Спечелихме нова подкрепа за Шенген

5783
Спечелихме нова подкрепа за Шенген

Министрите на вътрешните работи на страните от Централна и Югоизточна Европа подкрепиха членството на България и Румъния в Шенген.

Двете страни са изпълнили всички изисквания, стана ясно по време на срещата на Залцбургския форум в чешкия замък Щиржин. От българска страна присъства вицепремиера и министър на вътрешните рабоги Цветан Цветанов. Чехия беше домакин на заседанието като ротационен председател на форума.

Холандия казва за Шенген след юлския доклад

Холандия ще изчака доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка, който ще излезе през месец юли, преди да р...

Двете страни са изпълнили изискванията за членство и не бива да се сменят правилата в движение, заяви чешкият вътрешен министър Ян Кубице, предаде БНР. Очаква се ясна европейска позиция по въпроса през септември.

С изключение на Полша, всички страни са подписали споразумението за защита на свидетелите, което беше сред основните теми на разговорите. Полша е декларилала, че ще се присъедини в най-скоро време. Сътрудничеството в тази сфера засяга специализираните органи. Споразумението ще влезе в сила в Чехия след ратифицирането от парламента и подписа на чешкия президент.

Министрите се обединиха и около взаимната подкрепа на кандидатурите на страните от Залцбургския форум за високите постове в европейските агенции.

Днешният дебат е посветен на ЕВРОПОЛ.

Плевнелиев при Обама

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с американския си колега Барак Обама по време на срещата на НАТО в Чикаго. Държавните глави дад...

Залцбургският форум възниква през 2001 г по идея на Австрия.В момента се състои от девет страни, между които и България. Срещите на министрите на вътрешните работи са два до три пъти годишно.Унгария ще председателства форума през втората половина на тази година.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com