11 доказани ползи от консумацията на зехтин

11568
11 доказани ползи от консумацията на зехтин
Снимка: Steve Buissinne / Pixabay

Ефектите върху здравето от хранителните мазнини са спорни. Експертите обаче са съгласни, че зехтинът, особено екстра върджин е добър за нас.

Ето 11 ползи за здравето от зехтина, които са подкрепени от научни изследвания.

1. Зехтинът е богат на здравословни мононенаситени мазнини

Зехтинът е натуралното масло, извлечено от маслините. Около 14% от маслото са наситени мазнини, докато 11% са полиненаситени, като омега-6 и омега-3 мастни киселини. Преобладаващата мастна киселина в зехтина е мононенаситена мазнина, наречена олеинова киселина, съставляваща 73% от общото съдържание на масло.

Мононенаситените мазнини също са доста устойчиви на висока температура, което прави зехтина екстра върджин здравословен избор за готвене.

2. Зехтинът съдържа големи количества антиоксиданти

Зехтинът екстра върджин е доста питателен. Освен полезните си мастни киселини, той съдържа умерени количества витамини Е и К. Но зехтинът е пълен и с мощни антиоксиданти. Тези антиоксиданти са биологично активни и могат да намалят риска от хронични заболявания.

Те също така се борят с възпалението и помагат за защитата на холестерола в кръвта ви от окисление.

 

3. Зехтинът има силни противовъзпалителни свойства

Смята се, че хроничното възпаление е водещ двигател на заболявания, като рак, сърдечни заболявания, метаболитен синдром, диабет тип 2, Алцхаймер, артрит и дори затлъстяване. Зехтинът екстра върджин намалява възпалението, което може да е една от основните причини за неговите ползи за здравето.

Основните противовъзпалителни ефекти са медиирани от антиоксидантите. Ключов сред тях е олеоканталът, за който е доказано, че действа подобно на ибупрофен, противовъзпалително лекарство.

4. Зехтинът може да помогне за предотвратяване на удари

Инсултът се причинява от нарушение на притока на кръв към мозъка поради кръвен съсирек или кървене. В развитите страни инсултът е втората най-честа причина за смърт, веднага след сърдечните заболявания.

Голям преглед на проучвания при 841 000 души установи, че зехтинът е единственият източник на мононенаситени мазнини, свързани с намален риск от инсулт и сърдечни заболявания.

5. Зехтинът предпазва от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в света. Наблюдателни проучвания, проведени преди няколко десетилетия, показват, че сърдечните заболявания са по-рядко срещани в средиземноморските страни. Това довежда до задълбочено изследване на средиземноморската диета, за която сега е доказано, че значително намалява риска от сърдечни заболявания. Екстра върджин зехтинът е една от ключовите съставки в тази диета, предпазваща от сърдечни заболявания по няколко начина.

Той намалява възпалението, предпазва „лошия“ LDL холестерол от окисляване, подобрява лигавицата на кръвоносните съдове и може да помогне за предотвратяване на прекомерно съсирване на кръвта. Интересното е, че също така е доказано, че понижава кръвното налягане, което е един от най-силните рискови фактори за сърдечни заболявания и преждевременна смърт. В едно проучване зехтинът намалява нуждата от лекарства за кръвно налягане с 48%.

Яжте това - срещу сърдечно-съдови проблеми, стомашни болки и за прекрасна кожа

6. Зехтинът не е свързан с наддаване на тегло и затлъстяване

Яденето на прекомерни количества мазнини води до наддаване на тегло. Многобройни проучвания обаче свързват средиземноморската диета, богата на зехтин, с благоприятни ефекти върху телесното тегло.

7. Зехтинът може да се бори с болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-разпространеното невродегенеративно състояние в света. Една от основните му характеристики е натрупването на така наречените бета-амилоидни плаки в мозъчните клетки.

Едно проучване при мишки показа, че вещество в зехтина може да помогне за премахването на тези плаки.

Освен това, изследване върху хора показва, че средиземноморската диета, богата на зехтин, благоприятства мозъчната функция.

8. Зехтинът може да намали риска от диабет тип 2

Няколко проучвания свързват зехтина с благоприятните ефекти върху кръвната захар и инсулиновата чувствителност.

9. Антиоксидантите в зехтина имат противоракови свойства

Хората в средиземноморските страни имат по-нисък риск от някои видове рак и много изследователи смятат, че причината може да е зехтинът. Антиоксидантите в зехтина могат да намалят окислителното увреждане, дължащо се на свободните радикали, за които се смята, че са водещ двигател на рака.

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали зехтинът наистина намалява риска от рак.

Жабурене със зехтин – защо да го правите?

10. Зехтинът може да помогне при лечението на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, характеризиращо се с деформирани и болезнени стави. Добавките от зехтин изглежда подобряват маркерите за възпаление и намаляват оксидативния стрес при хора с ревматоиден артрит.

11. Зехтинът има антибактериални свойства

Зехтинът съдържа много хранителни вещества, които могат да инхибират или убият вредните бактерии. Една от тях е Helicobacter pylori, бактерия, която живее в стомаха ви и може да причини стомашни язви и рак на стомаха.

Проучванията в епруветка показват, че необработеният зехтин се бори с осем щама на тази бактерия, три от които са резистентни на антибиотици.

Студено пресованият зехтин може да запази повече хранителни вещества от зехтина, обработен на топлина. Той е пълен със здравословни мазнини, витамини Е и К и няколко антиоксиданта и противовъзпалителни съединения. Тези хранителни вещества могат да насърчат здравето на мозъка и сърцето, в допълнение към други ползи.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com