X
 
 

Временно спряха помощите на 24 000 семейства заради отсъствие на децата им от училище

2948 2
Временно спряха помощите на 24 000 семейства заради отсъствие на децата им от училище
Снимка: БГНЕС
Санкционираните семейства заради деца в училищна възраст, допуснали пет неизвинения отсъствия месечно, за периода на първите девет месеца от тази година, са 24 000. А броят на децата в тях достига 28 000, информира dnes.bg. Заради това, семействата не са получили социална помощта в месеца, в който са допуснати отсъствията. От началото на настоящата учебна година пък помощите ще се спират за 12 месеца. Санкционираните деца в предучилищна възраст са 3 200, сочат данни на Агенцията за социално подпомагане, оповестени на семинар за журналисти.

Междувременни стана ясно, че с детски добавки са подпомогнати 685 000 деца в 659 000 семейства. Одобрените целеви помощи за отопление възлизат на 245 000 души, а начислената сума за тях е около 115 000 000 лева. Последните данни от Агенцията за социално подпомагане сочат, че са подадените заявления за отпускане на еднократната помощ в размер на 250 лева за ученици в първи клас за учебната 2019 г./2020 г. са над 33 000. Помощта не са получили всички заявили. Издадените заповеди за отпускане са около 31 000.

Голям брой неизвинени отсъствия = спиране на помощи

Семейните помощи на 486 ученика от област Сливен са били спрени през януари заради отсъствия от училище и допуснати 5  и повече не...

На семинара бе оповестено, че услугата за предоставяне на топла храна отново ще бъде реализирана. В нея ще бъдат включени хора, обект на социално подпомагане, с увреждания, с ниски доходи и бездомни. Предвижда се да се раздават допълнителни пакети от хигиенни материали - прах за пране, почистващи препарати, превързочни материали, които ще са за лицата, получаващи топъл обяд. Първоначално, в инициативата са се включили само 86 общини за около 6 000 потребители. По-късно условията за проекти са били облекчени и в момента 211 общини предоставят топъл обяд в близо 300 трапезарии за повече от 50 000 души. Те ежедневно получават супа, основно ястие, хляб и десерт. Пакети храни се раздават едновременно и на територията на цялата страна в еднакво количество и обем за всички подпомагани. Българският червен кръст (БЧК) партнира при доставката им. Доброволците достигат и до най-отдалечените места.

Планирано е да има и индивидуална подкрепа за самотни майки и такива, от семейства с доходи под прага на бедност. На тях ще се предоставя допълнителен пакет памперси, стоки от първа необходимост, козметични продукти, мъничка кошарка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Какво излиза - милиони "помощи" за циганските семейства (всъщност чиста проба издояване на държавата), милиони за жилища за "социално слаби" цигани (които просто не желаят да работят), милиони за "интегрирането" им (което никога няма да стане), милиони за допълнително парично стимулиране на хора, които се завърнат от чужбина (откъде накъде) и данъци, данъци, данъци за нормалните българи, които раб виж още ›› отят и издържат държавата. Крайно време е да престане раздаването на пари. Държавата може да подпомага циганетата, но не с пари, а с евтини детски храни, облекла и учебници. Тогава циганките сами ще напъдят циганите да отидат да работят - работа има предостатъчно.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    Мафията управлява държавата....затова е така....и затова продадох бизнеса ог 90- та до лани събрах ск милионите и се изнесох в Холандия....сега ск гледам живота,Холандия е държава градина....
    : 1 !