4 здравословни навика, които подобряват състоянието на щитовидната жлеза

2636
4 здравословни навика, които подобряват състоянието на щитовидната жлеза
Снимка: iStock

Грижата за здравето на щитовидната жлеза е от решаващо значение за поддържане на цялостното благосъстояние и оптималните телесни функции. Щитовидната жлеза, малка жлеза, разположена в областта на шията, играе важна роля в регулирането на метаболизма, енергийните нива и различни физиологични процеси. Включването на здравословни навици в начина ви на живот може да допринесе за по-добро здраве на щитовидната жлеза и цялостна жизненост. Ето четири основни навика, които трябва да вземете предвид:

Балансирана диета

Богата на хранителни вещества и добре балансирана диета е от първостепенно значение за поддържане на здравето на щитовидната жлеза. Съсредоточете се върху консумацията на храни, богати на йод, селен и цинк, тъй като тези минерали са от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Йодът е ключов компонент на хормоните на щитовидната жлеза, а селенът и цинкът допринасят за ензимните дейности, които помагат за превръщането на неактивните хормони на щитовидната жлеза в активни форми. Включете в храненията си източници като риба, морски дарове, постно месо, пълнозърнести храни, ядки и семена, за да сте сигурни, че задоволявате хранителните си нужди.

Лекар: Тези храни убиват бавно щитовидната жлеза

Управление на стреса

Хроничният стрес може да наруши хормоналния баланс, включително функцията на щитовидната жлеза. Участието в дейности за намаляване на стреса, като медитация, йога, упражнения за дълбоко дишане и прекарване на време сред природата, може да помогне за регулиране на хормоните на стреса и да подпомогне здравето на щитовидната жлеза. Приоритетното осигуряване на достатъчно сън също е от решаващо значение, тъй като сънят играе жизненоважна роля в производството и регулирането на хормоните.

Редовни физически упражнения

Редовната физическа активност може да има положително въздействие върху здравето на щитовидната жлеза. Упражненията спомагат за ускоряване на метаболизма и подобряват инсулиновата чувствителност, като и двете могат да спомогнат за поддържането на здрава щитовидна жлеза. Стремете се към комбинация от сърдечносъдови упражнения, силови тренировки и упражнения за гъвкавост, за да постигнете добре развита фитнес програма.

Лекар: Това са първите 5 симптома, които издават болна щитовидна жлеза

Ограничете излагането на токсини от околната среда

Токсините в околната среда, като например някои химикали, съдържащи се в пластмасите и пестицидите, могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза, като пречат на производството на хормони и на сигналите. За да сведете до минимум излагането на токсини, избирайте стъклени съдове вместо пластмасови, избирайте органични продукти, когато е възможно, и използвайте естествени продукти за почистване и лична хигиена. Освен това помислете за филтриране на питейната вода, за да намалите излагането на замърсители като хлор и флуорид, които могат да повлияят отрицателно на здравето на щитовидната жлеза.

Включването на тези четири здравословни навика в ежедневието ви може да допринесе за подобряване на здравето на щитовидната жлеза и на цялостното благосъстояние. Важно е обаче да помните, че индивидуалните нужди могат да варират и е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, преди да направите значителни промени в начина си на живот, особено ако имате съществуващо заболяване на щитовидната жлеза. Като предприемете проактивни стъпки за поддържане на щитовидната жлеза, ще насърчите основите на здравето, които оказват положително въздействие върху различни аспекти на живота ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно