Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ракети засипаха цели при Кримския мост, пожар в Москва, руски дронове и ракети удариха Украйна

30 май 2024, 06:52 часа • 63398 прочитания

Нощната война в Украйна няма край – под прикритието на мрака двете страни отново си размениха въздушни удари.

Атака в Крим, пожар в Москва

Пак след полунощ Украйна нанесе удари в Крим – този път в Керч. Местни жители съобщават за около 20 взрива и има въпроси дали Кримският мост е бил цел на атаката, явно ракетна. Появиха се и видеокадри от случилото се – на тях се чуват множество експлозии. Съответно, доста хора в социалните мрежи зададоха въпроса дали става въпрос за атака срещу Кримския мост (Керченския мост), тъй като движението там беше затворено. Разузнавателната платформа OSINT геолокализира изстрелвания на ракети откъм Анапа, т.е. другият край на Кримския мост, в Русия – тоест показно за работата на руската ПВО.

Още: Двойно или нищо: Ракети засипаха летището в Луганск за втори път (ВИДЕО)

Впоследствие – руското военно министерство съобщи за 8 свалени дрона и 8 свалени ракети ATACMS в Крим, както и унищожени 2 морски дрона. Официално т.нар. министър на транспорта на Крим Николай Лукашенко, назначен от руснаците, обобщи в канала си в Телеграм какво е станало. По неговите думи, отломки от свалени ракети ударили два ферибота - един, отговарящ за автомобилни превози и един, отговарящ за жп превози, но нямало жертви. Само че според Главното разузнавателно управление на Украйна са поразени два руски плавателни съда, охраняващи Кримския мост - има и видеокадри: Поразени са руски катери, охраняващи Кримския мост: Детайли след атаката в Крим (ВИДЕО)*

Още: Унищоженията край Кримския мост явно са още повече (ВИДЕО).

На този фон в Москва избухна пожар на площ от 2000 квадратни метра. Съгласно данни на руското министерство на извънредните ситуации, огънят е обхванал производствен склад, който е разположен на площ от 22 500 квадратни метра – за да бъде угасен пожарът, е бил вдигнат хеликоптер Ка-32, ангажирани са били 120 пожарникари и 40 пожарни. Заради пламъците е спряно движението по улица "Мартенска". Няма яснота какво точно има във въпросния склад.

Още: Украйна стреля ударно по руски военни обекти в Крим (ВИДЕО)

Руска ракетна атака в Украйна

Междувременно, в официалния канал в Телеграм на украинските ВВС тази нощ имаше редица съобщения заради руски въздушни заплахи.

Още преди полунощ излезе предупреждение за дронове клас "Шахед", летящи към Днепропетровска и Харковска област, а след това излезе информация и за дронове, насочени към Одеса. След това, около 40 минути след полунощ руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС са излетели от летище "Оленовка" и стрелба с крилати ракети Х-101, а впоследствие има редица съобщения за летящи руски дронове към Черкаска област и Виница. Ракетите са изстреляни по Полтавска, Сумска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област. Има данни и за обстрел по Киевска област. Изрично украинските ВВС посочват и Хмелницка област, като е посочена Староконстантиновка – там има военно летище.

В крайна сметка кметът на Харков Игор Терехов съобщи за атака срещу критичната инфраструктура на града. Поразен е газопровод, има щети по къщи в близост до тази инфраструктура. Терехов съобщава и за 4 ранени.

Допълнителна информация за руската явно комбинирана атака с дронове и ракети тепърва ще излиза - в официалните канали в Телеграм на военновременните ръководители на Харков и Днипро (Днепропетровск) Олег Кипер и Сергей Лисяк за момента няма информация за щети и жертви. Имаше и ново съобщение от украинските ВВС за ракетна заплаха в Харковска област - от 6:30 часа, но нищо повече.

Според официалната сводка на украинските ВВС, при руската атака са изстреляни 8 балистични ракети С-300/С-400, по цели в Харковска област, 11 крилати ракети Х-101/Х-555 (от Саратовска област със самолети Ту-95МС) и 32 дрона клас "Шахед" от Приморско-Ахтарск и нос Чауда, Крим. Свалени са 7 крилати ракети Х-101/Х-555 и всичките 32 дрона "Шахед" в границите на Хмелницки, Днепропетровска, Черкаска, Кировоградска, Запорожка, Одеска, Херсонска, Киевска област и Виница.

Нараства броят на жертвите на руските атаки в Харковска област (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес