5 храни, които могат да влошат алергиите

2096
5 храни, които могат да влошат алергиите
Снимка: ExplorerBob/Pixabay

Алергиите засягат милиони хора по света и разбирането на ролята на някои храни за изостряне на алергичните реакции е от решаващо значение за ефективното управление на тези състояния. Макар че връзката между храната и алергиите може да бъде сложна и да варира при различните хора, някои храни са общоизвестни с това, че влошават алергиите. Ето пет такива виновници:

Дървесни ядки

Дървесните ядки, включително бадемите, орехите и кашуто, са известни с това, че предизвикват алергични реакции. Хората с алергии към ядки могат да изпитат симптоми, вариращи от лек сърбеж до тежка анафилаксия. Алергените от ядки могат да се съдържат в различни хранителни продукти, така че хората с алергии към ядки трябва внимателно да разглеждат етикетите на съставките. Кръстосаното замърсяване също е повод за безпокойство, тъй като ядките са широко разпространени в много преработени храни и ресторанти.

Ракообразни

Алергиите към черупкови организми са често срещани и могат да предизвикат тежки реакции. Ракообразните като скариди, раци и омари, както и мекотелите като миди и рапани, съдържат протеини, които често предизвикват алергични реакции. От решаващо значение за хората с алергии към черупчести е да бъдат бдителни, тъй като дори следи от черупчести при приготвяне на храна или кръстосано замърсяване могат да доведат до алергични реакции, вариращи от уртикария до дихателни смущения.

Лекар: Храни за подобряване на нещата при алергия!

Мляко и млечни продукти

Млякото и млечните продукти са основни храни за мнозина, но те могат да представляват значителен риск за хората с алергии към млечни продукти. Алергичната реакция обикновено се предизвиква от протеини като казеин и суроватка. Симптомите могат да включват храносмилателни проблеми, кожни реакции и дихателни проблеми. Много преработени храни, печива и дори немлечни продукти могат да съдържат скрити млечни съставки, което налага внимателно четене на етикетите от хората с алергии към млечни продукти.

Яйца

Яйцата са често срещан алерген, особено сред децата. Протеините в яйчните белтъци и жълтъци могат да предизвикат алергични реакции, вариращи от леки симптоми като кожни обриви до тежка анафилаксия. Яйцата присъстват в многобройни храни, което прави избягването им трудно. Хората с алергии към яйца често трябва да разглеждат внимателно списъците със съставки и да питат за методите на приготвяне, когато се хранят навън.

Лекар: Това са храните, които предизвикват алергии

Соя

Соята е универсална съставка, която се среща в различни храни, включително преработени продукти, сосове и заместители на месото. Въпреки че алергиите към соя са по-рядко срещани от някои други хранителни алергии, те все пак могат да причинят значителен дискомфорт. Алергичните реакции към соя могат да се проявят като кожни реакции, стомашно-чревни проблеми или респираторни симптоми. Лицата с алергии към соя трябва да бъдат бдителни, особено в култури, в които соята е основен хранителен продукт.

Разбирането на това кои храни влошават алергиите е от съществено значение за хората, които се справят с тези състояния. Стриктното избягване, внимателното четене на етикетите и комуникацията с доставчиците на храни са важни стъпки за свеждане до минимум на риска от алергични реакции. Освен това консултациите със здравни специалисти за индивидуални съвети и насоки относно управлението на алергените са задължителни за лицата с тежки алергии, за да се гарантира тяхната безопасност и благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com