят 5 деца с тежки увреждания. Председателят на фондацията Елка Налбантова посочва, че все още е практика в страната да бъдат изоставени новородени, още повече ако са с увреждания.

Пускат под домашен арест акушерката, пребила бебе

Акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневната Никол в болница "Софиямед", ще бъде пусната под домашен арест. Това гласи решението ...

"Фондация "За нашите деца" е подкрепила чрез центровете си за социални услуги над 600 семейства. С над 100 деца сме работили пряко, за да не бъдат изоставени веднага след раждането. Подобни услуги, какъвто е центърът, в който се намираме в момента, подкрепят семействата да не предприемат тази толкова от една страна "осъдителна" крачка от страна на обществото, а от друга е много трудна за едно семейство крачка - да вземе решение да не тръгне с детето си от родилно отделение. Това е огромно предизвикателство все още в семейна среда да се отглеждат деца с увреждания. Така, че мисията на това място е да продължи да отглежда подобни деца, макар и по няколко, за известен период от време, а другата - да обучава семейството как да се грижи точно за тези деца", каза Налбантова, цитирана от БНР.

Комплексът за деца от 0 до 3 години "Света Параскева" предлага безплатни услуги, които се финансират по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com