X
 
 

Председателят на АИКБ поиска не един, а три дни от болничните да не се плащат

5359 3
Председателят на АИКБ поиска не един, а три дни от болничните да не се плащат
Снимка: БГНЕС
Тази мярка ще доведе до повишаване на доходите. Много просто – като не крадеш от колегата си, той ще получи в пълна степен това, което е изработил, а няма да го дели с тези, които са за гъби. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев след обявяването на скандалното намерение да не се плаща първият ден на болнични.

Според Велев, в Гърция, Италия, Кипър, Малта, "в цяла Южна Европа", се чакало по 3 дни, преди да се плащат болнични. Този тип разсъждения имат смисъл само при равни други условия, веднага опонира председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му, предложението от вчера значи, че всички болнични са фалшиви.

Горанов ли е авторът на предложението първият ден болнични да не се плаща?

Кой е авторът на скандалното предложение първият ден от болнични да не се плаща? Официална информация още няма, но според в. "Сега" най...

Синдикалистът обяви, че има бизнес модел – само в София около 400 фирми се занимават единствено с осребряване на болнични. "Не отричам това, което казва г-н Велев (бел. ред. – че има много фалшиви болнични) – когато обаче аз си счупя крака и лежа в болница, фалшив ли ми е болничният", попита председателят от КТ „Подкрепа” пред Нова телевизия.

"Синдикатите трябва да се определят на чия страна са – дали на тези, които крадат, симулират, или защитават тези, които са коректни и съзнателни. Ако защитавате вторите, трябва да искате три дни да не се плащат. С това предложение ще бъдат ощетени само тези, които крадат", каза Велев, който обяви за активна страна в измамите с болнични служителите. "Вие това сериозно ли го говорите", отвърна веднага Манолов.

Председателят на АИКБ извади данни, които не цитира, че с предложението всеки съвестен служител щял да получи за година по 136 лева отгоре, защото в България средно всеки човек работил 2 дни по-малко, отколкото щяло да е без фалшиви болнични и се произвеждало годишно 1 млрд. лева по-малко БВП. На 500 заловени за фалшиви болнични има един наказан, добави Велев. Защо трябва да наказваме тези, които не са виновни, зададе въпрос Манолов, който не доведе до отговор.

Същевременно Манолов се съгласи, че бизнесът е бил натоварен да плаща първите 3 дни болничен като антикризисна мярка преди над 10 години и сега не изглежда справедливо този товар да продължава да им тежи. Той обаче не предложи решение, освен "също глупава идея" например петък и понеделник да не се плащат, ако се паднат в болнични. И обвини Велев, че през лятото синдикати и работодатели се договорили първите 3 дни болничен да се плащат от НОИ. Не, разбрахме се да не се плащат от работодателите, отговори Велев. "Докато се правим на болни, това ще ни е дереджето", завърши той.

"Не виждам никакво основание, това няма да доведе до нищо добро - най-много хората да започнат да си взимат 4 вместо 3 дни болничен." Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров пред bTV в коментар за решението първият ден от болничния да не се плаща.

КРИБ приветства идеята първия ден болнични да не се плаща

Най-голямата работодателска организация у нас – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепя напъ...

По думите му борбата с фалшивите болнични не може да бъде за сметка на правото на човек, който се осигурява.

Димитров съобщи, че заедно с представители на бизнеса са разработили предложение болничните да се изплащат от НОИ, документът е внесен при премиера преди два месеца. Според него държавата трябва да разследва фирмите-нарушители, а не да ощетява хората, които ползват болничен добросъвестно. Димитров подчерта, че майките взимат болничен 10-на пъти и това означава да се вземе половин заплата от майките без да се обясни защо. По думите му решението не може да бъде оправдано, след като хиляди хора ще пострадат без да имат вина. "Хората ще реагират и ние ще ги поведем", заяви председателят на КНСБ и допълни, че хората са много чувствителни към въпроса.

Политически глас

Същевременно председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова призна, че на коалиционния съвет, на който беше взето решението за болничните, призна, че Бойко Борисов е присъствал, но уточни, че не говорим само за болнични, а за четири неща, които били част от програмата на "Обединени патриоти". "За нас е изключително важно да завършим мандата си, защото икономиката на България върви добре, трябва да бъдат довършени много строежи, много важни за хората неща. Трябва обаче нашите коалиционни партньори също да получат удовлетворение от предлагани от тях неща" - тези знакови думи излязоха от устата на Стоянова.

Според депутата от ГЕРБ, явно като през 2008-2009 година въвеждането работодателят да плаща първите 3 дни болнични било с цел работодателят да наложи контрол, но не се получило. "Изключение от новото правило ще е, ако се разболее дете, както и за болнични за трудова злополука", обеща Стоянова.

От синдикатите дадоха пример как неплащането на първия ден болничен ще бъде заобиколено (ВИДЕО)

Изключително необмислено. Така от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” коментираха идеята първия ден на болничните да не се зап...

Менда Стоянова посочи и, че с новата мярка би трябвало работодателите да събират повече пари за заплати.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Страшни малоумници, като спрем да си взимаме болнични за да не ни намалеят заплатите и започнат да се заразяват офис след офис всички служители и земе та стане некоя готина епидемийка с некой много готин резистентен вирус вилнеещ из пространството ще ги питаме тогава въпросните малоумници какво решение ще вземат. Може да назначат по един отговорник на офис да започнат да ни проверяват болни ли сме виж още ›› дошли на работа, ноктие, кърпичи за нос и т.н. и т.н. да се върнем 30 и няколко годинки назад ако искат ... скапаняци
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Така както върви, докато агнетата блеят или мълчат (мълчанието на агнетата), вълкът винаги ще е недоволен докато не ги изяде. Ако може работодателят би искал работниците да му работят изобщо без да им плаща. Познайте обаче дали това е възможно без официално институционализиран робовладелски строй? И сега има ли някой който да отрече, че България се управлява от мафия?
  • Емигрант 1 Емигрант преди 4 седмици Профил на трол?
    Нали работникът получава много голяма заплата в кавички ? Не стига че забавят заплатите с месеци,не стига че постоянно ги лъжат и мамят но отгоре на това сега и първите три дни от болничният няма да се плаща. Пълна дивотия и тъпанарщина,никъде в Европа няма такава идиощина. Но в България всичко може защото мълчите и сте съгласни със всичко.Съдете ги в Европейският съд за правата на човека. виж още ››