Майки от Смолян: Не пипайте децата!

8407
Майки от Смолян: Не пипайте децата!
Снимка: Анита Чолакова

„Не пипайте децата!“ – това скандираха протестиращи срещу стратегията за детето в Смолян. Стотици родители и деца се събраха в късния следобед на Новия център пред общината и областната администрация. Те издигнаха плакати с надписи: „Няма да дадем децата си!“, „Чуждите НПО вън от БГ“, „Да опазим семейството“, „Да защитим децата на България“ и др.

"Ние сме против стратегията за детето. Това, което ни смущава е, че се финансира от държава с много лоши практики в социалната грижа за децата. В Норвегия се отнемат деца без право на родителя да обжалва от социалните служби и се поставят в семейства, които биват подпомагани, при положение, че може да бъде подпомогнато семейството, от което е взето детето. Това се случва и в България и без тази стратегия. Би било хубаво това да се промени и да има възможност да се помага на самотни майки, които отглеждат децата си, а не на приемни семейства, на които дават по 700 лева, а на майки в затруднение се дават 300 лева социална помощ“, заяви Велика Димова, майка на двегодишно дете.

„Доколкото сме запознати Норвегия е дала около 3 млрд. евро, за да може тази стратегия да бъде осъществена. Това е част от уж подпомагането и развитието на нашата държава. Знаейки за случаите на педофилия, издевателстване над децата, ние искаме по някакъв начин да се противопоставим. Не искаме стратегията ни да има нищо общо с тази държава. Ние искаме сами да решаваме за децата си“, допълни младата майка. Според нея в семейства, в които действително има насилие, държавата трябва да се намеси.

„Но ние сме загубили вярата в държавата, че работи и че може по някакъв начин да бъде адекватна и да помогне дори да има истински казус, защото социалните работници са неспособни, некадърни са и не могат да разпознават случаите, тотално некомпетентни за мен са абсолютно всички органи в тази държава“, каза още Велика Димова.

Марияна Николова: Готови сме с новата Национална стратегия за детето

Правителството е готово с новата Национална стратегия за детето за периода от 2019 до 2030 година, заяви вицепремиерът по демографската...

Според нея тази стратегия е последната капка, която е преляла чашата на търпението и затова толкова много хора са на протеста. „Аз нямам дете, но за в бъдеще ще имам и не искам да живея в държава, която лишава родителите от правото да отглеждат правилно децата си. Това според мен е нередно. Според мен тази стратегия е една голяма мафия срещу народа в България. Като искат да ни лишат от всякакви права и родителите, и като цяло народа“, каза Весела Михайлова. „Аз съм против да нахлуват такива глупости в държавата ни, взети от чужди държави, където хората са с различен начин на мислене и не искам да подражаваме. Не искам да подражаваме на други държави. Ние сме в България, българи сме и се борим за правата си и правата на нашите деца, за да останат в България“, допълни тя.

На протеста дойде и председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, която е и ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. Тя обясни на група жени, че стратегията за детето е оттеглена и не се разглежда. В кратката дискусия с протестиращите й бе казано също, че протестът е насочен и срещу промени в Закона за детето, които поставят в риск децата от нормалните семейства.

„Това е абсолютно фалшива новина. Няма промяна в Закона за детето. Няма намерение за промяна в този закон. Никой никъде в България не е регламентирал, че ще се отнемат деца. Това е една фалшива новина, която през сайтовете успя да събере гражданското общество, което значи, че сме демократична страна и гражданското общество е живо. Само, че защо се поддава на фалшиви новини - това не мога да си обясня. Социалните служби работят и се стараят да защитават интересите на децата, но с оглед на това да подпомагат техните семейства“, заяви д-р Дариткова.

Започва обсъждане за Новата национална стратегия за детето

Днес, 1 октомври, в Пловдив ще се проведе Национална консултативна среща за новата Национална стратегия за детето. Официалното открива...

Организаторите на протеста отказаха да й дадат думата. Млада жена с мегафон поведе шествието от Новия до Стария център на Смолян, като по пътя до там скандираха „Не пипайте децата!“.

Малко по-късно в профила си д-р Дариткова написа следното:

„Днес в Смолян присъствах на протест срещу Националната стратегия за детето. Опитах се да обясня на родителите истината като народен представител и да оборя всички фалшиви новини, които бяха цитирани от протестиращите. За съжаление не ми беше дадена думата от организаторите на протеста. Категорично заявявам, че Националната стратегия за детето е оттеглена и не предстои разглеждането й след изборите, както се твърди от някои участници в протеста. Стратегията е оттеглена поради високия обществен отзвук и отрицателно отношение към нея. Поради тази причина не е започнато ведомствено съгласуване. Няма и работна група, която да подготвя проект за нов Закон за закрила на детето.

Исках да заявя, че няма никаква промяна във въпросния закон и не се предвижда такава, която да води до отнемане на деца от родителите им. Всички други твърдения са спекулации и фалшиви новини, които целят да предизвикат неоснователен страх сред родителите. Няма нормативен документ и не се готви такъв проект, който цели отнемане на децата от техните родители, от техните биологични семейства. За съжаление думата ми не беше чута и най-голямото разочарование за мен е, че голяма част от присъстващите родители и техните деца са хора, които са ми се доверили като лекар. Аз всеотдайно полагам грижи за децата им и ми е болно, че не ми се доверяват като представител на Народното събрание. От мен те ще получат най-достоверна информация за законодателните и нормативните промени в социалната сфера“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян