Нито Григор, нито контузията спряха вездесъщ Джокович по пътя към 10-ата в Мелбърн (ВИДЕО)

23901
Нито Григор, нито контузията спряха вездесъщ Джокович по пътя към 10-ата в Мелбърн (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Единственият българин в световния тенис елит Григор Димитров загуби срещу бившия номер 1 Новак Джокович с 0:3 сета (6:7(7), 3:6, 4:6) в мач от третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Нито Гришо, нито контузията успяха да попречат на Ноле да се класира за 1/8-финалите и да се доближи до рекордна 10-а титла в Мелбърн. 

Двубоят стартира с пробив за Джокович, който контролираше играта в първите геймове. При 4:5 Григор спаси три сетбола в маратонски гейм, в който Ноле започна да прави гримаси заради контузията, която го тормози в последно време. Българинът се възползва и върна пробива, а след това изпусна два сетбола при 6:5.

В крайна сметка първият сет влезе в тайбрек, в който Джокович взе ранен аванс. Григор се задържа в тайбрека и дори стигна до нов сетбол, но не се възползва. Опитът и класата на Ноле му помогнаха да се измъкне от завързания тайбрек и да спечели сета с 9:7 точки.

Григор Димитров

Вторият сет бе изцяло под контрола на Джокович, който сякаш забрави за контузията и играеше феноменално. Сърбинът проби в средата на сета, а след това комфортно затвори частта с 3:6 гейма. 

Третата част се разви по коренно различен начин. Двамата редуваха пробив след пробив, като Джокович поведе с два пробива, Григор успя да върне един, а след това отново допусна да бъде пробит. Българинът пак имаше отговор, като възстанови разликата от един пробив, но Новак все пак успя да спечели сета с 4:6, а с това и мача.

На 1/8-финалите Джокович ще се изправи срещу австралиеца Алекс де Минор. Победителят от срещата ще срещне на четвъртфиналите Холгер Руне или Алекс де Минор. Ноле има рекордните девет титли на Australian Open и ще се опита да спечели турнира за 10-и път, след като през миналата година не бе допуснат до участие.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА ДИМИТРОВ - ДЖОКОВИЧ

СЕТ 1

0:1 (пробив) - Двубоят започна на сервис на Григор Димитров, а Джокович бе много агресивен на ретур. Сърбинът успя да стигне до ранен пробив на 15, демонстрирайки, че се намира в добро състояние за игра въпреки физическите проблеми.

0:2 - В първия си сервис гейм Джокович не бе убедителен на първи сервис, а Григор успя да стигне до равенство 40:40. Ноле обаче успя да стигне до геймбол, който оползотвори с агресивна атака на мрежата, при която българинът нямаше отговор.

Новак Джокович

1:2 - Първият сервис на Григор продължаваше да не влиза, а това му създаваше проблеми. Българинът стоеше и по-назад от основната линия и не взимаше топката достатъчно рано, което позволяваше на Джокович да го притиска. Все пак Гришо успя да спечели първия си гейм на 30.

1:3 - Григор Димитров започна отлично в сервис гейма на Джокович, взимайки първата точка с агресивна игра. След това обаче сърбинът доминираше на корта и отново прати Гришо в отбранителна позиция, която не му носеше успех. Гейм на 15 за Джокович.

2:3 - И в този гейм Джокович притисна Григор, като разиграванията между двамата бяха сравнително дълги. Стигна се до равенство 40:40, след което Гришо си осигури геймбол и го реализира, без да усложнява допълнително ситуацията в гейма.

2:4 - Това бе и най-бързият гейм в сета. Джокович успя да спечели подаването си без да даде точка на съперника си, за да направи още една крачка към спечелването на първия сет.

3:4 - Първата точка в гейма на Григор бе спечелена от Джокович, но това не разколеба българина. Родният тенисист успя да стори необходимото, за да спечели подаването си на 30 и да остави разлика от само един пробив.

Григор Димитров

3:5 - Григор започна добре на сервиса на Джокович, но след това сърбинът намери "рецепта" да се измъкне - със сервиси в тялото на Гришо, което в крайна сметка му спечели подаването на 15, за да се доближи на гейм от затварянето на сета.

