Засега няма наказателни последствия за малолетните родилки

1759
Засега няма наказателни последствия за малолетните родилки

Идеята бременността на момичета под 16-годишна възраст да бъде инкриминирана и да не се допускат раждания в невръстна възраст на практика не може да бъде реализирана заради манталитета на ромското малцинство, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Мариела Захариева, началник на Неонатологичното отделение към Областната болница в Пазарджик. Малолетните родилки от малцинствен произход най-често оправдават ранната си бременност с традицията им.

„Това обаче не може да бъде оправдание, тъй като всички сме свидетели как в миналото те учеха до 12 клас, вземаха средно образование, дори работеха, а сега раждат деца, не работят и не плащат осигуровки“, уточни д-р Захариева. По думите ѝ, за всяка родилка под 16 години, която постъпва в болницата в Пазарджик, се изпраща сигнал до отдел „Закрила на детето“, но засега за никоя от тях няма никакви наказателни последствия.

19-годишна роди сама и гледа 1 месец бебето си, добри хора ѝ помогнаха

Няколко майки от Петрич вчера занесоха дрехи, храна, памперси и други необходими детски принадлежности на 19-годишната Надя от петричко...

От две години се подават сигнали и до прокуратурата, но няма никакъв работещ ефект досега. Оправданията им са от типа „Станало е вече“ или „Такива са ни традициите“.

“Почти нямаме случай на малолетна родилка, която да си изостави детето, така че институциите не могат да ги санкционират на този принцип. За последната една година под 16-годишна възраст родили момичета са били около 50 от 800 родилки общо в болницата“, уточни д-р Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com