Топлинна полиция ще отчита радиаторите

7275
Топлинна полиция ще отчита радиаторите

Проверки по домовете на всички абонати, заявили нулево потребление на парно през тази зима. Това ще поиска "Топлофикация София" от топлинните счетоводители, за да се засече дали наистина хората не ползват топлоенергия. Ако се окаже, че радиаторите им работят, веднага навъртяното на топломерите ще бъде отчетено във фактурите за февруари, пише “Стандарт”.

Според "Топлофикация" така ще се избегне надуването на сметките на съседите. Именно фалшивите "нулеви" потребители се оказаха една от основните причини за изкривяване на сметките за парно и топла вода през декември, обявиха от дружеството.

„Топлофикация – София" е изрядна, намери само 113 грешни сметки

В средата на януари "Топлофикация София" поиска от топлинните счетоводители да проверят всички декемврийски сметки с ръст над 21%, а ре...

През миналата зима 15 хиляди домакинства са заявили, че замразяват потреблението на парно, но реално са пускали радиаторите. Така те са били кредитирани безлихвено от комшиите си до получаване на изравнителните сметки. Трябва да предотвратим заявяването на нулеви дялове да стане масова практика, заяви шефът на "Топлофикация" Стоян Цветанов.

От понеделник ръководството на общинската фирма започва разговори с топлинните счетоводители за промяна на договорите с тях. "Искаме да им вменим още функции, без това да се отрази на сметките на абонатите", каза Цветанов. В договорите "Топлофикация" ще изисква фирмите посредници да изпращат всеки път писмо до абонатите, когато прогнозните дялове надхвърлят с 50 процента миналогодишното потребление. Към топлинните счетоводители ще се предявят нови изисквания към софтуера, така че да се засичат изкривявания в сметките, преди да е изпратена месечната фактура.

Първо ще се проверява на какво се дължи разминаването от нормалното и ще предупреди клиента. От "Топлофикация София" заявиха, че са готови да поемат дяловото разпределение във всички над 400 хиляди абоната в столицата, ако се отиде до премахване на топлинните счетоводители през следващия отоплителен сезон. "По-честно обаче е, вместо да се отстраняват тези играчи, пазарът да се либерализира, т.е. още утре етажната собственост да може да смени топлинния си счетоводител", посочи Цветанов. Според него е напълно възможно смяната на обслужващата фирма да стане, без да се налага абонатите да купуват нови уреди. Затова дружеството ще представи пред Столичния общински съвет предложения за законови промени. Според сегашния закон разводът с топлинния счетоводител може да стане чак като изминат 10 години.

Решение на проблемите с непредвидимите и неясни сметки е и ежемесечното отчитане на потреблението, смятат от "Топлофикация". Физически обаче било невъзможно да се посещава всеки дом в София. "Все пак има начин да се засичат топломерите всеки месец, ако те не са дистанционни", смята Цветанов.

Сметната палата се заема с "Топлофикация - София"

Икономическата комисия в Народното събрание предложи на Сметната палата да направи три одита, свързани с „Топлофикация София&rdqu...

Това може да стане с упълномощено лице от входа, например домоуправителя, който да засича данните по апартаментите и да ги представя всеки месец. Така хората ще получават реални сметки без прогнозни величини. Топлофикация започва и сериозна реорганизация за подсилване на отделите за работа с клиентите. "Ще разговаряме с всеки, ще обясняваме, трябва да върнем доверието им", каза Цветанов.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...