4:5 - Григор успя да се задържи в сета с над 8-минутен гейм, в който отрази и три сетбола. Българинът продължаваше да държи нисък процент на вкаран първи сервис, а освен това продължи да допуска повече непредизвикани грешки. Джокович пък на няколко пъти правеше гримаси и не гонеше няколко топки, като на моменти видимо изпитваше болки.

Новак Джокович

5:5 (пробив) - В последния възможен момент Григор Димитров успя да върне пробива. Това се случи и с първия му брейкбол в мача. Българинът поведе с 30:0, а след това Ноле изравни за 30:30. Гришо се добра до брейкбол и успя да го реализира, за да изравни резултата в сета.

6:5 - Дойде време и Григор Димитров да запише първия си сервис гейм на нула. Вдъхновен от предходния гейм, Гришо не даде точка на съперника, който изглеждаше сякаш, че вече мисли повече за това да достигне до тайбрека.

6:6 - Джокович бе разколебан, а Григор успя да стигне до два сетбола. С умно сервиране сърбинът успя да се измъкне от трудната ситуация и да вкара сета в тайбрек.

Новак Джокович

6:7(7) ТАЙБРЕК - Тайбрекът започна "чисто" за сервиращите, като Джокович поведе с 1:2. След това дойде и първият минипробив, който бе на ракетата на Григор. Българинът изпълни втори сервис, като сбърка още втория си удар, пращайки бекхенд в мрежата. Това разколеба Гришо и той допусна още един минипробив за 1:4. Димитров успя да върне двата минипробива и да стигне до равенство 5:5. Джокович стигна пръв до сетбол в тайбрека, но Григор го отрази, а след това и българинът се добра до такъв при 6:7. Размяната на точки продължи и Джокович поведе с 8:7 след феноменално разиграване от 23 удара. С петия си сетбол в мача Джокович успя да спечели сета с 9:7 точки.

СЕТ 2

0:1 - На почичвката между двата сета Джокович взе медицински таймаут заради контузията, която го тормози. Втората част започна на ракетата на сърбина, който отново демонстрира, че притежава изключително разнообразен сервис. Григор нямаше отговор на началния удар на бившия номер 1, който затвори подаването си на 30.

Новак Джокович

1:1 - Григор Димитров също стартира добре на свой сервис и успя да спечели подаването си на 15, давайки само точка на съперника си.

1:2 - Сетът продължи с бързи сервис геймове - за разлика от предходната част, когато имаше няколко маратонски гейма. Джокович нямаше проблеми да спечели второто си подаване, а Григор успя да измъкне само една точка.

2:2 - Четвъртият гейм се завърза повече, след като Джокович стигна до равенство 40:40, отрази още един геймбол на Григор, а след това на три пъти се добираше до точка за пробив. Димитров обаче оцеля и спечели подаването си.

Григор Димитров

2:3 - Гейм на 30 за Джокович, след като загуби първата точка в гейма.

2:4 (пробив) - Непредизвиканите грешки за Григор продължиха да "валят" и през втората част, достигайки до 10 - срещу само 3 за Джокович. Това му изигра лоша шега в шестия гейм, когато сърбинът стигна до пробив на 30.

2:5 - Джокович затвърди пробива със сървис гейм, спечелен на 15.

3:5 - Бърз сервис гейм за Григор, давайки само точка на Ноле.

3:6 - Този път Джокович нямаше проблеми да затвори сета в своя полза, като не се виждаше да изпитва и болежки, а придвижването му по корта бе нормално. Сърбинът затвори сета с със сервис гейм на нула.

Новак Джокович

СЕТ 3

0:1 (пробив) - Още в първия гейм на третия сет Джокович стигна до пробив - подобно на първата част, когато отново успя да пробие Гришо на старта. Ноле стигна до 30:40 и брейкбол, който бе спасен от Григор. След размяна на още няколко точки Джокович пак стигна до точка за пробив, която този път бе реализирана.

0:2 - В ответния гейм Григор веднага опита да върне пробива. Българинът също стигна до преднина от 40:30, но Джокович спаси брейкбола. Димитров си осигури още една точка за пробив - отново спасена от сърбина. След три геймбола Ноле успя да спечели подаването си и да затвърди пробива.

