Лекар: Храни за подобряване на нещата при алергия!

6681
Лекар: Храни за подобряване на нещата при алергия!
Снимка: iStock

Внезапните климатични промени и вариациите в температурата на въздуха често причиняват съчетаване на различни видове алергични неразположения, като, например, от рода на ринит и астма. Добре известно е, че с началото на пролетта се появяват различни видове дразнения поради цветния прашец във въздуха. През есента пък сухият все още климат причинява респираторни усложнения. При такива състояния може да консумирате някои храни с витамини и минерали, способни да подобрят имунитета ги. Проверете ги внимателно и при добър резултат може да ги добавете към диетата си.

Ето някои от тях.

Мед

Още: Кои средства помагат против алергия към прах?

Разбира се, промишленият мед не притежава същите качества, както продуктът, произведен в малки стопанства и пчелини без консервантни допълнения. Сред предимствата на домашния мед е повишеното съдържание на елементите желязо и мед, които имат антимикробно действие, и ценните антиокислителни флавоноиди.

Риба

Омега-3 е мастна киселина, присъстваща в риби като сьомга и риба-тон – това вещество е подходящо за сърдечно-съдово здраве и по-добро зрение. Ако става дума за имунитет, то едно немско проучване, публикувано в европейското академично издание Journal of Clinical Nutrition ни информира, че приемът на съединението помага за намаляване на риска от треска.

Чушки и лук

Още: Дали имаме алергия към глутен - ето как да разберем!

Кверцетинът е флавоноид, който помага за противостоене и намаляване на реакциите на патогенния фактор хистамин. При това, веществото има противовъзпалително, антикарциногенно и антивирусно действие.

Червени плодове

В допълнение към съдържанието на много витамини, червените плодове като цяло и по принцип имат антиокислително действие, което е ефикасно в борбата срещу свободните радикали, присъстващи в организма. Например, ягодите съдържат витамин С, който помага да се държат алергичните реакции под контрол.

Яйчен жълтък

Още: "Лекари в помощ на пациентите": Имунитетът, алергиите и защо се разболяваме

Чували ли сте, че хранителните вещества в яйцата са концентрирани в жълтъка? Докато белтъкът ни снабдява с протеини, жълтъкът ни зарежда с полезни мазнини и с витамин D, които подобряват белодробните функции.

Киви

Мнозина мислят, че цитрусовите плодове са основен източник на витамин С - но не забравяйте, че и кивито също е богато на този микроелемент, способен да се бори с хистаминовите реакции в организма. Плодовете на кивито помагат още при кашлица и кихане.

Кисело мляко с лактобацили

Още: Учени опровергаха хипотезата, че от добра хигиена се развива алергия

Храните с пробиотици са чудесни за борба с алергиите, тъй като помагат да се намаляват възпаленията в организма, а също така правят тялото ни по-устойчиво на самите причинители на алергии.

Ананас

Плодът съдържа ензим, наречен бромелеин, способен да намали дразненето, причинено от алергични заболявания като астма. В допълнение, наличието на витамин С в ананасите също е полезно за имунната система.

Ядки и семена

Още: Лекари в помощ на пациентите: Алергиите – невидимата заплаха

Подобно на рибата, някои ядки са богати на омега-3, елемент, който помага при профилактиката на различни заболявания. Също така, като цяло съдържат пълния пакет минерали. Овесът, например, е богат на селен, което помага за инхибиране на алергичните реакции.

Броколи и карфиол

Броколите и карфиолът имат високи съдържания на флавоноиди и кверцетин – така проявяват способност да се борят с възпаления в организма и да защитават имунната система.

Ябълки

Английската поговорка твърди: „Една ябълка на ден държи лекарите далеч“, тъй като антиокислителните агенти в тези плодове защитават белите дробове и облекчават функциите на дихателната система. Затова ябълките помагат в лечението на астма и други хронични заболявания.

Листни зеленчуци

По-тъмните листни продукти като спанак и къдраво зеле съдържат магнезий, който помага за свиване и релаксация на мускулите, включително тези, които участват в дихателния механизъм. В допълнение, този вид храна е свързана с противовъзпалителни действия в организма.

Източник: Говори д-р Наталия Игошина

Внимание! Статията е само с информативно предназначение. Пазете се от самолечение и търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com