7 ползи от черния шоколад

8622
7 ползи от черния шоколад
Снимка: iStock/Guliver

Яденето на черен шоколад с високо съдържание на какао в умерени количества може да достави антиоксиданти и минерали и може да ви помогне да се предпазите от сърдечни заболявания. Но може също така да съдържа големи количества захар и калории.

Черният шоколад е пълен с хранителни вещества, които могат да повлияят положително на вашето здраве. Направен от семената на какаовото дърво, той е един от най-добрите източници на антиоксиданти, които можете да намерите. Проучванията показват, че черният шоколад може да подобри здравето ви и да намали риска от сърдечни заболявания.

7 ползи за здравето от черния шоколад

1. Много питателен

Ако купувате качествен черен шоколад с високо съдържание на какао, тогава той е доста питателен.

Съдържа прилично количество разтворими фибри и е зареден с минерали.

100-грамово блокче черен шоколад със 70–85% какао съдържа (1 Доверен източник):

  • 11 грама фибри
  • 66% от DV за желязо
  • 57% от DV за магнезий
  • 196% от DV за мед
  • 85% от DV за манган

Освен това има много калий, фосфор, цинк и селен.

Разбира се, 100 грама (3,5 унции) е доста голямо количество и не е нещо, което трябва да консумирате ежедневно. Тези хранителни вещества също идват с 600 калории и умерени количества захар. Поради тази причина тъмният шоколад е най-добре да се консумира умерено.

Профилът на мастните киселини на какаото и черния шоколад също е добър. Мазнините се състоят предимно от олеинова киселина (полезна за сърцето мазнина, намираща се и в зехтина), стеаринова киселина и палмитинова киселина.

Стеариновата киселина има неутрален ефект върху телесния холестерол. Палмитинова киселина може да повиши нивата на холестерола, но тя съставлява само една трета от общите мазнини калории.

Черният шоколад също съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, но е малко вероятно да ви държи будни през нощта, тъй като количеството кофеин е много малко в сравнение с кафето.

2. Мощен източник на антиоксиданти

ORAC означава капацитет за абсорбция на кислородни радикали. Това е мярка за антиоксидантната активност на храните.

По принцип изследователите поставят група свободни радикали (лоши) срещу проба от храна и виждат колко добре антиоксидантите в храната могат да обезоръжат свободните радикали.

Чудото на черния шоколад

Въз основа на тези изследвания шоколадът се счита за богат на антиоксиданти. Но биологичното значение на стойностите на ORAC е поставено под въпрос, тъй като се измерва в епруветка и може да няма същия ефект в тялото.

Изследванията при хора не винаги показват същия диапазон от антиоксидантни ефекти за шоколада. Но експертите казват, че все още няма достатъчно доказателства, за да се каже със сигурност.

Тъмният шоколад е пълен с органични съединения, които са биологично активни и действат като антиоксиданти. Те включват полифеноли, флаваноли и катехини, между другото. Според изследване, полифенолите в тъмния шоколад могат да помогнат за понижаване на някои форми на LDL („лош“) холестерол, когато се комбинират с други храни като бадеми и какао..

Едно проучване показа, че какаото и тъмният шоколад имат повече антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли, отколкото всички други тествани плодове, които включват боровинки и плодове акай.

3. Може да подобри притока на кръв и да понижи кръвното налягане

Флаваноидите в черния шоколад могат да стимулират ендотела, лигавицата на артериите, да произвежда азотен оксид (NO) 

Една от функциите на NO е да изпраща сигнали към артериите да се отпуснат, което намалява съпротивлението на кръвния поток и следователно намалява кръвното налягане.

Много контролирани проучвания показват, че какаото и черният шоколад могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане, въпреки че ефектите обикновено са леки.

Въпреки това, едно проучване при хора с диабет тип 2 и високо кръвно налягане не показва ефект, така че вземете това с доза резерв. Възможно е хората, които вече са на лечение за високо кръвно налягане, да не получат допълнителна полза от добавянето на какаови флаваноли към диетата си.

Като се имат предвид големите различия между проучванията по този въпрос, ясно е, че са необходими повече изследвания.

Наистина ли има ползи от яденето на шоколад? Отговорът ще ви изненада

4. Повишава HDL и предпазва LDL от окисление

Консумацията на черен шоколад може да подобри няколко важни рискови фактора за сърдечни заболявания. Може да предпази от висок холестерол.

В малко проучване беше установено, че яденето на черен шоколад, допълнен с флаванол ликопен, значително намалява нивата на общия холестерол, LDL („лошия“) холестерол и триглицеридите.