ВИДЕО: Когато Григор едва не изхвърли Джокович за мечтан финал срещу Федерер на Уимбълдън

Най-добрият български тенисист Григор Димитров излиза в събота срещу бившия световен номер 1 Новак Джокович в мач от третия кръг на Отк...

Новак Джокович

0:3 (пробив) - Григор Димитров се пропука и във втория си сервис гейм в третия сет, а Джокович се възползва, за да се доближи още повече до победата. Сърбинът поведе с 30:40 и се възползва от брейкбола, за да направи втори пробив в сета.

1:3 (пробив) - Димитров успя веднага да върне един от допуснатите пробиви. Българинът поведе с 40:15 и си осигури два брейкбола, като от втория опит успя да спечели сервис гейма на Джокович.

Григор Димитров

1:4 (пробив) - Третият сет продължи да се развива с непрестанни пробиви. След като върна един от пробивите, Григор отново допусна да бъде пробит, а Джокович пак поведе с два пробива. При това сърбинът успя да спечели подаването на Гришо на нула.

2:4 (пробив) - Когато всички очакваха Джокович да затвори мача, Григор избухна с нов пробив. След пореден завързан гейм и много продължителни разигравания Гришо стигна до точка за пробив и успя да я оползотвори, за да намали изоставането си на един пробив.

Една победа от 10 опита: Единствената победа на Григор срещу Джокович (ВИДЕО)

Най-добрият български тенисист Григор Димитров имаше лошия късмет да попадне в половината на Новак Джокович на Откритото първенство на ...

3:4 - Бърз сервис гейм за Григор с отлично сервиране, което му донесе победа на нула.

3:5 - Григор влезе в решаващия гейм с нагласата да играе търпеливо, но пък Джокович бе дори по-търпелив и внимателен във всеки един удар. Добрата игра на българина не успя да пречупи Ноле, който успя да се доближи на гейм от победата.

4:5 - Още един бърз сервис гейм за Григор, в който българинът сервираше много добре, за да спечели на 15.

4:6 - Гейм на 15 за Джокович, с който затвори срещата.

ПРЕДИ МАЧА ДИМИТРОВ - ДЖОКОВИЧ

Съдията на стола не пусна Джокович до тоалетна, Ноле отиде без разрешение (ВИДЕО)

Големият фаворит за титлата на Откритото първенство на Австралия Новак Джокович стартира с експресна победа в три сета (6-3, 6-4, 6-0) ...

Григор Димитров стигна безпроблемно до третия кръг на Australian Open, след като последователно победи руснака Аслан Карацев и сърбина Ласло Джере. Българинът няма загубен сет, а срещу Джере прекара едва 90 минути на корта, давайки само пет гейма на опонента си. 

Григор Димитров

Джокович също започна с експресна победа срещу испанеца Роберто Карбайес Баена в три сета, но след това изненадващо загуби един сет срещу френския квалификант Енцо Куако. Сърбинът изпита и болежки по време на мача, заради които се наложи влизането на медицински екип, но все пак продължи двубоя безпроблемно.

До момента Григор и Джокович са се срещали десет пъти, като в девет от тях победата неизменно е за Ноле. Единствената победа на българина е от 2013-та - на Мастърс турнира на клей в Мадрид. Последната им среща пък е от 2019-та: на Мастърс турнира в Париж. Оттогава двамата не са се срещали в официален двубой.

Ето коя телевизия ще излъчи двубоя Григор Димитров - Новак Джокович

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

След нощно парти: Григор и гореща тенисистка отпрашиха с Ламборгини (ВИДЕО)

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста в тениса

Стефанос Циципас разби Каспър Рууд и триумфира в Монте Карло (ВИДЕО)

18-годишният Илиян Радулов е на 1/2-финал на ITF турнир в Испания

Джокович разкри "тайната" да е номер 1 в света дори и на 37 години

Сумата, която спечели Григор Димитров от Мастърса в Монте Карло

Григор Димитров изпусна два мачбола и отпадна от 7-ия в света в Монте Карло (ВИДЕО)

Гришо взе двудневния си мач с Кецманович и се класира на 1/8-финалите в Монте Карло (ВИДЕО)

Новак Джокович посочи един турнир като цел №1 за 2024 година

Дъжд спря Григор Димитров да приключи Кецманович в Монте Карло (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com