Лекар съветва: Направете това, ако имате висок холестерол

56506
Лекар съветва: Направете това, ако имате висок холестерол
Снимка: iStock

Ако сте диагностицирани с висок холестерол, важно е да предприемете незабавни действия, за да защитите здравето на сърцето си. Високите нива на холестерола могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и други сърдечносъдови заболявания. За щастие има няколко ефективни стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате и намалите високите нива на холестерола.

Консултирайте се със здравен специалист

Насрочете среща с вашия лекар, за да обсъдите нивата на холестерола и да разработите индивидуален план. Те могат да предоставят ценни сведения, да препоръчат подходящи промени в начина на живот и да предпишат лекарства, ако е необходимо.

Приемете здравословна за сърцето диета

Съсредоточете се върху балансирана диета с ниско съдържание на наситени и трансмазнини. Увеличете приема на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нетлъсти протеини. Включете здравословни мазнини от източници като зехтин, ядки и мазна риба. Избягвайте преработени храни и ограничете консумацията на червено месо, пълномаслени млечни продукти и сладки закуски.

Увеличете физическата активност

Редовните физически упражнения могат да помогнат за повишаване на HDL (добрия) холестерол и същевременно да намалят LDL (лошия) холестерол. През повечето дни от седмицата се стремете към поне 30 минути аеробни упражнения с умерена интензивност, като бързо ходене или каране на колело. Освен това включете упражнения за сила, за да подобрите цялостната си физическа форма.

Може ли да се ядат млечни продукти при висок холестерол - ето какво разкри лекар

Поддържайте здравословно тегло

Намаляването на излишните килограми може да повлияе положително на нивата на холестерола. Балансираното хранене и редовната физическа активност ще ви помогнат да постигнете и поддържате здравословно тегло. Консултирайте се с медицински специалист, за да определите целевото си тегло и да разработите план за отслабване, ако е необходимо.

Откажете се от пушенето

Тютюнопушенето уврежда кръвоносните съдове и понижава нивата на HDL холестерола, като същевременно увеличава риска от сърдечни заболявания. Ако сте пушач, потърсете подкрепа от здравните специалисти, включете се в програма за отказване от тютюнопушене или помислете за никотин-заместителна терапия, за да се откажете от навика си.

Ограничете консумацията на алкохол

Прекомерният прием на алкохол може да доведе до високи нива на холестерола и други проблеми, свързани със сърцето. Ако пиете алкохол, правете го в умерени количества. Това означава до едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете.

Наблюдавайте и управлявайте стреса

Хроничният стрес може да повлияе на нивата на холестерола. Намерете здравословни начини за справяне със стреса, като например практикуване на техники за релаксация, занимания с хобита, достатъчно сън и търсене на подкрепа от приятели и семейство.

4 храни, които понижават лошия холестерол

Приемайте предписаните лекарства

В някои случаи само промените в начина на живот може да не са достатъчни, за да се контролират високите нива на холестерола. Вашият лекар може да ви предпише лекарства, като статини, които да ви помогнат да намалите холестерола. Следвайте съветите на Вашия медицински специалист и приемайте лекарствата, както са Ви предписани.

Редовно следете нивата на холестерола

Редовните прегледи и кръвни изследвания ще ви помогнат да следите нивата на холестерола и да оценявате ефективността на промените в начина на живот и на лекарствата. Това ще ви позволи да направите необходимите корекции в плана си.

Не забравяйте, че управлението на високия холестерол е дългосрочен ангажимент. Като възприемете здравословен за сърцето начин на живот и следвате указанията на вашия медицински специалист, можете да намалите нивата на холестерола и да защитите сърдечносъдовото си здраве. Останете мотивирани, търсете подкрепа, когато е необходимо, и превърнете здравето на сърцето си в приоритет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com