Възможно ли е "Биволъ" да спре да съществува?

13551
Възможно ли е "Биволъ" да спре да съществува?
Снимка: Колаж

Ще продължи ли да съществува известният български сайт за разследваща журналистика "Биволъ"? Този въпрос изведнъж болезнено се превърна в особено актуален след статия в EuroChicago на Давид Мавродиев, в която се казва, че създателят и собственик на сайта Асен Йорданов възнамерява да емигрира.

Защо? Посочената в материала причина е институционален натиск. "Засипват го с преписки, проверки, разследвания и ревизии. Първата ревизия от НАП, по анонимен донос, не открива нередности. Поради тази причина следва нова, пак по анонимка до прокуратурата, и така до безкрай. Или, докато не се намери нещо, за което да се хванат. Към днешна дата ревизиите са вече 5. Физически не се издържа. За психически да не говорим. Тежестта на натиска отеква с пълна сила и върху съпругата на моя приятел. Тя също напълно невинно е подложена на терор от държавните институции. В XXI век, в страна член на ЕС, с претенции за демокрация. Ревизорите проверяват и нейния бизнес, както и всички, с които е работила през годините. Репресия в действие. Това е новата институционална бухалка. Вече няма лагери за дисиденти, а има поръчкови ревизии, нямащи край. Бройката им е абстрактна величина, клоняща до безкрайност. Крайните срокове също. Мъчението с китайската капка е за предпочитане, защото при него водата все някога свършва, за разлика от поръчковите проверки у нас.Та, приятелят ми смята да закрие своята медия. И да си тръгне тихо от родината. Заради спокойствието на детето. Заради здравето на жена си. Заради своите нерви, които са на предела", пише Мавродиев.

Самият Асен Йорданов, доста многозначително, е публикувал следния пост в личния си профил във Facebook:

АЕЖ призова френските власти да внимават като съдействат на прокуратурата ни за Атанас Чобанов

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) следи с особено внимание действията на прокуратурата, свързани с журналис...

Actualno.com се свърза с Атанас Чобанов - другото много популярно лице на "Биволъ", за да изясни ситуацията. По думите на г-н Чобанов, Асен Йорданов наистина обмисля да емигрира със семейството си, но "сайтът (бел. ред. - "Биволъ") остава и няма проблем да се издава и от странство".

Конкретно за проверките срещу Асен Йорданов и съпругата му Алберта Алкалай, г-н Чобанов уточни, че всичко тръгва от материал на в. "Труд". Става въпрос за "Ефектът на бумеранга застигна сайта "Биволъ". Атанас Чобанов го определи като "поръчкова анонимка". Още преди два месеца Чобанов публикува пространно обяснение във Facebook като отговор на тезите в статията на в. "Труд", в която се използват епитети като "задкулисие" и "соросоиди" - определения, заради които през годините медията на Петьо Блъсков си заслужи прякора "Труп", използван особено често във Facebook. Същото определение - "поръчкова анонимка", г-н Чобанов използва и за друг материал на "Труд" - "Сайтът "Бивол" смуче общини и държавни предприятия", който според него е използван от прокуратурата заедно с първата статия като основание за проверки срещу Асен Йорданов.

"При положение, че също по анонимка, вече имаше ревизия на НАП срещу "Биволъ" и тя приключи без никакви забележки, новата ревизия, два месеца по-късно, е абсолютно доказателство за поръчка. Очевидно властта е мобилизирана задължително да бъдат открити нередности и да се даде основание на прокуратурата за образуване на наказателно производство", коментира Атанас Чобанов пред Actualno.com.

Що се отнася до случая с хакерската атака срещу НАП и издадената европейска заповед за разследване, Атанас Чобанов каза, че адвокатите му периодично проверяват дали в компетентната прокуратура във Франция е постъпила въпросната заповед, но до момента такава не е заведена. "Няма призовка или други действия на френската прокуратура. Адвокатите ми са уведомили прокуратурата, че съм на разположение да бъда разпитан от френски прокурори, но без да предоставям информация, която може да компрометира тайната на журналистически източници", добави лицето на "Биволъ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com