Някои форми на LDL холестерол са по-склонни да се окислят, което се случва, ако реагират със свободните радикали в тялото ви. Окисляването прави самата LDL частица реактивна и способна да уврежда други тъкани, като лигавицата на артериите в сърцето ви.

Има смисъл, че какаото понижава склонните към окисляване форми на LDL. Той съдържа изобилие от мощни антиоксиданти, които влизат в кръвта и предпазват липопротеините от окислително увреждане.

Флаванолите в тъмния шоколад също могат да намалят инсулиновата резистентност, която е друг често срещан рисков фактор за заболявания като сърдечни заболявания и диабет.

Черният шоколад обаче съдържа и захар, която може да има обратен ефект.

5. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Съединенията в тъмния шоколад изглежда са силно защитни срещу окисляването на LDL.

В дългосрочен план това би трябвало да доведе до отлагане на много по-малко холестерол в артериите, което води до по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Всъщност изследванията показват доста драстично подобрение.

С течение на времето редица проучвания показват, че консумацията на богато на флаванол какао или шоколад може да понижи кръвното налягане и да подобри здравето на сърдечно-съдовата система.

Преглед на проучвания разкри, че яденето на шоколад 3 пъти седмично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 9%. По-честото ядене на шоколад показва малка допълнителна полза.

Друг преглед предполага, че яденето на 45 грама шоколад на седмица намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 11%. Консумирането на повече от 100 грама на седмица не изглежда да носи ползи за здравето.

Клинично проучване от 2017 г. установи, че субекти, които консумират бадеми със или без тъмен шоколад, показват подобрени нива на LDL холестерол.

Въпреки че всички тези открития са обещаващи, необходими са повече доказателства, за да се знае дали шоколадът е намалил риска.

Въпреки това, тъй като биологичният процес е известен (по-ниско кръвно налягане и по-ниски склонни към окисляване LDL), е правдоподобно, че редовното ядене на черен шоколад може да намали риска от сърдечни заболявания.

Полезните свойства на черния шоколад

6. Може да предпази кожата ви от слънцето

Биоактивните съединения в черния шоколад също могат да бъдат чудесни за вашата кожа.

Флаванолите могат да предпазят от увреждане от слънцето, да подобрят притока на кръв към кожата и да увеличат плътността и хидратацията на кожата.

Минималната еритемна доза (MED) е минималното количество UVB лъчи, необходимо за предизвикване на зачервяване на кожата 24 часа след излагане.

Проучванията показват, че MED може да се увеличи и дори да се удвои след консумация на тъмен шоколад или какао с високо съдържание на флаванол в продължение на 12 седмици (16). Резултатът е, че кожата ви има по-добра защита от слънцето.

Ако планирате ваканция на плажа, помислете дали да не хапнете допълнително черен шоколад през предходните седмици и месеци. Но се консултирайте с вашия лекар или дерматолог, преди да се откажете от нормалната си рутинна грижа за кожата в полза на повече черен шоколад. И не забравяйте, че шоколадът не може да замени слънцезащитния крем и други форми на слънцезащита.

7. Може да подобри мозъчната функция

Добрите новини още не са свършили. Черният шоколад също може да подобри функцията на мозъка ви.

Проучванията показват, че консумацията на какао с високо съдържание на флаванол може да подобри притока на кръв към мозъка при млади възрастни. Това може да обясни защо ежедневната консумация на какао изглежда подобрява вниманието, устното учене и паметта.

Какаовите флаваноиди също могат да помогнат за поддържане на когнитивната функция при по-възрастни хора с леко когнитивно увреждане и да намалят шанса от прогресиране до деменция. Но са необходими повече изследвания.

Освен това какаото съдържа стимулиращи вещества като кофеин и теобромин, което може да е ключова причина, поради която може да подобри мозъчната функция в краткосрочен план.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Има значителни доказателства, че какаото може да осигури мощни ползи за здравето, като особено предпазва от сърдечни заболявания.

Разбира се, това не означава, че трябва да излизате докрай и да консумирате много шоколад всеки ден. Все още е пълен с калории и лесно се преяжда.

Може би изпийте един-два квадрата след вечеря и се опитайте да им се насладите. Ако искате ползите от какаото без калориите в шоколада, помислете дали да не направите горещо какао без сметана или захар.

Също така имайте предвид, че голяма част от шоколада на пазара не е питателна.

Изберете качествени неща: черен шоколад със 70% или повече съдържание на какао. Може да искате да разгледате това ръководство за това как да намерите най-добрия черен шоколад.

Тъмните шоколади обикновено съдържат малко захар, но количествата обикновено са малки и колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-малко захар ще съдържа.

Шоколадът е забележителна храна, която има страхотен вкус, като същевременно осигурява значителни ползи за здравето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com