12 съвета как да сте винаги бодри и свежи

3747
12 съвета как да сте винаги бодри и свежи
Снимка: iStock/Guliver

Ако се чувствате постоянни уморени, то не очаквайте да вършите с желание и ентусиазъм каквото и да е. Такова апатично състояние се провокира от систематична липса на достатъчно продължителен сън, което е свързано с ниско ниво на хормона мелатонин през нощните часове.

При здравословен сън нивото на мелатонина е оптимално, като генерирането му спира при събуждането и започва секрецията на серотонин, т. нар. „хормон на щастието“, помагащ да се справяте с евентуални стресови ситуации. Ето няколко полезни съвета как да си осигурявате възстановителен здравословен сън и спокоен ден.

Първо, преди да си легнете отстранете въздействието върху зрителната ви система на силни светлини, излъчвани от екраните на таблети, GSM-и, компютри или лаптопи, тъй като те разстройват дейността на мозъка да секретира нормално хормона мелатонин. Изключете тези устройства 2 – 3 часа преди да се „хоризонтирате“ в леглото.

5 малки крачки към по-щастлив живот

Второ, не разчитайте, че ранното лягане непременно ще ви осигури нужния спокоен, възстановителен сън. Възможно е да имате проблеми в това отношение, ако страдате от „сънна апнея“, която, при хъркането, ще ви буди постоянно през нощта. При твърде силно хъркане се налага да се консултирате със специалист.

Трето, не си мислете, че удължавайки съня си повече от 8 ½ часа ще се събуждате по-свежи – това е възможно, но само когато сте си легнали след тежко физическо натоварване. Ако обаче, постоянно спите 10 и повече часа, то това може да е признак на някакво инфекциозно заболяване и изисква медицинска консултация.

Четвърто, след като сте се събудили, не се изкушавайте да подремнете още малко, защото така ще унищожите ефекта от здравословния сън.

Пето, след събуждане, изпийте веднага 200 мл чешмена вода; така ще хидратирате обезводнения по време на съня си организъм. Може да прибавите и малко сода бикарбонат, тя ще подпомогнете функционирането на отделителната система.

Ето как да се събуждаш щастлив всеки ден

Шесто, след събуждане разтеглете частите на тялото си, с което ще провокирате производството на ендорфини, действащ като енергизатор.

Седмо, обезателно измийте след ставане лицето си с чешмяна вода и ще се заредите със свежест и оптимизъм.

Осмо, закусете стабилно, за да активизирате метаболизма си и да заредите организма с достатъчна енергия, позволяваща да пропуснете част от обедното хранене.

Девето, оставете организма си без захарни изделия през първата половина на деня, тъй като така ще избегнете резкия спад в нивото на кръвната ви захар, когато енергийният ефект от сладкото изчезва.

Десето, пийте сутрешното си кафе късо и достатъчно силно, но не прекалявате, защото след преминаване на ефекта от кофеина, ще ви налегне леност и умора.

Единадесето, ходете пеша част от разстоянието до работата ви и ще се почувствате „във форма“ да посрещнете дневните предизвикателства.

Дванадесето, поставете си ясна цел за през деня, което ще ви мотивира да действате енергично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com