7 факта за холестерола, които не знаехте (или не взимате на сериозно)

8143
7 факта за холестерола, които не знаехте (или не взимате на сериозно)
Снимка: iStock

Бумът на нискомаслените храни, пълното изключване на животинските мазнини от диетата, контролът на холестерола в кръвта - всичко това се прави в името на превенцията на сърдечносъдовите заболявания и затлъстяването. Но дали холестеролът е толкова опасен за здравето ни? Като изключвате напълно от менюто си храните с наситени мазнини, вероятно не знаете следните факти.

Факт 1. Холестеролът е от съществено значение за доброто здраве.

Той е и строителен материал за клетъчните мембрани, стероидните хормони (по-специално половите хормони). Холестеролът участва и в регулирането на имунната и нервната система, той е важен компонент на жлъчката, която разгражда мазнините. Както знаете, процесите на синтез на биологично активни вещества и образуване на клетките са непрекъснати в организма. Това означава, че ние се нуждаем от холестерол през цялото време. 

4 знака на висок холестерол, които засягат ръцете

Факт 2. Имате нужда и от "лош" холестерол

Холестеролът е комбинация от протеини и мазнини. В така наречения "лош" холестерол (той се нарича още липопротеин с ниска плътност - LDL) има малко белтъчини, но много мазнини ─ именно той доставя холестерола до мястото на търсене.  Тъй като той винаги е необходим, в кръвта има много LDL - около 70% от общата концентрация на липопротеините. Липопротеините с висока плътност (HDL) - така нареченият "добър" холестерол - се състоят от повече протеини и по-малко холестерол. Тяхната задача е да отстраняват неизползвания холестерол от клетките и атеросклеротичните плаки, ако има такива. Както виждате, всеки вид холестерол има своя важна функция, а възможно ли е да подценим задачата на "лошия"?

Факт 3. Мазната храна не влияе на нивото на общия холестерол в кръвта

По-голямата част от холестерола се образува в организма ни в черния дроб - около 90% от дневната нужда от 250 mg на 100 ml кръв. С храната си набавяме средно около 1500 mg холестерол, което е не повече от 10% от дневната потребност. Между другото, при силно намаляване на животинските мазнини в храната клетките се опитват да използват постъпващия при тях холестерол възможно най-продуктивно.

Нивото на "добрия" холестерол в този случай спада драстично. В същото време черният дроб започва активно да синтезира липопротеини с ниска плътност - в крайна сметка той е получил сигнал, че няма достатъчно мазнини за изграждане! В резултат на това нивото на "лошия" холестерол започва да се повишава. Така че, ако при висок холестерол лекарят предпише диета с ниско съдържание на мазнини, то нивото на LDL няма да намалее, а по-скоро ще се увеличи.

Факт 4. Количеството на "добрия" холестерол зависи от протеините в храната.

За образуването на липопротеините са необходими мазнини и протеини. Ако последният не е достатъчен в диетата, се повишава концентрацията на LDL в кръвта, за чието образуване са необходими много по-малко протеини. В същото време нивото на LDL започва да спада. А това означава, че отстраняването на излишния холестерол ще бъде свързано с определени трудности. На свой ред това ще се отрази на производството на жлъчка, както и на разграждането и усвояването на мазнините. Недостигът на белтъчини в храната е често срещан при вегетарианците, които не приемат допълнителни аминокиселинни добавки.

Лекар съветва: Направете това, ако имате висок холестерол

Факт 5. Холестеролът не провокира развитието на сърдечносъдови заболявания

По-точно казано, само холестеролът няма да ви доведе до сърдечен удар. Невероятно, но вярно - 50% от тези, които постъпват в болница с инфаркт, имат нормални нива на холестерол. А половината от хората с високи нива на липопротеини в кръвта имат здрави кръвоносни съдове и сърце. Доказано е, че атеросклеротичните промени в кръвоносните съдове започват с възпаление и увреждане на стените им.

Имунните клетки, опитвайки се да ги коригират, изтръгват "лошия" холестерол от кръвната плазма и го използват като материал за възстановяване. Ако увреждането е обширно, на това място се натрупват голям брой имунни клетки и липопротеини ─ образува се плака. Основните виновници за нарушаването на целостта на кръвоносните съдове са простите захари, алкохолът и тютюнопушенето. 

Не всички молекули на "лошия" холестерол са подходящи за корекция на така увредените съдове, а само тези, които се окисляват от свободните форми на кислорода. Ето защо, за да се предотврати образуването им, е необходимо да се набавя достатъчно количество антиоксиданти с храната: те се намират в зеленчуците и плодовете. 

Факт 6. Холестеролът се повишава с възрастта ─ това е нормално

Нормата е свързана с пряка пропорционалност: колкото по-възрастен е човек, толкова повече клетки в тялото му се разрушават или деформират. За да ги възстанови, се нуждае от по-голямо количество градивен материал (включително липопротеини). Така че в този случай лекарят трябва да бъде предупреден от намаляването на холестерола в кръвта: това ще означава, че процесът на стареене в организма е в разгара си. 

Факт 7. Лекарствата за холестерол могат да причинят повече вреда, отколкото полза

Модата да се приемат лекарства за контрол на нивата на холестерола дойде у нас от САЩ, където печалбата от продажбата им възлиза на стотици милиарди долари. Въпреки това предписването на тези лекарства - те се наричат статини - има много тесни показания. По-специално, те определено могат да се предписват на мъже на възраст 35-45 години, които вече са претърпели съдов инцидент. Във всички останали случаи статините могат да бъдат доста вредни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com