X
 
 

Синдикатите в стачна готовност заради болничните, но чакат премиера

2087 11
Синдикатите в стачна готовност заради болничните, но чакат премиера
Снимка: БГНЕС
Синдикатите са в стачна готовност заради предложението на управляващите първият ден от болничния да се плаща от работника, съобщи пред BTV президентът на КНСБ Пламен Димитров. Още вчера двамата с лидера на КТ "Подкрепа" обявиха, че тази идея няма да доведе до нищо добро. Според Димитров, мярката ще накара работниците да взимат повече дни болнични.

Изчисленията на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата. "Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да й вземем горе долу половин заплата на година, без да й обясним защо. Това е скандално”, заяви президентът на КНСБ.

От синдикатите дадоха пример как неплащането на първия ден болничен ще бъде заобиколено (ВИДЕО)

Изключително необмислено. Така от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” коментираха идеята първия ден на болничните да не се зап...

"Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал", каза Димитров.

Преди да започнат стачните действия, синдикатите ще изчакат премиера Бойко Борисов да се завърне от Гърция, за да разговарят с него.

Преди два месеца синдикатите и бизнесът са постигнали споразумение трите дни болнични да се плащат изцяло от НОИ. Предложението дори е представено на премиера Бойко Борисов като възможно решение, разказа Димитров. Той недоумява защо е направена промяната, без да бъдат уведомени синдикатите. 

Предложението да не се заплаща първият ден от болничните дойде вчера след разговори между ГЕРБ и Обединени патриоти. Промяната щяла да стане с корекции в ДОО преди второ четене на Бюджет 2020.  С решението си те обясниха, че ще борят фалшивите документи, с които се източва НОИ. Бизнесът побърза да приветства идеята, но решението предизвика бурни реакции в социалните мрежи и множество клетви по адрес на този, който го е предложил. Днес и ГЕРБ, и Патриоти, се сочат един-друг и си прехвърлят отговорността за това, чия е идеята.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Шерлокс Холмс 5 Шерлокс Холмс преди 2 седмици Профил на трол?
  A не може ли личния лекар да плаща първия ден - да видим дали ще дава болнични за глупости.
 • вдигане на пушилка и замазване на осраното около избора на нов главен прокурор 4 вдигане на пушилка и замазване на осраното около избора на нов главен прокурор преди 2 седмици Профил на трол?
  Нема срамно! Хем е патрЕотично, хем 'десно' :) --- Очаквам баш 'десниО', като се върне от Солун да изиграе пиеската на 'доброто ченге', та цирка да продължава :)
 • един тАпАнАрь-ДЕБИЛ от льошия мат'рияль 4.1 един тАпАнАрь-ДЕБИЛ от льошия мат'рияль преди 2 седмици Профил на трол?
  Предлагам ползването на болничен до три дни да става без нужда от представяне на боличен лист. Нали с неплащането на първия ден се цели именно отсяване на истински болните? Нека да отпадне необходимостта за доказване на болестта с документ, щом с неплащане вече е преценено, че болните са "истински болни". Между другото - в Европейските институции, за отсъствие по болест до три дни не се изисква б виж още ›› олничен лист. Разбира се, там и трите дни са платени.
  : 2 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Целта на крадливата върхушка мафия герб е да срине народ и държава....долу бойко и правителството.....
 • АнаЛизатор 3.1 АнаЛизатор преди 2 седмици Профил на трол?
  ГЕРБ отново са в състояние "Кой ми сра в гащичките"!!!! Не разбирам защо си го причиняват САМИ???
  : 0 !
 • САДО-МАЗО 3.2 САДО-МАЗО преди 2 седмици Профил на трол?
  Да ти причини подобно нещо така наречената "опозиция" е нещо нормално! Да си го причиниш САМ, да се вкараш в обяснителен и оправдателен режим, да бръкнеш с голи ръце в кошера по-малко от 2 години преди парламентарни избори с некоординирани и необмислени мерки....не го разбирам!!!
  : 0 !
 • КРУША КРИЙ...разкрит СИ...! 2 КРУША КРИЙ...разкрит СИ...! преди 2 седмици Профил на трол?
  Кой е авторът на скандалното предложение първият ден от болнични да не се плаща? Официална информация още няма, но според в. "Сега" най-вероятно това е финансовият министър Владислав Горанов.
 • Нане Вуте 1 Нане Вуте преди 2 седмици Профил на трол?
  Финансовата пу.ка непоръбена е нещастника който е предложил това злодеяние!!!!
 • ето къде е заровено кучето:Председателят на АИКБ поиска не един, а три дни от болничните да не се плащат 1.1 ето къде е заровено кучето:Председателят на АИКБ поиска не един, а три дни от болничните да не се плащат преди 2 седмици Профил на трол?
  Страшни малоумници, като спрем да си взимаме болнични за да не ни намалеят заплатите и започнат да се заразяват офис след офис всички служители и земе та стане некоя готина епидемийка с некой много готин резистентен вирус вилнеещ из пространството ще ги питаме тогава въпросните малоумници какво решение ще вземат. Може да назначат по един отговорник на офис да започнат да ни проверяват болни ли сме виж още ›› дошли на работа, ноктие, кърпичи за нос и т.н. и т.н. да се върнем 30 и няколко годинки назад ако искат ... скапаняци
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  председателят на АИКБ Васил Велев-слуга на ДЯВОЛА!!!!
  : 0 !
 • отегчен 1.3 отегчен преди 2 седмици Профил на трол?
  Точно това се нарича "задкулисие". Явно и това решение е било взето в някой офис, сарай или универсален магазин.
  : 0 !